UVISST: Det er ikke mulig å si eksakt hvordan renta vil bli, selv om man har klare spådommer, sier Wenche Merli, informasjonssjef i Lånekassen.

– Utrolig få binder renta

Økonomer spår dramatisk renteøkning innen utgangen av 2007.

Publisert Sist oppdatert

Flytende og fast rente

    Du kan velge mellom flytende rente som blir fastsatt for tre måneder om gangen, eller fast rente for en avtalt periode (tre eller fem år). Nedbetalingene skjer hvert kvartal over 20 år.

  • For en student som var ferdig i 2006 med lån på 200.000,- kroner, vil man fra 1. oktober med flytende rente på 3,8 prosent ha et terminbeløp på 3.683,- kroner. I 2.kvartal 1999 lå den flytende renta i Lånekassen på 8.6 prosent, i forhold til 2.8 prosent i 4.kvartal 2005.
  • Hvis man derimot velger bundet rente på lånet (3 år), vil man fra 1. oktober ha en fastrente på 4,9 prosent. Da blir terminbeløpet 4.445,- kroner i hele nedbetalingsperioden.
  • Kilde: Lånekassen

Denne uken skal hovedstyret i Norges Bank bestemme om man skal heve renta eller ikke. På grunn av sterk vekst i norsk økonomi, spår flere økonomer at lånerenta vil stige fremover, og fra å ha ligget på 1,75 prosent i fjor sommer, kommer renta sannsynligvis til å nå bortimot seks prosent innen utgangen av 2007. For ferdige studenter med studielån, vil dette bety større avbetalinger, både på bolig- og studielånet.

– Studenter bør regne med at renta ikke bare stiger før nyttår, men også flere ganger i løpet av neste år. Man må ta høyde for at styringsrenta kan komme opp mot rundt fem prosent, og med banktillegg vil dette tilsi en effektiv rente på rundt seks prosent, sier Hilde C. Bjørnland, førsteamanuensis på BI.

På grunn av de siste åras relativt stabile lave rente, har mange studenter valgt å ha flytende rente på studielånet, hvilket betyr at man følger den generelle lånerenta banken setter. Dette lønner seg så lenge renta er lav, men med renteøkning kan det derimot lønne seg å binde renta til en fast sats.

– Det er veldig få som binder renta, og istedet velger flytende rente fordi renta er lav akkurat nå. Men hvis man er opptatt av sikkerhet, er bundet rente det tryggeste alternativet, sier Bjørnland, og får støtte fra informasjonssjef i Lånekassen, Wenche Merli.

– Det er faktisk utrolig få studenter som binder renta. Vi har en søknadsfrist den tiende oktober, så det skal bli spennende å se hva som skjer der, sier hun, men tilføyer likevel:

– Man må selv avgjøre ut ifra sin egen privatøkonomi hvordan man vil gå frem. Det er ikke mulig å si eksakt hvordan renta vil bli, og selv om man har klare spådommer, har vi gjentatte historiske erfaringer som viser det motsatte, sier hun.

Bjørnland er derimot ikke så usikker, og legger til.

– Det er veldig stor uenighet om hvor fort det skal gå, men de aller fleste er enige om at den kommer til å gå opp, sier hun.

Powered by Labrador CMS