Populært å stemme på studiestedet

Mange benyttet anledningen til å forhåndsstemme ved UiO, BI og HiO, men Norsk Studentunion mener det er for lite med valgurner som bare er åpne i én og to dager.

Publisert

I år kunne det for første gang forhåndstemmes ved høyere utdanningsinstitusjoner i Oslo. 2005 folkeregistrerte utenfor Oslo kommune benyttet muligheten til å stemme ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Handelshøyskolen BI, til tross for at urnene kun var på plass to dager på Blindern, og en dag hos de øvrige.

Hensikten var å øke valgdeltagelsen blant studenter. Informasjonsrådgiver Kristine Langfjord i Oslo kommune anser prøveordningen som en suksess.

– Vi var veldig usikre på hvor stor interessen og behovet var, og er veldig godt fornøyd med at så mange benyttet seg av tilbudet.

Jørn Henriksen, leder av Norsk Studentunion (NSU), er fornøyd med initiativet til kommunen, men ser forbedringspotensial:

– Det kunne kanskje vært en mulighet at urnene var tilgjengelig i litt

lenger tid, gjerne nærmere siste dag for forhåndsstemning.

Langefjord lover at Oslo kommune skal vurdere å utvide ordningen og la valgurnene stå lenger ved neste valg.

Oppslutningen ved utdanningsinstitusjonene i Bergen og Trondheim har også

vært stor, og valgurnene har fått stå lenger enn ved tidligere valg. På Universitetet i Bergen ble det tatt imot stemmesedler i hele perioden for forhåndsstemming, i tillegg til fire dager ved Norges Handelshøyskole. I Trondheim hadde kommunen i kortere perioder plassert ut valgurner på NTNU, Høyskolen i Sør-Trøndelag og Dronning Mauds minne Høgskole.

Tall fra studiestedene i Trondheim viser en økning på over 250 prosent blant utenbysvelgere fra forrige valg, til 2159 stemmer. Bergen kommune har tatt imot 4254 forhåndsstemmer fra utenbysvelgere ved sine utdanningsinstitusjoner.

Det er en generell tendens at få studenter bruker stemmeretten, og målet med ordningen er å fange opp de studentene som ikke er folkeregistrert i studiekommunen.

– Årets forbedringer av rutinene fremmer helt klart demokratiet, og jeg håper samtidig at politiske spørsmål om høyere utdanning blir satt på dagsorden når studentene viser større politisk engasjement, sier NSU-leder Henriksen.

Powered by Labrador CMS