STUDIELØPET ØDELEGGES:-- Jeg har tatt opptil 40 studiepoeng tidligere semestre for å få utdanningskabalen til å gå opp, sier Anne Dabrau, med sin seks uker gamle sønn Johan på armen. Nå viser det seg at alt slitet var til ingen nytte.

Nytt kutt ved statsvitenskap

Anne Dabrau blir stående uten studieplass etter fødselspermisjon fordi instituttet dropper masterinntak på våren.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig sint og kjempeskuffet, sier statsvitenskapsstudent Anne Dabrau. Hun reagerer på at Institutt for statsvitenskap ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) har bestemt at opptak til master heretter kun vil gjøres i høstsemesteret.

Dabrau fikk en sønn i januar og hadde planlagt å begynne på masterstudiet neste vår. Nå ser det imidlertid ut som om hun blir stående uten studieplass helt til høsten 2010.

– Hadde jeg fått beskjed om denne endringen litt tidligere, hadde jeg hatt mulighet til å ta flere studiepoeng de forrige semestrene slik at jeg kunne begynt på master allerede til høsten. Nå har jeg ikke nok fag, forklarer hun fortvilet.

I løpet av sine fire år som statsvitenskapsstudent har 22 år gamle Dabrau vært på utveksling i Tsjekkia, vært aktiv i studentpolitikken og født to barn.

– Jeg har måttet planlegge studieløpet nøye for å få kabalen til å gå opp, sier hun.

Nå går imidlertid alle planene i vasken, og endringene kan også gi den unge moren økonomiske problemer.

- Uten studieplass kan jeg miste både støtte fra Lånekassen og rett til barnehageplass. Statsvitenskapstudent Anne Dabrau.

– Uten studieplass kan jeg miste både støtte fra Lånekassen og rett til barnehageplass, sier Dabrau.

Ett av flere kutt

Avviklingen av vårinntaket på master er ikke det første kuttet som går på bekostning av undervisningen på statsvitenskap. Femte november skrev Universitas at instituttet fikk 4,5 millioner kroner for lite kompensert i forhold til pris- og lønnsstigningen i budsjettet for 2009, og dermed måtte kutte seminarundervisningen på flere bacheloremner. I desember ble det også kjent at prestisjestudiet «Peace and conflict studies», som er tilnyttet statsvitenskap, har inntaksstopp.

Instituttleder ved Statsvitenskap, Øyvind Østerud, bedyrer imidlertid at avviklingen av vårinntaket hovedsakelig skyldes praktiske årsaker.

– Instituttet oppnår ikke noen stor økonomisk gevinst, sier han.

Ifølge Østerud er fordelene med kun ett inntak i året mange: en ryddigere kullsituasjon, enklere administrasjon av inntaket, bedre fagtilbud og mer rettferdighet for studentene siden det nå blir like karakterkrav for alle som blir tatt inn.

– Det er ingen andre SV-institutter som har masterinntak både vår og høst, poengterer han.

Studenter stemte med ledelsen

Peter Holme er fagutvalgsleder ved statsvitenskap, og sitter som en av to studentrepresentanter i instituttstyret. Han stemte selv for å avvikle vårinntaket.

– Kuttet av vårinntaket reduserer fleksibiliteten for studentene, men jeg synes ikke at dette er det verste kuttet som kunne blitt gjort. For å få gjennomslag for saker som betyr mer for oss, så vi oss nødt til det, sier Holme.

Han synes imidlertid at det er synd at studenter får problemer som følge av inntaksendringen.

– Men inntaksendringene gjelder jo ikke før om et år, så man må ha planlagt veldig langt frem i tid for å bli rammet av dette, sier han.

Instituttleder Østerud utelukker ikke en egen løsning for studenter som Anne Dabrau.

– Jeg oppfordrer studenten til å henvende seg til instituttet slik at vi kan vurdere den spesielle situasjonen som har oppstått, sier han.

Diskuter saken på Universitas.no

Powered by Labrador CMS