Sukker: Universitas har intervjuet tre unge kvinner om sugardating. Ingen ville stå frem med fullt navn, og vi har derfor gitt dem oppdiktede navn.
Sukker: Universitas har intervjuet tre unge kvinner om sugardating. Ingen ville stå frem med fullt navn, og vi har derfor gitt dem oppdiktede navn.

Tre unge kvinner forteller: Derfor er vi sugarbabies

«Anne» drømmer om å bli forsker ved Cambridge University. «Liv» studerer journalistikk ved en høyskole i Oslo. «Ida» tjener en halv million i året bare på dagjobben sin. I tillegg er de «sugarbabies».

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble tilbudt 5000 kroner natta for å dra til Göteborg. Men da sa jeg nei fordi jeg ikke var interessert i ham som person. Jeg vil heller skype med en fyr for 700 kroner enn å dra på ferie med en jeg ikke liker for 10 000.

Forrige uke skrev Universitas om Richmeetbeautiful som med en rullende tilhenger reklamerte direkte til studenter for sugardating-siden deres. Nå snakker tre sugarbabies om hvordan det er å ha «0,– i studielån».

«Anne» er 18 år og går siste året på videregående. Hun er politisk aktiv og drømmer om å ta doktorgrad ved Cambridge og bli forsker. Når Universitas møter henne står hun på Oslo S og leser The God Delusion av Richard Dawkins. Under intervjuet får hun flere meldinger fra potensielle sugardaddies.

– Ikke kall dem klienter, da høres jeg ut som en prostituert, sier hun. Hun hevder at hun ikke kunne hatt sex med noen hun møter på siden.

– Jeg vil henge, flørte, være venner, sier hun.

Anne vil verken kalle seg selv for sugarbaby eller mennene for sugardaddies. De er i tjueårene, og vil ikke bli kalt daddy, forteller hun.

Datene velger hun med omhu.

– Jeg går etter mennesker jeg har en connection med, men hvis du er gammel nok til å være faren min så er det nei. Når jeg prater med noen er det mer enn en «business transaction».

Er du redd for at datinga skal påvirke forholdet ditt til menn i fremtiden?

– Det toget har allerede gått. Jeg har alltid vært flørtete.

Er du feminist?

– Ja. Feminisme handler om like rettigheter, også seksuelt. Jeg ser ikke på sugardating som verken frigjørende eller undertrykkende. Meg som feminist og meg som sugarbaby er to helt forskjellige ting.

Bakgrunn: Reklame vekker sterke reaksjoner

Flere venninner visste at jeg gjorde det

«Liv» (25) har kun hatt én sugardaddy. Hun nøler likevel ikke med å kalle seg selv en luksusprostituert, men hevder at sugarbabies gjør «en mindre jobb for mye mer betalt» enn prostituerte. Hun er også den eneste Universitas snakker med som uanstrengt bruker ordene sugarbaby og sugardaddy.

Inngangen til sugardating ble via et utested.

– Jeg møtte en med mye makt og penger. Det endte opp med at vi datet en stund – vi lå sammen, gjorde ting sammen, jeg fikk gaver og penger. Hun legger til at hun hadde en godt lønnet jobb i perioden, og ikke datet av pengemangel. Hun nøler ikke med å anbefale sugardating til andre studenter.

– Jeg lå med ham noen ganger og fikk verdier for rundt 50 000 kr. I tillegg betalte han alle møblene i leiligheten min.

Worst case scenario for meg er ikke å bli voldtatt eller drept, det er at mamma får vite om det.

«Ida»

– Gøy og dramafritt

Liv understreker likevel at sugarbabies bør være klare på prinsippene sine.

– Jeg har vært i ukomfortable situasjoner. Han ble etterhvert veldig eiesyk, og jeg måtte kutte kontakten.

Hun tror ikke hun har tatt noen skade av opplevelsen, men utelukker ikke at andre kan oppleve det annerledes.

– Jeg utviklet først et vennskap, noe som gjorde alt mer naturlig. Jeg ville ikke pult en ekkel gammel gris for 10 000 kroner, da tror jeg man får dårlig selvbilde.

I motsetning til de to andre synes hun den omstride reklamen var morsom, men tror ikke studenter vil bli særlig påvirket.

– Sugarbaby-forhold varierer jo, men det forventes at man skal kunne ha det gøy og dramafritt.

Les mer: Kan være et brudd på hallikparagrafen

Lettere med eldre menn

«Ida» er 21 år, kommer fra Trondheim og studerer journalistikk. Hun sugardater ikke for øyeblikket, men har hatt flere daddies tidligere.

– Jeg trenger bare penger, jeg orker ikke å reise jorden rundt.

Sugardating og prostitusjon er ikke ulikt, mener Ida.

– Jeg er ikke en prostituert, men jeg kunne godt vært det.

Hun vil heller ikke kalle seg for sugarbaby.

– Det er man kun hvis man har det som fulltidsjobb.

Forventningene til mennene hun møter er lave.

– De må være trygge og enkle, men jeg er skeptisk til menn under førti. Det er lettere å spille sugar baby-rollen med eldre menn.

Hun mener det er tull at sugardating ikke handler om sex.

– Det er bare kødd. Det er det de egentlig vil, resten er bare innpakning.

Hun avviser også at det finnes mange sugarmamas.

– Jeg har aldri sett en eneste på noen av datingsidene.

For henne begynte alt i tredje vgs, med en bekjent som var eskortepike.

– Det var gøy å lage profilen, få litt oppmerksomhet. Hvorfor ikke bare møte dem?

I motsetning til Anne sier hun at hun ikke trenger noen emosjonell tilknytning til mennene hun møter, men i stedet «litt» seksuell tiltrekning.

– Uten det kan jeg ikke bli med til Kroatia, sier hun.

Les mer: Forbrukerombudet krever at reklamen tas ned

Sketchy side

Til tross for til tider lettjente penger, synes hun det er problematisk å markedsføre sugardating, og ville ikke brukt Richmeetbeautiful. «Ida» omtaler nettstedet som «sketchy».

– Du vet ikke hvilken psyke folk har. Jeg hadde allerede et problematisk forhold til menn da jeg startet, så jeg kunne like gjerne tjene penger på det. Jeg har aldri følt meg så «empowered» som da jeg fikk mine første 5000. Det var for å ligge med en gift mann jeg møtte på nettet. Han var i studenthybelen min i under en halvtime, sier Ida.

Har du slitt med noe av dette i ettertid?

– Jeg har ikke hatt noen store problemer. Det eneste er at jeg ikke klarer å la være å prate om det, fordi det har blitt så hverdagslig. Jeg har sagt det til noen jeg har datet, og det er nok en dealbreaker for mange. Det er kanskje det eneste negative dette har ført med seg.

Hennes største frykt er at foreldrene skal finne ut om deltidsjobben.

– Worst case scenario for meg er ikke å bli voldtatt eller drept, det er at mamma får vite om det.

Reklamerer i alle kanaler

Den omstridte reklameplakaten er nå fjernet, men en registrert bruker sier at hun ble oppmerksom på siden via reklame på Snapchat.

Sigurd Vedal vil ikke svare på om siden bruker Snapchat-annonser som en bevisst strategi for å nå unge mennesker, men sier at de kommer til å reklamere i alle kanaler.

– Vi skal bli Norges største datingside, punktum. Vi jobber aktivt for å sikre en trygg arena for brukerne våre. Dette er nytt, spesielt her i Norge, men siden vår er for kvinner og menn som ser etter pene, hyggelige, intelligente og rike personer å ha forhold eller date med. Det er vårt USP (Unique Selling Point, red.anm.) Fordi vi nevner penger trekker mange linken til prostitusjon umiddelbart, men om noen år tror jeg folk vil forstå konseptet bedre, sier han til Universitas.

Powered by Labrador CMS