Innetid ingen innertier: Immunologi og professor i anatomi ved UiO Anne Spurkeland sier det typiske høstværet fører til tørrere luft og mer innetid for folk flest. Da blir slimhinnene mer tørre og mottakelig for virus.

Ekspertens beste råd mot forkjølelse

Snufsete studenter kan droppe hostesaften og overdosen på c-vitamin, ifølge immunolog.

Publisert Sist oppdatert

Høstsesongen byr ikke bare på røde løvblader, tykke ullgensere og en noe etterlengtet god samvittighet for å bare bli inne: Forkjølelsesvirusene går sin vante gang gjennom befolkningen. Kanskje enda mer enn før.

– Det spesielle i år er at vi har hatt så god avstand til hverandre i land tid. Så forkjølelsessesongen i fjor, var jo på nærmest null, sier Anne Spurkland, immunolog og professor i anatomi ved Universitetet i Oslo.

Hun forklarer at det typiske høstværet fører til tørrere luft og mer innetid for folk flest. Da blir slimhinnene mer tørre og mottakelig for virus. Men spredningen ble i fjor begrenset, fordi vi ikke var så tett på hverandre som i en verden uten pandemi.

– Nå er to år gått siden sist gang vi hadde en slik forkjølelsesbølge. Det betyr at flere vil være forkjølet og flere vil få influensa i år, fordi vi er mer mottakelige enn vanlig, vi er litt mindre immune, sier Spurkland.

Les også: Nå lover regje­ringen billigere tannlege – men bare for halvparten

– Prøv å ha det hyggelig

For å unngå å bli syk mener professoren at vi alle bør har lært oss gode vaner i løpet av det siste halvannet året: Ha god håndhygiene og host i armkroken — og det er kanskje lurt å bli hjemme om du er syk.

– Det er fortsatt dårlig stil å gå ut i verden med forkjølelsessymptomer. Da er det bedre å være hjemme et par dager til, sier Spurkland.

Hvis skaden allerede har skjedd, mener Spurkland det viktigste er å akseptere at man er syk.

— Det er viktig å respektere kroppens signaler. Man må kanskje ikke på Sats likevel. Ta heller og sitt i sofaen og les en bok. Prøv å ha det hyggelig. Drikk te! sier hun.

Selv om onkelen eller bestemoren din har et finurlig triks de lover tar knekken på forkjølelsen, så stemmer nok ikke det, ifølge Spurkland.

– Det finnes ikke noen ordentlig hostemedisin som faktisk hjelper egentlig. Å ta masse c-vitaminer bidrar heller ikke til å bli raskere frisk.

Ekspertens beste tips

Immunolog-professoren blir selv forkjølet en gang i sesongen forteller hun. Hun sverger til et råd.

– Jeg er veldig glad i nesedråper. Hvis man ikke får pustet gjennom nesen om natten, da føler man seg dårlig. Så skaff en flaske avsvellende nesedråper og bruke den noen dager. Det er et godt råd mot tett eller rennende nese.

Samtidig advarer hun mot å bli for glad i dråpene. Neseslimhinnen kan bli «avhengig» av dråpene

hvis man bruker dem for lenge, på samme måte som man kan bli avhengig av kaffe.

– Har du noen «fun facts» om forkjølelse?

– Det finnes omtrent 100 forskjellige forkjølelsesvirus, som ikke klinisk kan skilles fra hverandre. Det er forbløffende mange virus som gir de samme symptomene, som gjør det umulig å utvikle en vaksine for eksempel, sier hun.

— Det er også en slags syklus i nesen, som blir særlig tydelig når man er forkjølet. Man switcher mellom hvilket nesebor som er mest tett i løpet av døgnet — en slags avlastningsordning.

— Hvorfor det?

— Nei, si det. Det er jo sånn med kroppen noen ganger. For eksempel ved blodfylling av penis går også litt i bølger. Den er stiv om morgenen, men ikke seinere på dagen. Det styres av nerveimpulser, litt som med nesa.

Powered by Labrador CMS