Solhjell fikk akademikernapp

Etter intenst akademikerfiske, har SVs Bård Vegar Solhjell fått 36 av Norges fremste intellektuelle på kroken. – Neppe effektivt, mener Asle Toje.

Publisert

Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti (SV) har tatt initiativet til et akademikeropprop som skal sikre ham stortingsplass til høsten.

Blant personlighetene som har skrevet under, er Ottar Hellevik og Bernt Hagtvet fra Universitetet i Oslo (UiO), forfatterne Roy Jacobsen og Kjartan Fløgstad og Erling Dokk Holm ved Markedshøyskolen.

Hovedpersonen selv er «bugnende av stolthet» over at så mange intellektuelle og akademikere ønsker å støtte hans kampanje.

– Jeg kom på ideen i vinter, etter å ha lest en kommentar om meg selv, hvor det ble påpekt at jeg var en akademisk politiker. Dette ville jeg gjøre til min styrke, sier Solhjell.

Unngår fanklubber

Underskriverne er «bekymret for utviklingen under en eventuell ny regjering dominert av Høyre og Frp». De mener miljøvernminister Solhjell har en «evne til å tenke nytt og til å reise prinsipielle debatter».

Kommentator og forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstitutt, Asle Toje, mener det er greit at akademikere gir til kjenne hvor de står politisk, men ville ikke gjort det samme selv.

– Jeg ville nok selv hatt motforestillinger mot å melde meg inn fanklubben til en politiker. I Norge stemmer vi på partier, ikke individer, sier Toje.

Han tror ikke dette oppropet vil få noen effekt på utfallet av valget.

Det er helt vanlig at akademikere i mange land flokker seg til slike småpartier som SV. I dette tilfellet tror jeg det kan gjøre mer skade for SV enn godt.

Asle Toje, forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstitutt

– Den typen kommunikasjon som søker sympatistemmer er vanligvis ikke særlig effektiv. Det er vanlig at akademikere i mange land flokker seg til slike småpartier som SV. I dette tilfellet tror jeg det kan gjøre mer skade enn godt, fortsetter Toje.

Stolt Solhjell

Blant dem som har underskrevet trekker Solhjell selv fram Bernt Hagtvet som en viktig personlig inspirasjonskilde. Det var nettopp Hagtvet som Solhjell slo seg sammen med for å lage oppropet.

– Jeg gruet meg i tre måneder, før jeg ringte Hagtvet for å høre om han ville hjelpe. Det ville han, og så har ballen bare rullet, forteller Solhjell.

Nå har han greid å kapre et utvalg akademikere, hvorav en del av dem riktignok er tidligere SV-sympatisører eller SV-topper, som Helen Bjørnøy og Christian Hintze Holm.

Men støtten er likevel ingen selvfølge, mener Solhjell:

– Akademikere er på vandring, som Henry Valen ville sagt, sier han med et smil.

– Troverdig politiker

Førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap på UiO, Karin Dokken, er blant dem som har skrevet under oppropet. Hun husker Solhjell som en «spesielt begavet mann» fra tiden hun underviste han på Blindern, og ønsker ikke å miste han ut av politikken.

– Det ville vært svært uheldig. Solhjell har vært en troverdig og flink politiker, med genuin vilje til å gjøre mye innenfor kollektivtrafikk, skole og miljøvern, mener Dokken.

Er dette et desperat forsøk fra SV, siden de sliter på meningsmålingene?

– Skremselen er jo selvsagt sperregrensen på fire prosent, og derfor er det veldig viktig for oss at mange stemmer på SV, sier Dokken.

Hun tror ikke hennes stemme hadde gått til SV, dersom situasjonen for Solhjell hadde vært lysere. En annen velger på vandring for SV-politikeren er postdoktor ved UiO, Øivind Bratberg. Han skal stemme SV for å holde Solhjell inne i norsk politikk.

– Mitt inntrykk av Solhjell er en politiker som er mer villig til å ta diskusjonen mellom langsiktige og kortsiktige mål, enn mange andre i norsk politikk, sier Bratberg.

Han frykter at akademikerstøtten kan framstå elitistisk, men håper likevel at den kan bidra til å løse SVs tøffe situasjon på meningsmålingene.

– Tror ikke på velgerstorm

Professor i statsvitenskap ved UiO, Trond Nordby, er usikker på effekten av akademikeroppropet.

– Jeg tror SV er et mellomparti blant dem med høy utdannelse, men akademikere har ikke noen høy stjerne blant folk flest. Så jeg tror ikke akkurat det blir noen velgerstorm til SV, sier Nordby.

Professoren mener det er positivt at akademikere flagger sitt politiske ståsted, men ønsker ikke å stille opp for denne saken selv.

Powered by Labrador CMS