Det blir dyrere: SiO eier til sammen 8629 studentboliger i Oslo. Leieprisene, som idag strekker seg fra 3473 til 9000 kroner, forventes å øke ytterligere fra august

Nå stiger prisene:

Dette må du gjøre for å sikre deg bolig

Leiemarkedet i Oslo er sterkt presset. Fra 1. august setter også SiO opp prisen.

Publisert Sist oppdatert

Det blir stadig hardere kamp om boligene på leiemarkedet.

I august i fjor meldte Universitas at 3400 studenter stod på venteliste for bolig hos Studentsamkipnaden i Oslo (SiO). Det peker ikke i retning kortere ventelister kommende høst.

– Annonsene på markedsplassen vår får rekordhøyt antall besøk, og det tyder på at etterspørselen etter leieboliger er stor, sa Jørgen Hellestveit, leder i Finn Eiendom til Dagsavisen på tirsdag.

Det samme presset bekreftes av administrerende direktør i Utleiemegleren Geir Skogheim.

– Utover våren og sommeren vil det være flere studenter som ønsker å leie. Da vil vi fort kunne oppleve tilstander som i fjor: mange som ønsker leiligheter, og få leiligheter på tilbud. Dermed vil også prisen på boligene øke, sier han på telefon til Universitas.

Skogheim kan ikke si hvor mye prisene vil øke, men viser til at leieprisen i Oslo økte nesten 10 prosent i fjor. Han håper den ikke stiger like mye i år.

I tillegg til stigende priser, øker også antallet som leier i Oslo, som igjen gjør det vanskelige å få bolig. Nye grupper presses med det ut i leiemarkedet:

– Grupper som tidligere hadde råd til å eie, må nå leie. Noen av disse gruppene er mer kapitalsterke enn studentene, og de vil dermed ha mulighet til å betale mer for leie.

– Dette går mest utover studenter og andre med dårlig råd, forteller Skogheim.

Varsler økning i august

Også leieprisene til studentboligene eid av (SiO) forventes å øke. De har til sammen 8629 boliger, fordelt på singel-, par- og familieboliger. Prisene strekker seg fra 3473 over 9000 kroner.

Men 1. august kommer SiO til å øke leia for studentene “for å ta hensyn til generell prisvekst i samfunnet”. Det melder de på sine nettsider.

I studentbyen åtte timer lenger nord har de valgt å holde prisene nede. Boligdirektør i Studentskipnaden i Trondheim (SiT) Lisbeth Glørstad Aspås sa tidligere i februar at de velger å ta grep for å for å hindre at de høye prisene treffer studentene.

“Vårt inntrykk er at studentene har fått trangere økonomi. Vi har et samfunnsansvar for å sikre at alle har råd til å studere”, sa Glørstad Aspås til Klassekampen.

Birketvedt ønsker ikke å si hvor mye leia kommer til å øke hos SiO før beboerne har fått beskjed.

“Ny leiepris fra 1. august vil være høyere enn i dag, men under det konsumprisindeksen tilsier. Prisene er satt for å dekke inn økte kostnader SiO har, og vi gjør det vi kan for å holde gode leiepriser også i dyrtid som nå”, skriver Birketvedt i en e-post til Universitas.

Hjelp, jeg skal flytte!

Har du planer om å flytte til eller i Oslo denne høsten? Fungerende boligdirektør Birketvedts i SiO har følgende råd for å øke sjansene for studentbolig:

  • Vær tidlig ute.

  • Velg ønsket innflyttingsdato i en annen måned enn august.

  • Søk på de største studentbyene, som Kringsjå, Sogn og Bjølsen, i tillegg til å legge til “uspesifisert bolig” som en av alternativene. Grünerløkka, St. haugen og Majorstua er særlig populære, så der er det vanskeligere å få plass.

Følger du disse rådene er sjansen større for at du får bolig hos SiO. De anbefaler i tillegg å søke på det private markedet. Skogheim fra Utleiemegleren har følgende råd:

  • Gjør seg kjent med området du ønsker å leie i.
  • Ha en bolig-CV med hvem du er og hva du skal studere. Da er det lettere for utleier å huske hvem du er, og til slutt da velge deg.

  • Det viktigste er at du gir et godt inntrykk til utleier. Begynn å intensivere boligsøket rundt påske hvis du skal ha bolig fra august.

Powered by Labrador CMS