BLE LURT: De religionsinteresserte matematikkstudentene Lars Jahr Røine og Fredrik Heffer Valdmanis mener det er uakseptabelt at Adventistkirken solgte seg inn som en nøytral konferanse.

Adventistkirken var skjult arrangør

Uten at det ble opplyst om det på forhånd var bønn og kristne kreasjonister en del av programmet for «Oslo Student-konferanse» som foregikk på SV sist uke.

Publisert Sist oppdatert

Adventistene

  • Adventistene omfatter flere kirkesamfunn som har fått sitt navn på grunn av sin vektlegging av Kristi nære gjenkomst.
  • Studentforeningen for Adventistteologi ved Universitetet i Oslo har som formål å ivareta, presentere og forkynne adventistisk bibelforståelse.
  • Studentforeningen er del av Adventkirken Ulsrud.
  • Syvendedags-adventister er det største samfunnet av adventister, og ble organisert som eget kirkesamfunn i 1863.
  • Trossamfunnet har omtrent 5500 medlemmer i Norge, fordelt på 70 menigheter.
  • Info om og lydklipp fra konferansen finnes på www.oslostudentconference.no.

«Oslo Student-konferanse» hadde ifølge plakatene temaet «Liv: Orientering i en desorientert verden». Det plakatene ikke annonserte, var at arrangøren av konferansen var Studentforeningen for adventistteologi i samarbeid med Adventistsamfunnet, og at kristne kreasjonister var foredragsholdere. Første del av konferansen foregikk på Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) sist torsdag og fredag. Deretter ble konferansen flyttet til Adventkirken på Ulsrud. Der sto bønn på programmet.

Feil inntrykk

På nettsidene til konferansen kan man riktignok lese hvem som er arrangører og hva som er forelesningstemaene for konferansen, men det er ikke henvist til nettsidene på løpesedlene som ble utdelt på campus. Matematikkstudent Fredrik Heffer Valdmanis fattet interesse for konferansen etter å ha sett plakaten i Wilhelm Bjerknes hus.

– Jeg interesserer meg for religion, livssyn og den type spørsmål, men fra et saklig synspunkt. Plakaten gir jo inntrykk av at det er nettopp dette konferansen dreier seg om, sier studenten.

Da han møtte opp på konferansen skjønte han imidlertid raskt at det ikke dreide seg om en helt nøytral konferanse. Medisinprofessoren og kjemiprofessoren som sto annonsert svarte ikke til forventningene.

– Begge foredragsholderne var kristne kreasjonister. Foredragene var svært subjektive og satte, ikke overraskende, adventistene i et godt lys.

Valdmanis understreker at han ikke har noe imot religiøse arrangementer generelt.

– Hadde det ikke vært for at de ikke var ærlige i plakaten, hadde jeg ikke reagert. Det er ganske fishy å markedsføre en religiøs konferanse på denne måten. Folk blir jo lurt til å komme på falskt grunnlag.

For langt kirkenavn

BARE EN GLIPP: Adventistpastor Kenneth Bergland sier at arrangørnavnet er utelatt på grunn av en glipp.

Årsaken til at arrangørene ikke er nevnt i løpeseddelen var plassmangel, opplyste adventistpastor Kenneth Bergland da Universitas snakket med ham på mandag.

– Det er jo et ganske langt og kronglete navn. Vi jobber med å finne et navn vi kan bruke mer aktivt.

Men tirsdag hadde Bergland ombestemt seg.

– Det er kanskje mer presist å si at det var en glipp i dette tilfellet.

I søknaden om lån av universitetslokaler til Universitetet i Oslo (UiO), står følgende om arrangementets art og formål: «Forelesninger om div. tema, åpne for alle».

Benjamin Samsing i studentforeningen for Adventistteologi, som sto som søker da UiO godkjente lån av Auditorium 1 i SV-bygget, var ikke klar over at arrangørnavnet ikke var kommet med på plakatene før de var trykket. Han fastholder at det dreier seg om en glipp. Å utelate at halve konferansen holdt til i en kirke, var derimot et bevisst valg.

– Vi ble enige om av vi bare skulle markedsføre Blindern-delen. I plakaten ville vi få med aspektene som kunne være interessante for den jevne student. Denne konferansen var ment for alle, uavhengig av livssyn.

På spørsmål om vinklingen i foredragene burde ha kommet tydeligere frem i plakaten, sier Samsing seg uenig.

– Det eneste jeg ser på som feilen her er at det ikke står navn på arrangøren på plakatene.

Powered by Labrador CMS