SiO-sjokk: Å binde seg for seks måneder hos Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) sitt treningssenter kan fort straffe seg. Hvis man ikke husker fristen, må man ut med 850 kroner.

SiO Athletica får servicerefs

Et semestermedlemskap ved SiOs treningssenter kan fort bli dyrt dersom du ikke sier opp i tide.

Publisert Sist oppdatert

I januar innførte Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) en ny betalingsordning med avtalegiro ved sine treningssentre. Til studentenes beste, mener SiO selv. Men hvis man glemmer fristen for å si opp avtalen, er det ingen nåde.

– Det dukket opp en avtalegiro i nettbanken, så jeg tok kontakt før beløpet stod til forfall og ba om å få slippe å betale siden jeg ikke ønsket å fornye abonnementet mitt. Det fikk jeg ikke lov til, så jeg måtte betale for et helt semester til, sier Petter Skafle Henriksen.

Ifølge SiOs reglement må nemlig abonnementet sies opp senest én måned før neste avtalegirotrekk. Inntil nylig var man også nødt til å troppe opp personlig ved et av treningsstedene for å si opp. De som ikke rakk fristen 1. august, ble nødt til å betale de 850 kronene det koster for et helt semester. For enkelte SiO-studenter er prisen høyere, opptil 1800 kroner.

Ønsker påminnelse

Jeg tror ikke folk flest husker at de har signert noen papirer for seks måneder siden, og at de må huske å si opp avtalen

Petter Skafle Henriksen, ufrivillig SiO Athletica-medlem

– Jeg tror ikke folk flest husker at de har signert noen papirer for seks måneder siden, og at de må huske å si opp avtalen, sier Henriksen.

Han er misfornøyd med ordningen og skrev en klage på SiOs Facebook-side. Der fikk han beskjed om at klagen ble videresendt til Athletica for svar, men har ikke hørt noe mer etter det.

Henriksen har også snakket med SiO på telefon.

– Hun jeg snakket med i resepsjonen, beklaget systemet og sa at flere hadde ringt for å klage. Men det var lite hun kunne gjøre med saken, sier han.

Henriksen mener en påminnelse kunne vært på sin plass.

– Det er ikke en skandaløs sum, men det handler om å gi valgfrihet til kunden. De kunne sendt meg et varsel på e-post om at det kommer en avtalegiro, og at jeg må huske å melde meg ut hvis jeg ikke ønsker å fortsette. Slik har jeg opplevd at flere tidsskrifter gjør, sier han.

– Tilpasser oss studentene

Direktør i SiO Athletica, Karin Herou, sier at ordningen er utformet for å tilpasse seg studentenes vaner og behov.

– De fleste studerer mer enn ett semester og ønsker ikke å kjøpe treningskort igjen og igjen, sier hun.

– Bør dere ikke informere tydeligere om at studenter må huske å melde seg ut når de inngår medlemskap?

– Den viktigste informasjonen skjer ved avtaleinngåelse. Samtlige medlemmer må lese vilkårene og signere på at disse er lest og forstått, sier Herou.

Hun forteller at SiO har endret vilkårene rundt oppsigelse, slik at det nå er mulig å si opp også skriftlig.

Hun understreker at det også er mulig å binde seg for én måned av gangen.

– Tilbudet med seks måneders betaling er for å gi studenter muligheten til å betale når de får studielån inn på konto, sier hun.

Ordningen kan fungere som et smutthull for folk som ikke lenger studerer, fordi de fortsatt kan trene til studentpris uten at det oppdages.

– Vi jobber med å forbedre det nye systemet vårt her. Vi fører stikkontroller og skal nå etter semesterstart gjøre en sjekk.

– Viktig med tydelig info

– Det er veldig viktig at kunden får god informasjon om oppsigelsesfrister og -regler, og at dette kommer tydelig fram i kontrakten, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet, Hanne Winther Martinusen.

«Betaling skjer via avtalegiro den første i hver måned eller per semester», står det å lese i kontrakten medlemmene inngår med SiO. Martinusen presiserer at hun uttaler seg på generelt grunnlag:

– Å informere om at fristen for oppsigelse nærmer seg, vil være god service. Men man er ikke forpliktet til det dersom det opplyses tydelig om tidspunktet for betaling i vilkårene i kontrakten, sier hun

Powered by Labrador CMS