VIL IKKE SIGNERE: FrPs Per Sandberg og Høyres Jan Olav Olsen.

– Lover ingenting

I motsetning til andre partier, er Høyre og FrP ikke villige til å tegne kontrakter med politiske løfter til studentene. FrPs Per Sandberg mener avtaler med enkeltgrupper svekker demokratiet.

Publisert Sist oppdatert

Velferdstinget i Oslo vil stille klare krav til de politiske partiene før høstens stortingsvalg, og ønsker derfor at listetoppene skal skrive under på forpliktende løfter.

Men at de skal få signaturer fra representanter fra alle partiene, kan de bare glemme:

Vi lover ingenting, og det holder vi, for å si det sånn. Høyres Jan Olav Olsen i KUF-komiteen

– Slike velgergarantier har liten verdi, jeg betrakter det som et rent valgkampjippo. Vi lover ingenting, og det holder vi, for å si det sånn, sier Høyres Jan Olav Olsen i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen (KUF).

Krever klarhet

Leder i Velferdstinget, Inge Carlén, mener på sin side at slike kontakter er nødvendige.

– Det er viktig at politikerne på en klar og tydelig måte forplikter seg til å arbeide for studentene. Vi arbeider nå med å utforme skriftlige krav, og vil sende disse i brevs form til partiene i løpet av uka, sier Carlén.

Velferdstinget i Trondheim har allerede fått fem partier til å skrive under på kontrakter som blant annet lover indeksregulering av studiestøtten, økt statsstøtte til utbygging av studentboliger i storbyene, samt gjeninnføring av reisestipendiet.

Leder Jørn Henriksen i Norsk Studentunion (NSU) bekrefter at han stiller seg bak alle kravene.

Blå motbør

Sentralsyremedlem Per Sandberg i Fremskrittspartiet (FrP) avviser tvert de skriftlige avtalene og begrunner med at slike kontrakter «bryter indirekte ned demokratiet».

– FrP tar sterkt avstand fra dette. Jeg har så langt i valgkampen fått et titalls tilbud om kontrakter fra forskjellige pressgrupper. Hva er da poenget med et partiprogram? uttaler Sandberg til studentavisa Under Dusken i Trondheim.

Inge Carlén sier seg fullstendig uenig i Sandbergs motforestillinger:

– Politikerne skal stå til ansvar for velgerne sine, og vi har full rett til å kreve klare svar i og med at valgprogrammene er vage på flere punkter, sier Carlén.

FrP har ikke fastsatt punkter i sitt partiprogram som tyder på at de støtter kravene fra NSU.

– Uproblematisk

Heller ikke Høyre er villige til å skrive under på en kontakt med studentene.

– Grunner Høyres motvilje i at dere er uenige i studentenes krav?

– Nei. Jeg mener dette må ses i en større sammenheng, og er enig med FrP at partiprogrammet må være viktigst, sier Jan Olav Olsen i KUF.

Studentpolitikerne kan imidlertid vente seg støtte fra et annet regjeringsparti, nemlig Venstre. For Trine Skei Grande er det å underskrive en lignende kontrakt uproblematisk:

– Så lenge det er i tråd med Venstres program.

Også SV og AP villige til å konkretisere sine valgløfter til studentene.

– Så lenge stortingskandidatene skriver under på det som er partiets syn, står de fritt til å forplikte seg politisk, fastslår SVs Lena Jensen og Aps Vidar Bjørnstad i KUF.

Powered by Labrador CMS