UENIG I INNTAKSSTOPP: Konstituert generalsekretær i Norges Døveforbund Sissel Gjøen mener døve studenter vil rammes hardt hvis det ikke utdannes tolker i Oslo.

– Forkastelig inntaksstopp

Fra og med høsten 2011 er det ikke lenger mulig å utdanne seg som tolk ved Universitetet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Tegnspråk- og Tolkestudiet ved Institutt for Spesialpedagogikk (ISP) ved Universitetet i Oslo (UiO) skal nå legges ned, grunnet studieprogrammets betydelige økonomiske underskudd. Dette ble bestemt på et styremøte ved ISP 28. april i år.

– Dette setter en effektivt stopper for, eller hvertfall begrenser kraftig, døves mulighet til å delta i alle sosiale sammenhenger, sier Marius Berge Eide.

Han er selv hørselshemmet og student ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat) ved UiO.

Etisk uforsvarlig

Universitas skrev i februar i år at det ble [vedtatt inntaksstopp](1) ved studiet fra og med høsten 2010, grunnet instituttets økonomiske situasjon. Grunnen til at det fremdeles [blir opptak til studiet høsten 2010](2) er at studiet allerede lå ute på Samordna Opptak. Nå er imidlertid beslutningen tatt om fullt inntaksstopp.

Eide mener at det er helt feil å nedprioritere tolkestudiet.

– Tolken er bindeleddet mellom døve og verden. Det er det eneste som sikrer pålitelig og likeverdig kommunikasjon. Nå som flere får CI (hørselsapparat tilpasset døve, red.anm), blir behovet for tegnspråk og tolker nedprioritert, både på skoler, i hjemmet, medisinsk og politisk. Etisk er dette forkastelig. Man frarøver døve muligheten til å skape en trygg identitet der man kan fungere på lik linje med resten av samfunnet, sier Eide.

Han mener at det er sjokkerende at ISP nå, igjen, vedtar å legge ned bachelorgraden i tegnspråk og tolking.

Vil ramme døve studenter

Sissel Gjøen, konstituert generalsekretær i Norges Døveforbund, tror at nedleggelsen vil kunne få alvorlige konsekvenser for døve og tunghørte studenter.

– Det er helt nødvendig å ha studier i tegnspråk og tolking i Oslo, hvor det er størst konsentrasjon av tolkebrukere. Det får store konsekvenser for tolketilbudet, som fra før ikke tilfredsstiller etterspørselen. Døve og tunghørte studenter vil rammes hardt dersom det ikke fortsatt utdannes tolker i Oslo, sier Gjøen.

Gjøen forteller også at Døveforbundet vil jobbe videre for å sikre et tilstrekkelig tolketilbud i Oslo. De har blant annet tatt opp saken med rektor ved UiO, som har lovet å ta saken videre til Kunnskapsdepartementet.

– Beklagelig avvikling

Fakultetsledelsen mener at det er beklagelig om nedleggelsen bidrar til å ramme en språklig minoritet i Norge, men forteller om faglige og økonomiske årsaker til at det blir gjort.

– Faglig sett er det for lite forskning på området, undervisningen er ikke tilstrekkelig forkningsbasert, og vi har derfor valgt å prioritere masterstudiet i spesialpedagogikk. I tillegg er studiet underfinansiert, noe som representerer et problem fordi instituttet har veldig svak økonomi, forteller Vibeke Grøver Aukrust, dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet (UV).

Powered by Labrador CMS