KLAR FOR MAKT: Marianne Marthinsen (25) er en av de yngste «nye» stortingsrepresentantene.

Mange unge

Fra studiebenk til stortingsbenk

Marianne Marthinsen (25) må ta en pause fra profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi. Og det er ikke bare fordi hun nettopp har fått barn.

Publisert Sist oppdatert

– Egentlig hadde jeg en plan om å gjøre ferdig studiene ved siden av, men nå vet jeg ikke helt. Den planen lagde jeg før jeg visste at jeg skulle få barn, sier Marianne Marthinsen.

Hun har et år igjen av profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi ved UiO, men studiebøkene må nå legges til side. Arbeiderpartipolitikeren skifter ut studiebenken med Oslo-benken på Stortinget.

Marthinsen er en av to Blindernstudenter som nå er klare for Stortinget. Ine Marie Eriksen har allerede vært en periode på tinget, og jusstudiene til Høyre-politikeren, som nå er på ferie utenlands, utsettes derfor også noe.

Vil kjempe for studentene

Og Marthinsen lover å ta litt tak for studentene.

– Først blir det viktig å få til indeksregulering av studiestøtten. Samtidig vil jeg jobbe for å fjerne ordningen med at hele stipendandelen skal være avhengig om en står på eksamen. Det er en dobbelt straff for studentene, sier hun.

Samtidig er hun opptatt av hva som skjer etter endt studietid.

– Overgangen fra studieliv til arbeidsliv er i dag forferdelig tøff. Ungdomsledigheten i Oslo er alt for høy, og den gamle ungdomsgarantien bør gjeninnføres. Samtidig må vi få til flere traineestillinger i det offentlige, sier hun.

Først permisjon

Men hun er ennå ikke sikker på om hun vil bli utdanningspolitiker.

– Åh, jeg må bestemme meg for hvilken komité jeg skal ønske meg før fredag. Vi kan sette opp tre valg, og jeg er litt usikker. Så lenge jeg slipper kontroll- og konstitusjon, så er det meste greit, sier hun.

Marthinsen vil ikke bli å finne på Stortinget før over nyttår på grunn av fødselspermisjon. Og hun vil vente litt og se før hun bestemmer seg for hva hun gjør med studiene.

– Jeg håper på å få tatt noen av småeksamenene underveis. Og heldigvis er det to lange stortingspauser i året, så da får jeg kanskje tid til å skrive noen oppgaver, sier hun.

Tretten representanter under 30 år er inne på det nye Stortinget. I tillegg kommer det inn tre 30-åringer, og det er vesentlig flere enn i forrige periode. Arbeiderpartiet får det største «ungdomsbenken» med seks representanter under 30.

UNG: Anna Kristin Ljunggren (21) blir yngst på Stortinget.

Yngst er Anna Kristin Ljunggren (21) som kom inn etter at Arbeiderpartiet gjorde et brakvalg i Nordland. Anette Trettebergstuen (Ap) (24) er nyinnvalgt fra Hedmark. Hun har blant annet studert statsvitenskap, kommunal kandidatfag og jus ved UiO, men har den siste tida jobbet som politisk rådgiver. Jørund Henning Rytman (Frp) er deltidsstudent på BI Buskerud, og skal prøve å kombinere stortings- og studielivet. Espen Johnsen tar hovedfag i samfunnsplanlegging ved Høgskolen i Lillehammer og er nå valgt inn for Arbeiderpartiet i Oppland. Torgeir Eikstad Michaelsen (Ap) er valgt inn i Buskerud, og han har nettopp fullført en bachelor i samfunnsvitenskap fra UiO. En som går andre veien er Siri Hall Arnøy (SV). Hun ble overraskende ikke valgt inn på nytt, og vender nå tilbake til sivilingeniørstudiet i miljøfysikk.

Powered by Labrador CMS