FORSEGLET: Her, på rom 1014 i Bjerke studenthus, bodde den nå drapssiktede fra 2005 til han ble pågrepet forrige uke.

Krever mer trygghet

Påstander om at siktede i legedrapssaken bodde på Bjerke studentby med falsk student-ID, får Velferdstinget til å gå kraftig ut mot Studentsamskipnadens rutiner.

Publisert Sist oppdatert

– Tragedien rammet ikke studentene direkte, men det er viktig for oss at studentene føler seg trygge i boligene sine, sier leder for Velferdstinget Øyvind Gjengaar.

Han henviser til at drapssiktede i den såkalte legedrapssaken, Kamel Mellah, leide studenthybel på Bjerke i over et halvt år. Papirene til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) viser at Mellah er student, men ifølge registrene til Universitetet i Oslo (UiO) er dette galt.

– Felix-saken i høst avdekket at studentboligene lot beboere drive framleie uten å forevise legitimasjon. Man skulle tro Studentboligene strammet inn rutinene etter dette, slik at man fikk bedre kontroll, sier Gjengaar frustrert.

SiO får ikke sjekket student-ID ved semesterstart, fordi studenter ikke får ID-kortet utlevert med én gang. Men kontraktene på studentboliger fornyes hvert semester, så Mellah må ha signert ny boligkontrakt med SiO for vårsemesteret. Dette indikerer at han har brukt falsk ID.

Falsk ID?

– Hvis Mellah har forevist falsk legitimasjon, har man ikke hatt reell kontroll. Det bekymrer oss, sier Gjengaar.

Direktør for Studentboligene Tom Olstad skal onsdag diskutere ulike tiltak og rutiner. Men nok en diskusjon om rutiner er ikke godt nok, synes Gjengaar.

– Jeg synes ikke det holder å varsle om forbedring av rutiner, som vi har hørt lovnader om lenge. Når det går til det skritt at det blir politirazzia på et studenthjem, er det alvorlig, raser Gjengaar.

– Vi må gå igjennom rutinene på en ordentlig måte, sier markeds- og utviklingssjef i Studentboligene Guri Bergo.

– Det sies at den siktede i legesaken er 37 år. Hvis Mellah flyttet inn i 2005, var det da en aldersgrense på 35 år i studentboligene. I så fall er ikke rutinene fulgt. Rutiner hjelper lite om man ikke følger dem, sier Gjengaar.

Økt kontroll

Hadde man brukt magnetstripen på studentlegitimasjonen til inngangsnøkkel, i stedet for vanlig nøkkel, kunne Mellah blitt tvunget til å finne seg bolig annensteds. Det er dramatisk vanskeligere å forfalske magnetstripen på studentkortet, som brukes i slike låser. Denne løsningen er allerede i bruk på enkelte studentbyer.

– Kort sammen med kode er tryggere enn nøkkel, bekrefter organisasjonssjef i vaktselskapet AS Skan-Kontroll Ulf Gunnar Breisnes.

Bergo påpeker at dette er ønskelig, men at det koster penger, og dermed kan ta noe tid å innføre på samtlige studentbyer. SiO varsler nå økt kontroll av boligene.

– Vi ber beboerne på Bjerke om å gi beskjed til oss eller husverten dersom de ser noe mistenkelig. I tillegg vil vi rett og slett gå og banke på dører og be om å få se ID og studentkort. For folk som ikke åpner vil vi varsle om at vi vil låse oss inn, sier Bergo.

– Men har dere vært flinke nok til å sjekke legitimasjonens gyldighet?

– Jeg håper vi har vært det, men fremover skal vi i alle fall være det. Alt skal sjekkes, og jeg føler meg sikker på at vi nå er flinke nok, sier Bergo.

SiO ønsker nå adgang til å sjekke UiOs studentdatabase for å kontrollere at studenter ved studentboligene faktisk er registrerte som studenter ved UiO.

Powered by Labrador CMS