Mørkt for studentbyen Bjørvika

Oslo Bystyre har stilt seg positive til tusen nye studentboliger i Bjørvika, men nå kan prosjektet strande. Grunneieren nekter å selge til under markedspris.

Publisert

Studentboliger i Bjørvika

  • I august lanserte Venstre forslaget om å bygge tusen nye studentboliger i tilknytning til utbyggingen av Bjørvika.
  • Etter planen skal boligene ligge i tilknytning til det nye Deichmanske bibliotek.
  • Forslaget om å utrede prosjektet fikk flertall i Bystyret, mot FrPs stemme.

Etter at flertallet i Oslo Bystyre stemte for å utrede bygging av studentboliger i Bjørvika, har dialogen startet mellom grunneier HAV Eiendom og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Men dersom ikke kommunen eller staten kaster seg på spleiselaget, kan Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) se langt etter en av Oslos mest attraktive tomter.

– Vi er absolutt positive til studentboliger, så lenge tomtene går til markedspris. Det er ikke nok at politikerne er positive til studentboliger ved siden av biblioteket. Det er jo også nødvendig at Studentsamskipnaden får de nødvendige bevilgninger til slike boliger, sier Eva Hagen, administrerende direktør i HAV Eiendom.

– Vi kan bygge innenfor kostnadsrammene til Kunnskapsdepartementet, men vi kan ikke betale markedspris for disse tomtene, sier styreleder i SiO, Øyvind Gjengaar.

Ønsker ikke kaksebydel

For å hindre at Bjørvika skal bli en bydel for kun de rike, har Oslo-politikerne tidligere krevd at ti prosent av boligene skulle være billige utleieboliger.

Gjengaar mener det nå er opp til politikerne.

– Om man ønsker billige utleieboliger i Bjørvika, må man selge til under markedspris, mener han.

Det er imidlertid lite Bystyret kan gjøre, mener Tone Tellevik Dahl, Arbeiderpartirepresentant og nestleder i byutviklingskomiteen.

– Utfordringen er at bystyret ikke har noen politisk påvirkning på grunneieren, ettersom vi valgte å etablere HAV eiendom som et aksjeselskap. Intensjonen er god, men det ser ikke lyst ut, sier Dahl.

Hun mener staten foreløpig har de beste virkemidler for å realisere studentboliger i

Bjørvika.

– Eneste kort kan nå være at Kunnskapsdepartementet øker maksgrensen for tilskudd per boenhet i dette tilfellet.

Kunnskapsdepartementet gir tilskudd på 250 000 per hybel, mot at SiO holder seg innenfor en maksimal kostnadsgrense på 600 000. En eventuell fjerning av denne grensen betyr at SiO må punge ut med vesentlig mer penger av sin egenkapital.

Høyre – for eller imot?

Mens FrP i Bystyret i august mente det er «feil å bruke ressurser på å tilrettelegge for studentboliger når det ikke er økonomisk realisme i å skulle etablere studentboliger på en av Norges dyreste tomter», stemte Høyre for å starte en dialog om studentboliger.

På tross av dette er ikke Hermann Kopp, representant for Høyre i byutviklingskomiteen, sikker på om Bjørvika er et egnet sted for studentboliger.

– Vi kan ikke uten videre plassere studentboliger på Oslos dyreste tomter. Studenter og undervisingsinstitusjonene er en viktig del av Oslo, men disse må også opprettes der det er utdanningsinstitusjoner og det er økonomisk mulig å bygge, sier Kopp.

Gir ikke opp

Jenny Nygård, leder i Velferdstinget i Oslo, vil ikke gi opp kampen for studentbyen Bjørvika selv om verken kommunen eller HAV eiendom vil ta regningen.

– Vi vil fortsette å kjempe for dette. Ettersom bystyret fattet dette vedtaket, er det jo interesse. Finansiering trenger ikke å være et kommunalt prosjekt. Støtte kan også komme fra nasjonalt hold, sier Nygård.

Powered by Labrador CMS