– Endelig!

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo jubler over at det mer enn 50 år gamle forslaget om studentombud nå blir iverksatt.

Publisert

I 1958 foreslo studentene Gunvald Gussgard og Jon Gundersen at Universitetet i Oslo (UiO) burde få en egen tillitsmann som kunne ta seg av henvendelser fra misfornøyde studenter. Over nyttår, 55 år senere, blir forslaget en realitet. På nyåret tiltrer en person stillingen som studentombud ved UiO.

– Du kan jo si at det er en prosess som har tatt altfor lang tid, sier Morten Bakke Kristoffersen, leder for Studentparlamentet ved UiO.

Ivaretar studenters rettigheter

Bakke Kristoffersen mener likevel det har vært en nødvendig og tidkrevende prosess for å få i stand en ordning som er verdig studentenes ønske og behov.

– Jeg tror det er av betydning at vi har tatt oss god tid med utforminga av mandatet. Ombudet er en stor stilling, med et mandat som er bredt, og opprettelsen og igangsettelsen lar seg derfor ikke gjennomføre i en håndvending, sier han.

I mandatet står det at ombudet skal «være en uavhengig bistandsperson, som har som oppgave å gi studentene råd og hjelp i saker der studentene har tatt opp eller ønsker/vurderer å ta opp forhold knyttet til sin studiesituasjon. Studentombudet skal påse at sakene får en forsvarlig og korrekt behandling, og at studentenes rettigheter blir ivaretatt.»

Bakke Kristoffersen forklarer hvorfor det er viktig å få på plass studentombudet.

– UiO er en kjempestor institusjon, og studentene trenger en person som vet hvordan man skal håndtere ulike klagesaker og forholde seg til lovene og reglene ved institusjonen. For eksempel i saker som omhandler seksuell trakassering, og hvor fakultetet eller instituttet ikke tar studentene på alvor, vil ombudet kunne komme inn og hjelpe studentene. Dette er vanskelige saker som ikke omfattes av sentral klagenemnd på UiO, og her vil ombudet være til stor hjelp, forteller han.

– En kjempeseier

Stillingen har vært utlyst nå i høst, med søknadsfrist sist søndag. Sveinung Svanberg, leder for enhet for intern revisjon ved UiO, har ansvaret for ansettelsen.

– Vi har så langt fått inn 27 søknader, men det kan ennå komme noen flere. Neste runde blir nå å behandle søknadene, deretter å gjøre intervjuer, før vi eventuelt gir tilbud om tilsetting til en av søkerne, forteller han.

Svanberg vil ikke fastsette en dato får når den første studenten kan banke på ombudets dør.

– Håpet fra ledelsens side var at studentombudet skulle være oppe og gå fra 1. januar. Jeg tror ikke det er mulig, at 1. mars er et mer realistisk mål. Den personen vi ansetter må jo mest sannsynlig jobbe ut en oppsigelsestid ved tidligere arbeidssted, sier Svanberg.

Studentparlamentet forventer at ordninga er iverksatt senest i løpet av februar.

– Vi har pusha veldig på dette her, og er fornøyd så lenge ombudet er på plass i løpet av begynnelsen av året, sier Bakke Kristoffersen.

Dette er en kjempeseier!

Morten Bakke Kristoffersen, leder for Studentparlamentet ved UiO.

– Men endelig får vi ombudet! Det er en kjempeseier som det forrige arbeidsutvalget har fått igjennom, avslutter lederen på vegne av Studentparlamentet.

Powered by Labrador CMS