MÅ TA HENSYN:– Det er veldig viktig for oss at det tas hensyn til ting som sykdom, og at ikke noe sånt skal gå ut over boligsituasjonen til folk, sier Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget.

Kaster ut trege studenter

Nå blir studenter som ikke har mer enn 50 prosent studieprogresjon kastet ut av studentboligene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig rart om studentboliger skal stille strengere krav enn hva universitetet gjør, sier Mina Finstad Berg fra Venstrealliansen.

Hun er representant i Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT), og stemte i forrige uke nei til vedtaket om å nekte studentbolig for studenter som henger 50 prosent etter normal studieprogresjon.

VT ønsker med vedtaket å korte ned de lange boligkøene hos Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Finstad Berg mener at det er problematisk at ingen egentlig vet hvor mange plasser det nye reglementet vil frigjøre.

«Jeg er redd for at vi innfører et reglement som straffer hardere enn det belønner.»

Mina Finstad Berg, Venstrealliansen

– Dette er jo et vedtak som ble gjort for å frigjøre boliger, men jeg er redd for at vi innfører et reglement som straffer hardere enn det belønner, sier hun.

VT har ingen tall på hvor mange boligplasser som vil frigjøres gjennom det nye reglementet. På spørsmål om effekten av vedtaket svarer VT-Magnus Nystrand:

– Det er foreløpig ikke mange nye plasser, men noen vil frigjøres.

Heltidsstudenter først

Flere tusen studenter står hvert år i kø for å få tildelt studentbolig. Vedtaket vil gjøre det vanskeligere for enkeltemnestudenter å stille på lik linje med heltidsstudentene.

– Det er en stor mengde enkeltemnestudenter i SiO. Vi vil derfor prøve å skille de som bare melder seg opp for godenes skyld fra de som melder seg opp for studiene, sier Nystrand.

Venstrealliansen er bekymret for studentene som blir rammet av vedtaket.

– Det kan være mange grunner til at noen henger litt etter med studiene, nå skal det rett og slett for lite til for å bli kastet ut, sier Berg.

– Vil koste for mye

Venstrealliansen kritiserer også vedtaket for å være for byråkratisk. De mener SiO blir nødt til å ansette mennesker som kan sjekke om studentene innvilger kravene som stilles.

– Dette er penger SiO burde bruke på bedre og viktigere ting, sier Berg.

Hovedstyret i SiO skal fatte det endelige vedtaket, et vedtak som etter all sannsynlighet vil gå gjennom. De skal også fastslå de praktiske sidene ved vedtaket. Dette vil skje i løpet av våren og det nye reglementet vil sannsynligvis være gjeldene fra høstsemesteret 2011. Gjennom disse møtene vil det også komme frem hvor dyrt det nye reglementet vil bli.

Nystrand på sin side understreker at dette ikke skal være et kostnadskrevende system.

– Vi vil ikke innføre dette for enhver pris, sier han.

Skal minske kø

– Disse vedtakene vil hjelpe utover høsten når 5000 studenter står i kø, sier Nystrand.

En utfordring de siste årene har vært at antallet internasjonale studenter har vokst kraftig. Ettersom de har garanti for å få bolig, blir det færre plasser til de nasjonale studentene. Derfor vedtok Velferdstinget også at ph.d.-studenter ikke får søke om studentbolig, og at maksimal botid i studentbolig reduseres til fem år. Det mye omstridte forslaget om øvre aldersgrense på 35 år ble imidlertid ikke vedtatt.

– Det er vanskelige beslutninger å ta, men noe må gjøres med boligsituasjonen, sier Nystrand.

Powered by Labrador CMS