RAMMES AV STREIK: Omtrent 700 ansatte streiker ved HiOA. Det går utover studentene.

Rammes av streik

Som følge av streiken i offentlig sektor, risikerer oslostudenter å miste muligheten til å søke seg til videre utdanning.

Publisert Sist oppdatert

132 nye ansatte i Oslos høyere utdanningssektor tas nå ut i streik. Da er det til sammen omtrent 1000 ansatte fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Universitetet i Oslo (UiO) og Politihøgskolen (PHS) som er i streik. Onsdag tas det ut 91 fra UiO, 38 fra PHS, og tre fra HiOA.

Studenter bør håpe på at streiken slutter snarest. Utsatt sensur og avlyste eksamener gjør at de kan miste muligheten til å ta masterutdanning eller studere i utlandet.

– Streiken rammer studentene som en uskyldig tredjepart. Flere studenter vil også bli rammet hvis streiken pågår over tid, sier kommunikasjonsdirektør ved HiOA, Anne Christel Johnsgaard.

Uskyldige studenter

Johnsgaard forteller om fortvilte studenter på Høgskolen.

– Studenter gir utrykk for at de er bekymret over sine eksamener, og vi håper å kunne arrangere de utsatte eksamenene så snart som mulig etter streiken, sier Johnsgaard.

– Vi tilstreber at konsekvensene skal bli minst mulig for studentene, men det merkes at rundt 700 HiOA-ansatte streiker. Meldingene vi får fra fakultetene er at skriftlig- og hjemmeeksamener fortsetter som vanlig, mens enkelte muntlige eksamener blir utsatt som følge av streiken.

Avlyser og utsetter eksamen

Ved UiO er det nå over 200 ansatte i streik, hovedsakelig ved Institutt for odontologi. Også UiO-studentene vil merke konsekvenser hvis streiken drar ut.

– Streiken får store konsekvenser på fakultetet vårt, sier leder ved Odontologisk institutt, Pål Barkvoll.

– All ordinær klinisk undervisning er avlyst. Det er svært uheldig for studentene, siden de har behov for klinisk undervisning for å kunne bli tannleger, sier han.

Også ved Utdanningsvitenskapelig fakultet (UV) ved UiO er ansatte tatt ut i streik.

– Streiken vil kunne føre til forsinkelser med sensur. Dette vil kunne ramme opptak på masternivå og praktisk-pedagogisk utdanning, samt vitnemålsutskriving. For noen vil det kunne bli vanskelig å søke seg videre til annen utdanning, sier dekan ved UV-fakultetet, Vibeke Aukrust.

Streiker for studentene

Streik er nå det eneste middelet vårt.

Gunn Hafsaas, nestleder Unios streikekomité i Oslo

– Vi er lei oss for at det påvirker studentene som en tredjepart, men streik er nå det eneste middelet vårt, sier nestleder Gunn Hafsaas i Unios streikekomité i Oslo. Unio er Norges nest største hovedorganisasjon etter LO, med 300 486 medlemmer.

– Vi streiker også for statens fremtidige ansatte, som nå er studenter. Vi vil at det skal bli mer attraktivt for studenter å jobbe i staten, sier hun

Unio, LO Stat og YS Stat er nå i forhandlinger om lønnsnivået til statlige ansatte.

– Det er vanskelig å si hvor lenge streiken vil vare, det kan hende den slutter i morgen, eller om tre uker. Vi er forberedt på å streike så lenge det er nødvendig.

Powered by Labrador CMS