U1 = Berghain

Berghain skal kanskje stenge, men ingen grunn til panikk.

Publisert

Fredag 18. november smeller det på Det samfunnsvitenskapelige fakultetet (SV) på Blindern når kjellerpuben U1 for andre år på rad skal arrangere ravepartyet «Technobunker». Årets arrangement blir imidlertid litt annerledes enn i fjor.

Ifølge initiativtakeren til arrangementet Morten Westgaard (21) tar de utgangspunkt i fjorårets rave, men i år skal det altså gjøres enda drøyere. I tillegg vil det være økt fokus på at folk skal føle seg trygge. – Det er et spennende prosjekt, sier han.

– Hva mener du med at det blir drøyere?

– Vi åpner klokken 22 og slutter klokken 03, så det blir som når man drar ut på byen. Tanken er at man er der for musikken og for å føle seg fri, ikke for å få seg noe. Westgaard forteller at de har investert mye mer i lys, og at det har gått for det største lydanlegget de fikk tak i. – Vi makser på alle områder.

Trygghetsambassadører

På arrangementsiden står det at det vil være «safer space ambassadors» til stede og sørge for at alle har «a good time». – Vi prøver å lage et miljø der alle kan føle seg trygge, fordi vi synes dette er noe Oslos uteliv mangler.

Safer space ambassadors er personer som skal gå rundt i lokalet og være enkle å kontakte om noe skjer, og for at terskelen for å oppføre seg dårlig skal bli høyere.

– Dette er nytt av i år?

– Ja, det er nytt. Vi vet at det skjer mye drit rundt omkring på byen i Oslo. At det er mye tafsing og drittslenging. Westgaard understreker at det ikke er erfaringer fra fjorårets rave som gjør at de denne gangen har valgt å ha «ambassadører» på plass i lokalene.

Bakgrunnen er heller at de generelt ser at det forekommer episoder der folk blir trakassert.

– Jeg tenker at et økt fokus på trygghet kun er positivt. Når det gjelder bakgrunnen til ambassadørene, beskrives de på arrangementet å være folk som er «trained to deal with problematic situations».

– Hvem er disse folka?

– Det er frivillige studenter som gjerne har jobbet en del på store fester tidligere, forklarer Westgaard, som vil ha hovedansvaret for ambassadørene. De er nå oppe i ni frivillige, i tillegg til én vekter og vaktsentralen på UiO, opplyser han.

– Litt under halvparten av dem har hatt saluttkurs («sammen lager vi utelivet tryggere», red. anm.), som er et kurs for de som skal jobbe på et sted med skjenking etter klokka 01. God stemning innenfor lovens rammer Ifølge Store norske leksikon er et rave «preget av høy motebevissthet med paralleller til de sene 1960-årenes psykedelia» og kunne samle «opptil 8000 ungdommer i Oslo» på 1990-tallet.

Så hva er bakgrunnen for at U1 - med sin kapasitet på 230 deltakere - definerer dette som et rave, og ikke bare en vanlig klubbkveld?

– Det handler mest om musikken. Vi vil at folk skal komme i hovedsak fordi de interesserer seg for techno, og at de kan slippe seg litt løs. Westgaard mener at dette er noe som mangler i Oslos utelivstilbud, og forsikrer at de gjør det de kan for å skape stemning innenfor lovens rammer. Han føler seg trygg på at arrangementet vil bli utsolgt.

– Vi er veldig eksplisitte på at alle er velkomne, og at alle skal respektere hverandre, avslutter Westgaard.

Powered by Labrador CMS