Støtter kampanjen: Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus har fått nok av hvordan tyrkiske myndigheter behandler akademiske ansatte i Tyrkia. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Viser solidaritet med tyrkiske akademikere

Tyrkisk akademias motstand mot myndighetenes krigføring har ført til pågripelser og oppsigelser. Nå viser norske akademikere sin støtte.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken

  • Den 11. januar 2016 skrev gruppen «Akademikere for fred» et opprop som ble undertegnet av 1128 akademikere i Tyrkia.
  • Siden da har flere blitt pågrepet av tyrkiske myndigheter og mistet sine jobber.
  • Utdanningsinstitusjoner i blant annet Tyskland, Nederland, Belgia, Storbritannia, USA, Canada og Italia har gitt sine støtteerklæringer.
  • Internasjonalt har anerkjente akademikere som Axel Honneth, Nancy Fraser, Noam Chomsky og Slavo Zizek undertegnet oppropet.
  • I Norge har over 250 akademikere undertegnet, deriblant Curt Rice, Gunnar Bovim og Ole Petter Ottersen.

Forholdene i de kurdiske områdene sørøst i Tyrkia preges av strid og konflikt. Sivile blir drept, og mange er på flukt. Tyrkiske myndigheters krigføring mot kurdiske militante førte i januar i år til at gruppen «Akademikere for fred» skrev et opprop. Der ba de tyrkiske myndigheter om å få slutt på massakrene, og heller fokusere på forhandlinger og fred. Oppropet ble undertegnet av over tusen akademikere i Tyrkia. Som et resultat har flere blitt pågrepet og tvunget til å si opp sine stillinger. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har reagert med å kalle akademikerne for «forrædere».

Viser støtte

Nå får oppropet stor internasjonal støtte fra mange utdanningsinstitusjoner – deriblant Norge, hvor en underskriftskampanje er i gang. På nettsiden «Et støtterop fra norske akademikere» kan vitenskapelige ansatte ved norske universiteter og høyskoler signere oppropet.

– Målet er å vise solidaritet med våre tyrkiske kollegaer. Det tyrkiske regimet blir stadig mer autoritært, og det krenker grunnleggende menneskerettigheter, sier Steinar Stjernø, professor i samfunnsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det er de to professorene Stjernø og Knut Kjeldstadli som står bak initiativet til kampanjen i Norge, og hittil har over 250 akademikere undertegnet oppropet.

– Det er viktig å bidra til stadig oppmerksomhet rundt vilkårene for kritiske akademikere i Tyrkia, sier historieprofessor Knut Kjeldstadli, ved Universitetet i Oslo.

Økt oppmerksomhet

Selv med flyktningkrisen og krigen i nabolandet Syria, er det viktig at vi ikke glemmer krenkingen av menneskerettigheter innad Tyrkia, mener Kjeldstadli. Han understreker viktigheten av at universitetene må forsvares.

– Dersom vi ikke skal kunne diskutere den kunnskapen som skapes i universitetene på en kritisk måte, så vil det ikke bli rom for kritisk ettertanke og refleksjon. Hvis universitetene skal dikteres politisk, så mister de mye av sin egentlige verdi. Vitenskapen vil bare bli en annen form for politisk tale, sier Kjeldstadli.

Kontroversiell: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har kalt akademikerne for «forrædere». Foto: Ilyas Ahmed/Flickr, creative common.

Han håper den internasjonale kampanjen kan utgjøre en forskjell, og være med på å forsvare både akademisk frihet og ytringsfrihet.

– Forhåpentligvis kan summen av mange slike tiltak bidra til at tyrkiske myndigheter ikke kan fortsette å trakassere akademikere, sier han.

Powered by Labrador CMS