SOVESAL ÉN: I Valdresstua på Sogn studentby sover studenter mens de venter på et skikkelig sted å bo.

Slik bor de

På landsbasis står over 14 000 studenter i studentboligkø. Studentskipnaden i Oslo (SiO) har tatt i bruk moderne teknologi for å korte ventetiden.

Publisert Sist oppdatert

Fjorårets venteliste ble betegnet som historisk lang, og årets tall viser en drastisk økning. 14.000 studenter står nå i boligkø, hele 2 000 flere enn i fjor. I Oslo alene er 3 100 uten studentbolig.

Midlertidig innkvartering

Før studiestart får studenter på venteliste tilbud om midlertidig innkvartering på Sogn og Kringsjå studentbyer. Her legges madrasser ut i stuer og forsamlingsrom slik at studentene i hvert fall får tak over hodet.

Direktør for studentboligene i SiO, Tom Olstad, forklarer at ventelisten faktisk er kortere enn på samme tid i fjor:

– Dette tilbudet ble benyttet av 30-40 studenter i fjor. Vi har ikke fått like mange henvendelser i år, men regner med en liten økning frem mot studiestart.

Den forkortede ventelisten forklarer han med et forbedret behandlingssystem og løpende kontakt med søkerne.

– Vi sender ut SMS for å gi tilbud om ledige plasser, noe som sparer mye tid og gir en effektiv behandling, sier Olstad.

Ønsker langsiktig satsning

Anne Karine Nymoen, leder for Norsk Studentunion (NSU), mener det må føres en langsiktig politisk satsning for å ordne opp i problemet.

– Dette er et problem som må løses på lang sikt – man kan ikke bygge 14.000 studentboliger over natten. Det virker som om politikerne har innsett alvoret, og jeg har stor tro på at boligsatsningen vil fortsette uavhengig av hva som skjer ved høstens valg, sier Nymoen.

Ina Tandberg, leder for Studentenes Landsforbund (StL), mener tallene skyldes økte søkertall for høyere utdanning i år, samt en svak politikk for bygging av studentboliger gjennom de siste 15 år.

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland, skriver i et innlegg i ukens Universitas at de hvis de rødgrønne partiene får ny tillit, lover de å holde oppe trykket i utbygging av studentboliger og på sikt bli kvitt disse køene.

Powered by Labrador CMS