FORBANNET: Curt Rice skulle snakke om Kvalitetsmeldingen, men endte opp med en heftig tirade mot Donald Trump. Foto: Adrian Nielsen

Curt Rice tordner mot Donald Trumps innreiseforbud

Amerikaner og rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, går hardt til angrep på sin landsmann Donald Trumps innreiseforbud.

Publisert Sist oppdatert

Donald Trumps innreiseforbud har de siste dagene vakt sterke reaksjoner over en hel verden. Både innad og utenfor USA har folk protestert mot beslutningen om å nekte beboere av syv muslimske land innreise til landet.

En av dem som langer ut mot den amerikanske presidenten er rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice. På et debattmøte arrangert av NIFU skulle egentlig rektoren snakke om Kvalitetsmeldingen, men endte opp med en heftig tirade mot Donald Trump.

Studentopprør i USA: Universitetene protesterer mot Trump

– Det er forferdelig trist

– Det har vært en vanskelig helg, synes jeg. Og bare delvis på grunn av Kvalitetsmeldingen. USA sin president har angrepet flyktninger fra Syria. Han har stengt USA for innreise for alle flyktninger i 120 dager og han har stengt for flyktninger fra Syria i ubegrenset tid. Det provoserer meg, og jeg synes det er forferdelig trist.

Rice forteller at han i løpet av helgen har forsøkt å finne en kobling mellom Kvalitetsmeldingen og «det avskyelige som har kommet fra USA».

– For jeg kan ikke akseptere hos meg selv i disse tider å være i en offentlig arena uten å kritisere ekstremisten Donald Trump.

Les mer: Vi spurte studenter hvorfor de stemmer på Trump

Hyller internasjonalisering

Etter tiraden mot Trump la amerikaneren vekt på hvor viktig internasjonalisering i akademia er og er glad for at også Kvalitetsmeldingen vektlegger dette.

– Vi skal ha flere til å reise ut, flere til å reise inn, internasjonalisering hjemme, lett tilgang for studenter fra hele verden, ikke bare våre nærmeste venner. Mangfold gjør oss bedre. Mangfold trenger vi – selv om vi hører noe annet fra en amerikansk president som helt åpenbart ikke har hatt en utdanning med særlig kvalitet.

Ottersen tar avstand fra Trump

Curt Rice er ikke den eneste Oslo-rektoren som tordner mot Trumps innreiseforbud. I et ferskt blogginnlegg skriver UiO-rektor Ole Petter Ottersen at han ber våre politiske myndigheter ta klar avstand fra den nye presidentordren.

– Den går imot menneskerettighetene, er ødeleggende for det akademiske fellesskapet og skaper nye fronter i en verden som så sårt trenger tillit og forståelse over landegrensene.

Den avtroppende rektoren trekker også fram Murhaf Fares. Han er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo. Grunnet sitt syriske statsborgerskap får han ikke gjennomført det planlagte oppholdet ved Boulder University i delstaten Colorado.

– Innreiseforbudet stigmatiserer og diskriminerer, og vil neppe tjene det målet som utløste det.

Flere saker om Curt Rice:

Stort portrettintervju! – Vi er veldig sånn «in your face»

I fyr og flamme: Rice og Ottersen går til frontalangrep på statssekretær

En likestillingens mann: Høgskolen nærmer seg kjønnslikhet blant professorer

Rice' nådeløs dom over norsk akademia: Advarer studenter mot å komme til Norge

Powered by Labrador CMS