Redd for konsekvenser: Medisinstudent Elma Lutvica (24) er bekymret for økte gonorétil- feller og hva det betyr for antibiotikaresistens. Hun råder studenter til å bruke kondom.

Firedobling av gonorétilfeller på ti år:

Frykter antibiotikaresistens

Medisinstudent Emla Lutvica (24) er bekymret for den økende gonorésmitten. Jo flere infeksjoner, jo mer drives antibiotikaresistensen. – Kondom må bli en del av kulturen, sier Sex og Samfunn.

Publisert

Gonoré

  • Gonoré er en kjønnssykdom som smitter under samleie og ved oralsex.
  • Infeksjonen behandles med antibiotika og er mer smittsom enn klamydia.
  • Vanlige symptomer er svie ved vannlating, endret utflod, smerter i magen og/eller ømme testikler.
  • Ubehandlet gonoé kan hos kvinner medføre bekkeninfeksjon og dermed økt risiko for infertilitet, kroniske magesmerter og svangerskap utenfor livmoren. Hos menn kan ubehandlet gonoré medføre innsnevring av urinrøret og betennelse i testiklene eller prostata.

Kilde: FHI

Svie når du tisser. Økt utflod og vondt i magen. Har du kjent på noen av symptomene? Da er du trolig ikke alene. De siste 20 årene har gonorétilfeller nemlig økt kraftig. I 2022 var det 1857 registrerte smittede i Norge.

I 2012 år før var det 445. Nå frykter flere at det kan bli vanskelig å bli kvitt som følge av antibiotikaresistens. Universitas møter derfor en bekymra Elma Lutvica (24) på Rikshospitalet. Som medisinstudent og kommende lege ser hun på økningen av gonorésmitte som alvorlig.

– Jeg er bekymra av to grunner. Både på grunn av antibiotikaresistens, men også helsekomplikasjonene gonoré kan gi. Jo flere infeksjoner vi har, og jo mer antibiotika vi bruker, jo mer driver vi antibiotikaresistensen.

Kan bli vanskelig å behandle

I januar meldte NRK at unge helt ned i 15-årsalderen blir smittet. Studenter har spesielt grunn til å bekymre seg. Det er i aldersgruppen 20-29 år det er flest tilfeller.

– Mange har en holdning om at det ikke er farlig å få en kjønnssykdom, fordi man «bare» kan ta en antibiotikakur. Men problemet er større fordi det kan bidra til utvikling av antibiotikaresistens og i verste fall behandlingssvikt, sier Lutvica.

Medisinstudenten forklarer at halvparten av kvinnene som tester positivt for kjønnsykdommen, ikke får symptomer. Risikoen for ubehandlet infeksjon og utvikling av uønskede komplikasjoner, som bekkeninfeksjon, er større enn hos menn, der 90 prosent vil få symptomer.

Anne Olaug Olsen er førsteamanuensis i samfunnsmedisin og spesialist i hud og veneriske sykdommer. Til tross for at antibiotikaresistens ikke er like utbredt i Norge som i andre land, mener hun også at det er grunn til å være bekymret.

«Globalt er resistente gonorébakterier et alvorlig problem, og det er derfor ekstra viktig å unngå smitte på reise i utlandet. Jo flere smittetilfeller og mer bruk av antibiotika, jo større sjanse er det for at bakteriene utvikler resistens og blir svært vanskelig å behandle», skriver Olsen i en e-post til Universitas.

Rekordmange kvinner smittes

Tidligere har hovedvekten av smittede vært blant menn som har sex med menn. De siste årene har smitten imidlertid økt hos andre grupper.

I høst meldte studentavisen Studvest om en stor økning av gonorétilfeller blant unge voksne i Bergen. Det er også en tydelig trend hos Sex og Samfunn i Oslo.

– Det har vært en stor økning hos unge kvinner, en gruppe som sjelden fikk gonoré tidligere. Allerede i år har snart like mange kvinner som i hele fjor testet positivt for gonoré hos oss, sier Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn på telefon til Universitas.

Gonoré skiller seg også fra den mer kjente kjønnssykdommen, nemlig klamydia, ved at den for eksempel smitter lettere, opplyser Aarvold.

– Man kan få det flere steder, som i halsen. Det er også en mer aggressiv infeksjon som kan føre til helsekomplikasjoner som bekkeninfeksjon for kvinner og betennelse i testiklene hos menn. Den blir dessuten raskere resistent mot antibiotika enn klamydia.

Kjønnsykdommer: Økningen av gonorétilfeller kan føre til antibiotikaresistens. Som følger av dette kan gonoré bli vanskeligere å behandle i fremtiden.

– Er det en økning eller nedgang i antallet unge som tester seg for kjønnssykdommer?

– Unge er flinke til å teste seg. Hos oss er det over 70 prosent jenter som tester seg, så gutter er litt dårligere enn jenter, sier Aarvold. Ønsker kondomdugnad Likevel finnes det løsninger som koster både kroppen og samfunnet langt mindre enn antibiotika. Nemlig kondomet.

– Det er en enkel kjønnssykdom å unngå ved å bruke kondom og å teste seg etter nye partnere. Legeundersøkelse og behandling er også gratis, sier medisinstudent Lutvica.

– Man hører ofte at det ikke er like digg med kondom?

– Det er i alle fall ikke digg å få og spre gonoré og klamydia. Aarvold ved Sex og Samfunn ønsker seg på sin side en gonorédugnad:

– Unge trenger informasjon, og kondomet må få et mer positivt rykte. Jeg drømmer om at universitetene tar grep og får ut informasjon på alle dodører. Hun mener unge er dårlige på å bruke beskyttelse under sex.

– Kondom må bli en del av kulturen, og vi må snakke mer positivt om det. Dette kan gjøres i tv-serier, av influencere eller av andre som har pondus blant unge. Kondom er bra, svarer Aarvold.

Powered by Labrador CMS