VIL INN I HELSE-NORGE: Akupunkturhøgskolen. Arkivfoto: Lena Nielsen

Vil inn i helse-Norge

Akupunkturhøyskolen vokser, og vil nå ha autorisasjon for akupunktører som helsepersonell.

Publisert Sist oppdatert

– Akupunktør er i dag en ubeskyttet tittel, med det resultat at hvem som helst kan lese en bok, for deretter å behandle pasienter, sier rektor ved Akupunkturhøyskolen Hilde Skjerve.

Hun tror det seriøse akupunkturmiljøet blir mer slagkraftig når Nordisk akupunkturskoles 22 studenter nå skal innlemmes i Akupunkturhøyskolen, som da vil bli den eneste skolen som er godkjent av Norsk Akupunkturforening.

– Sammenslåingen av de to akkrediterte skolene vil tydeliggjøre kvalitetsforskjellen i utdanningstilbudet og styrke søknaden om autorisasjon for akupunktører som helsepersonell, sier Skjerve.

Ønsker autorisasjon

Autorisasjon av akupunktører har blitt foreslått to ganger tidligere, senest i 2003.

– Vi ville ikke søkt hvis vi ikke mente at vi hadde et godt grunnlag for å søke. En viktig forutsetning for søknaden er at vi har et godt utdanningstilbud for akupunktører i Norge, forteller Cecilie Brewer, styreleder i Norsk akupunkturforening, som i oktober skal sende søknaden til Helsedirektoratet.

– Hvorfor ønsker dere å få en slik autorisasjon for akupunktører?

– Først og fremst av hensyn til pasientsikkerheten. Akupunktur kan skade folk hvis det ikke utføres riktig, og det er derfor viktig at det blir lettere for pasientene å vite om den som setter nålene har en solid utdanning, sier Brewer.

Hun håper at en autorisasjon på sikt vil kunne styrke akupunkturens troverdighet og utbredelse som behandlingsform i Norge.

Ekstraarbeid for studentene

Sammenslåingen skjer ikke uten konsekvenser for studentene. Studentene fra Nordisk Akupunkturskole må ta en skriftlig og en praktisk eksamen før de kan fortsette på Akupunkturhøyskolen.

– Dette er fordi pensum og studieløp på de to skolene har vært forskjellig, og fordi de nå vil jobbe med pasienter på pasientklinikken, sier rektor Skjerve.

Studentene fra Nordisk akupunkturskole som vil ta en bachelorgrad, må tilbringe et halvt år ekstra på skolebenken. Aud Hyllseth er en av dem som har valgt dette.

– Dette gir meg ekstra utgifter i form av et halvt år til med skolepenger, studielån og manglende inntekt. Samtidig er jeg glad for at jeg nå får mulighet til å ta bachelorgrad, noe vi ikke hadde mulighet til på Nordisk akupunkturskole, sier Hyllseth.

All aktivitet ved skolen vil innlemmes i Akupunkturhøyskolen innen utgangen av året. Nordisk Akupunkturskole tar ikke opp nye studenter i januar 2010, som tidligere planlagt. Undervisningen kommer til å finne sted i Akupunkturhøyskolens nåværende lokaler på Ullevål Stadion.

Powered by Labrador CMS