FÅ MANNETESTER: Administrerende overlege Cecilie Daae ved Studenthelsetjenesten mener for få menn tester seg for folkesykdommen klamydia, til tross for at en urinprøve er alt som skal til. (Arkivfoto: Åshild Bekke Eidem)

– Skal noen symptomer til

Flere klamydiatestes

Studenthelsetjenesten har gjennomført flere klamydiatester i år enn noensinne. Men det er fremdeles ikke nok, og særlig menn tester for lite.

Publisert Sist oppdatert

Klamydiatester ved Studenthelsetjenesten

  • 2005: 1995 klamydiatester. 114 positive.
  • Fram til oktober 2006: 2300 klamydiatester. 132 positive.
  • Kilde: Studenthelsetjenesten

Klamydia

  • En seksuelt overførbar sykdom forårsaket av bakterier, og som dermed kan behandles med antibiotika.
  • Det finnes ingen vaksine.
  • Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene, og menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlatning og betennelse i bitestikkelen. Men i de fleste tilfeller er det ingen merkbare symptomer overhodet.
  • Tiden fra smitte til eventuelle symptomer er 5-14 dager.
  • En av fem ubehandlede kvinner får oppadstigende infeksjon og betennelse i egglederne, noe som kan føre til sterilitet.
  • Både menn og kvinner kan diagnostiseres med urinprøve.
  • Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.
  • Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Flere SiO-studenter enn noensinne tester seg for klamydia. Frem til oktober i år hadde 300 flere testet seg enn i hele 2005. Men fortsatt er det langt flere kvinner enn menn som kommer innom.

– Jeg oppfatter ikke at menn er mindre opptatt og ansvarlige i forhold til kjønnssykdommer enn kvinner, men de har nok høyere terskel for å komme til test i utgangspunktet. I forhold til den dramatiske klamydiaepidemien hjelper det ikke om man bare behandler den ene halvparten av befolkningen, sier administrerende overlege ved Studenthelsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), Cecilie Daae.

Norge på kondomjumbo

KONDOMKAMPANJE: 1. desember skal Røde Kors Ungdom ha stand på Blindern. Leder i ungdomsrådet, Aleksander Vallestad, viser her fram noe av fokuset for standen.

1. desember, som er Verdens Helsedag, skal Røde Kors Ungdom ha stand på Blindern. Leder i ungdomsrådet ved Røde Kors Ungdom, Aleksander Vallestad, synes ikke ordet «epidemi» er for sterkt for det stadiet klamydiasmitten er på i Norge i dag.

– Det var 20.000 nye registrerte tilfeller i Norge i fjor, og det er uten mørketall. Til sammenligning var det 30.000 nye tilfeller i Sverige, men så har de også nesten dobbelt så mange innbyggere.

På standen skal Røde Kors Ungdom opplyse om testing, samt riktig kondombruk, noe nordmenn er blant verdens dårligste til.

– Vi prater med rundt 17.000 ungdommer i året, og anslår at rundt 20 prosent av unge norske mennesker bruker kondom første gang de har sex med en ny partner. I Frankrike er tilsvarende tall rundt 70-80 prosent. Det sier jo seg selv at dette, kombinert med nordmenns temmelig liberale seksualmoral, gir en god grobunn for kjønnssykdommer, sier han.

Vil teste flere

Vallestad synes det er glimrende at flere studenter sjekker seg, og tror at kjønnsforskjellen i stor grad skyldes at mange menn ikke har fått med seg at den fryktede q-tipen er på vei ut og at man i dag kan teste seg for klamydia med en helt vanlig urinprøve.

– I tillegg går jo en del jenter til gynekologisk undersøkelse nå og da i forbindelse med p-piller, så da får de jo en gratis anledning til å teste seg.

Daae tror også at uvisshet om at q-tipen er borte er noe av grunnen til at menn ikke kommer inn til undersøkelse. Og selv om tallene fra Studenthelsetjenesten er gledelige, ser hun gjerne at flere kommer.

– Det er viktig at folk tester seg, særlig ved partnerbytte, og da er det viktig at de vet de kan komme til oss og bli tatt seriøst, sier hun, og legger til at testen i seg selv er en enkel, grei og smertefri prosedyre.

SLAPT: Hans Olav Ingdal, Martin Eckhof Andresen og Carine Ødegaard er enige i at gutta er slappe testere.

Hans Olav Ingdal (27) har testet seg to ganger, en gang på gamlemåten og en gang med urinprøve. Han tror ikke at frykt for q-tipen er grunnen til forskjellene i statistikken.

– Jeg tror det er mer det å gå til legen overhodet, og menn i begynnelsen av tjueåra er jo generelt jævlig uansvarlige uansett, sier han.

Martin Eckhoff Andresen (20) er enig. Han har lest om de gamle testene, og selv om han aldri har testet seg selv, vet han godt at en urinprøve er alt som skal til.

– Det er kanskje litt av den machokulturen som henger igjen, sier han.

Carine Ødegaard testet seg for klamydia i forbindelse med mange andre tester en gang hun følte seg syk. Hun tror ikke det skal mye til for at hun tester seg igjen.

– Men jeg går til legen for ingenting. Jeg tror at gutter har en mye større tendens til å tenke at ting går over bare de venter, sier Ødegaard.

Powered by Labrador CMS