SAMARBEIDER: Per Anders Langerød (NSU) og Olav Øye (StL).

Ny kamp for studiestøtten

Nå skal heltidsstudenten gjenreises ved hjelp av en underskriftskampanje.

Publisert Sist oppdatert

– En student med et nøkternt månedsforbruk trenger 11 230 kroner å leve for i måneden, hevder Per Anders Langerød, leder i Norsk Studentunion (NSU) og Olav Øye, leder i Studentenes Landsforbund (StL).

I samarbeid med Statens institutt for forbruksforskning har de satt opp et regnestykke over hva en student trenger penger til i løpet av en måned. Beløpet de kommer frem til ligger 3000 kroner over det studiestøtten utgjør.

Studiestøtten er i dag på 8290 kroner, ti måneder i året. Med det som eneste inntekt, går det ikke å være heltidsstudent, mener Langerød og Øye. De to studentorganisasjonene NSU og StL har derfor gått sammen om nettunderskriftskampanjen «Studentkravet,» som lanseres onsdag 17. oktober.

– Dette er en ny taktikk. Tidligere har vi kritisert regjeringen for alt de ikke gjør. Nå vil vi heller legge frem konkrete forslag til hva som kan gjøres, sier Langerød.

Langerød og Øye ønsker i første omgang å få til en debatt om hva en heltidsstudent egentlig er, og hva regjeringspartiene legger i begrepet, slik de bruker det i Soria Moria-erkæringen.

– Men det overordnede målet er selvsagt å øke studiestøtten, påpeker Øye.

De vil også at studiestøtten skal gjelde for elleve måneder, og ikke for ti, slik det er i dag.

– Når mange studenter har siste eksamen langt ut i juni, er det urimelig at siste utbetaling av studielånet skjer i midten av mai, sier Langerød.

Aksjon «Studentkravet» vil pågå fram til månedskiftet november, desember. Resultatet vil etter all sannsynlighet bli overlevert finansminister Kristin Halvorsen. De to studentorganisasjonslederne har tro på at kampanjen vil nå frem.

– Det vil i hvert fall få i gang debatten, sier de.

– Hvor mange underskrifter regner dere med å få?

– Flerfoldige tusen, sier Øye, mens Langerød ikke tør håpe på mer en «mange underskrifter.»

Powered by Labrador CMS