HELSE I SENTRUM: Lewis (4) er på Smådyrsklinikken med bestemor Lena Moe (60) fordi han har røket korsbåndet. Her undersøkes han av veterinær Rune Mikalsen.

Veterinærhøgskolen kan bli splittet

Mangel på smådyr i Ås kan føre til at Norges veterinærhøgskole beholder en smådyrklinikk i Oslo, mener rektor Lars Moe.

Publisert Sist oppdatert

– Dyreeierne vil ikke reise opptil en time ekstra for å gjøre de enkleste inngrepene. Det kan sammenlignes med om frisøren din flytter til Drammen. I stedet for å dra til Drammen for å klippe deg, vil du finne deg en ny frisør, sier Lars Moe, rektor ved Norges veterinærhøgskole (NVH).

Han mener dette vil føre til at de mest kompliserte tilfellene vil komme til Ås, men at studentene ikke vil få øve seg på de vanligste tilfellene når veterinærutdanningen flytter til Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB).

– Resultatet blir antagelig at vi må åpne en smådyrsklinikk i Oslo, for å kompensere, hvor studentene kan øve seg på denne typen dyr, sier han.

Ragnar Thomassen, ansvarlig for smådyrsvakta på NVH, deler rektorens bekymring.

– Det er opplagt at det blir færre rutinepasienter fra områder rundt Ås, fordi antallet som trenger rutineoppfølging er mindre der. En tilsvarende kveldsvakt på Ås er ikke mulig uten offentlige tilskudd. Kveldsvakten generer nye tilfeller til dagvakten, disse vil det også bli færre av.

I følge skolen selv er det rundt 17 000 som besøker Smådyrsklinikken hvert år.

Mest populært

I dag spesialiserer de fleste veterinærstudentene på NVH seg på smådyr. Ifølge Alice Lunde Brænden, leder for Veterinærenes studentutvalg (VSU), er sports- og familiedyrmedisin den klart mest populære studieretningen ved skolen.

– Smådyr har en opptaksgrense på 25 studenter, men endte med å ta opp 30 stykker i fjor. Produksjonsdyr, derimot, har like mange plasser, men sliter med å fylle alle, sier hun.

Rektor Knut Hove på UMB bekrefter at det ikke er nok dyr til å drive smådyrsklinikk på Ås. Likevel tror han ikke det skal være noe problem å skaffe smådyrpasienter fra andre steder.

– Jeg tror fortsatt vi kommer til å rekruttere smådyr på strekningen Oslo til Fredrikstad. NVH tilbyr den beste behandlingen, og da er ikke 30-60 minutter langt å reise.

Flyttes til Rogaland?

Det har vært hevdet at Ås har bedre tilgang på produksjonsdyr. Rektor Moe mener likevel at UMB ikke vil være et bedre alternativ for de som spesialiserer seg på denne typen dyr.

– Om 10 år vil det være mange færre produksjonsdyr på Østlandet, og alt for få til å dekke undervisningsbehovet. Vi kommer til å bli nødt til å sende alle studentene våre som ønsker å spesialisere seg på dette til Rogaland.

Hove ved UMB mener det er vanskelig å spå hvordan det vil bli i norsk landbruk om 10 år.

– Matvareprisene har gått opp og klimaendringene kan forandre mye, sier han.

Håvard Gulliksen, seksjonssjef i direktetilskudd hos Statens landbruksforvaltning, er også skeptisk til Moes påstander om en senket produksjonsdyrebestand.

– Produksjonsdyrebestandens størrelse vil avhenge av politikken på dette området, sier han.

Besluttes i fellesskap

Moe mener uansett at en eventuell oppsplitting av NVH, med smådyrsklinikk i Oslo og produksjonsdyr i Ås, er uheldig.

– Vi ønsker ikke en fraksjonering av veterinærmiljøet. De medisinske grunnutdanningene som medisin, veterinær og odontologi er avhengige av en ledelse som kan sette sammen en helhetlig fagplan.

Hove understreker derimot at han kommer til å følge opp stortingsproposisjonen som sier at NVH ikke skal videreføres som en egen institusjon, men integreres i UMB. Han presiserer likevel at avgjørelsen om hvordan det nye universitetet skal organiseres, vil bli tatt i fellesskap med ledelsen ved NVH.

Kunnskapsdepartementet mener at smådyrsproblematikken ligger for «langt frem i tid», og ønsker derfor ikke å ta stilling til saken, da saken ennå ikke er behandlet i Stortinget.

Powered by Labrador CMS