Vil verne om UiO-studenter

En sammenslåing av SiO og OAS har enstemmig støtte i Velferdstinget og Studentparlamentet, men universitetsledelsen er skeptisk.

Publisert

FAKTA OM SiO/OAS:

    .

  • Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) betjener 37 000 studenter tilknyttet UiO, BI, NVH, NIH, MF, NMH, KHIO, AHO.
  • SiO tilbyr studenthybler- og leiligheter, Norges største fagbokhandel, fire treningsanlegg, 38 kantiner og kaffebarer, studenthelsetjenester, gratis rådgivning, gratis karriereveiledning og rimelige barnehageplasser.
  • Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) tilbyr tilsvarende tjenester for 18 000 studenter ved 16 høgskoler i Oslo og Akershus. Blant disse er Høgskolen i Oslo, Politihøgskolen og Barratt Due Musikkinstitutt
  • Hovedstyret i SiO og Hovedstyret i OAS drøfter hver for seg om de vil vedta sammenslåing.
  • Dersom styrene bestemmer seg for sammenslåing, sender de en søknad til Kunnskapsdepartementet høsten 2009.

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) avslutter før sommeren den andre høringsrunden i saken om en eventuell sammenslåing av SiO og Oslo- og Akershusstudentenes samskipnad (OAS). Selv om UiO ikke har gitt sin endelige innstilling, kjenner Universitas til at flere i universitetsledelsen er skeptiske. Sammenslåingen har vært diskutert både på dekanmøtet og fakultetsdirektørmøtet – fora som er lukkede for studenter.

Juss-dekan Hans Petter Graver og dekan ved Det medisinske fakultet, Finn Wisløff, bekrefter begge overfor Universitas at sammenslåing var tema på dekanmøtet 13. mai. Dekanmøtet skal drøfte «viktige strategier og utviklingsbehov for universitetet».

– Alle var enige i at en slik sammenslåing potensielt kan føre til at UiO-studenter mister velferdsgoder som SiO har bygget opp over tid, sier Wisløff.

– Forstår skepsis

Administrerende direktør ved UiO, Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, sier at det for tiden arbeides med en tilrådning til SiO.

– Vårt hovedanliggende er å sikre velferden til studentene ved UiO, og det må kunne dokumenteres at tilbudet etter en eventuell sammenslåing vil bli tilsvarende eller bedre enn det som tilbys i dag, sier Bjørneboe.

Leder for Studentparlamentet, Heine Skipenes, påpeker at slike spørsmål fortjener en bred behandling, og at bør den holdes for åpne dører.

– Mye av diskusjonen foregår på dekanmøtene der studentrepresentantene ikke har tilgang, og det er ufattelig synd om ting avgjøres der. Det er tross alt studentene, og ikke universitetet, som bestemmer over samskipnaden, sier Skipenes, som understreker at samskipnaden også kommer de ansatte til gode.

– Jeg forstår universitetets skepsis til sammenslåingen, og at UiO vil verne om egne studenter. Men spørsmålet bør likevel avgjøres i universitetsstyret, mener han.

Demokratisk vending

Etter at Universitas kontaktet Bjørneboe har imidlertid styreleder i SiO Øyvind Gjengaar fått melding om at sammenslåingsspørsmålet likevel skal behandles i universitetsstyret. Bjørneboe mener dette ikke er et avvik fra den opprinnelige prosessen.

– Hvorfor skal saken nå likevel opp i universitetsstyret?

– Det har vært intensjonen vår hele tiden at saken skal behandles i universitetsstyret. Vi har noen tilleggsspørsmål for virkelig å dokumentere at en sammenslåing ikke vil gå ut over UiO-studentene, sier Bjørneboe.

Både Gjengaar og Skipenes påpeker at dette er ny informasjon, og at sammenslåingen etter det de erfarer opprinnelig ikke skulle opp til behandling i universitetsstyret.

Gjengaar er likevel positiv til den nye retningen i prosessen.

– Det virker riktig at saken ender der, og det sørger for en mer demokratisk prosess og forankring, sier han.

– Hva vil det bety for SiO dersom UiO velger å ikke støtte sammenslåingen?

– Vi kan velge i hvor stor grad vi vil vektlegge UiOs tilrådning, men det veier selvfølgelig tungt hva den største institusjonen sier. Vi har uansett studentflertall i SiO-styret, og et enstemmig velferdsting i ryggen. Men endelig stilling til saken tar vi først når alle høringsuttalelsene er inne, sier Gjengaar.

Powered by Labrador CMS