Takk Isaksen?: Det vakte rabalder da det påtroppende regjeringssamarbeidet forkastet vedtaket om 11 måneders studiestøtte for to år siden. Nå har de snudd. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Nå blir det 11 måneders studiestøtte

En årelang studentkamp kan være vunnet. Innen 2020 skal det bli 11 måneders studiestøtte.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt sykt, sier Therese Eia Lerøen, fornøyd leder av Norsk Studentorganisasjon, fra Stortingets vandrehall til Universitas.

Etter forhandlinger på overtid har regjeringen og støttepartiene i dag lagt fram et statsbudsjett. Dette inneholdt særlig ett overraskende element:

Regjeringen, Venstre og KrF er nå enige om en plan som innebærer opptrapping av studiestøtten med én uke i året fram til 2020.

– Det lå ingen ting i de opprinnelige budsjettforslagene som antydet dette, så vi er mildt sagt gledelig overrasket, sier Lerøen.

Men fortjener vi egentlig 11 måneders studiestøtte? Gundersen mener NEI

Fornøyd leder: NSO har kjempet i en årrekke for 11 måneders studiestøtte. Nå ser de ut til å få det, men Therese Eia Lerøen lover å ikke hvile på laurbærene av den grunn. Arkivfoto: Adrian Nielsen

Bør knyttes til G

– Her må vi rose alle samarbeidspartiene som har kunnet bli enige om et så godt tiltak, sier NSO-lederen.

Lerøen får støtte av Sigrid Mæhle Grimsrud, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus.

– Regjeringen og samarbeidspartiene skal ha enorm ros. De har endelig bevist at de kan ta studentene på alvor, sier hun.

11 måneders studiestøtte vil gjøre livet enklere for Oslo-studentene, tror Grimsrud.

– Det kan bli et utrolig viktig grep for å gjøre studiehverdagen lettere. For Velferdstinget og studentene i og rundt Norges dyreste by å bo i er dette et stort gjennomslag, fortsetter hun.

Gjør studentlivet lettere: Sigrid Mæhle Grimsrud, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, roser regjeringen og samarbeidspartiene. Arkivfoto: Haakon Jamtli Kristiansen

NSO-lederen er ikke bekymret over å gå arbeidsledig nå som denne kampene er vunnet.

– Det vi har nå er en forpliktende plan, og det er et utrolig viktig steg. Nå må vi sikre at også mengden økes slik at vi får studiestøtten opp til 1,5 G, sier Lerøen.

Her sviktet det sist: Droppet 11 måneders studiestøtte

Trygge på gjennomslag

Selv om regjeringen og de to støttepartiene nå har vedtatt et felles budsjettforslag må det vedtas av Stortinget. Alle opposisjonspartiene som har kommet med [alternative statsbudsjetter](1) har forestått 11 måneders studiestøtte. Nå som regjeringen har lansert et konkret forslag er NSO trygge på å få det hele i mål.

– Nå ser vi ingen grunn til at dette skal falle, sier Lerøen.

Dette ville regjeringen først gi studentene: Én kneip i uka

mgnewth@universitas.no

Powered by Labrador CMS