Farlig sekt tilbake på Blindern/Seiglivet sekt

Den internasjonale sekten Kristi forsamling rekrutterer som for to år siden studenter som medlemmer. På verdensbasis er sekten utestengt fra over 100 universitetsområder.

Publisert

Kristi forsamling arrangerer faste gruppemøter på Blindern hver torsdag.

– Jeg vil advare studenter på det sterkeste mot å bli medlemmer av Kristi forsamling, sier Erdmute Buvarp.

Hun har tidligere vært medlem i sekten i ett halvt år, og er representant i støttegruppen for pårørende til sektmedlemmer.

– Foreldre kjenner ikke igjen sine egne barn etter at de er blitt medlemmer, sier Buvarp.

Hun sier at sekten i Norge er i en oppbygningsfase, og derfor ønsker unge studenter som ledere for å bygge ut menigheten rundt om i landet.

– Sekten ønsker unge, ressurssterke mennesker. Det er derfor de rekrutterer fra Blindern, sier Buvarp.

Klarert

Rekruttering på universitetsområder verden over har ført til utestengelser fra mange europeiske og amerikanske campuser.

I 1998 ba Universitetsledelsen Kristi forsamling om å avslutte møtevirksomheten på campus. Forsamlingen sier de forlot campus frivillig etter negativ omtale i Universitas. Nå er de tilbake og holder gruppemøter i Universitetsbibliotekets grupperom hver torsdag.

– Vi har klarert alt med universitetsdirektøren så han vet at vi er her, sier leder for møtene, hovedfagsstudent Fred Olav Vatne.

Ikke klarert

Pastoren i Kristi forsamling Ronny Ytterhus hadde et møte med Saglie i vår og fikk i følge menigheten klarsignal til å arrangere møter på Blindern igjen.

Universitetsdirektør Tor Saglie avviser at han ga klarsignal. Han bekrefter imidlertid at han har hatt et møte med leder for sekten, Ronny Ytterhus.

– Vi hadde en samtale for kort tid siden der pastoren informerte om menighetens virke, sier Saglie.

– Har du hentet informasjon om Kristi forsamling fra andre enn sektens leder?

– Nei, jeg har ikke sett nødvendigheten av det, sier Saglie.

Når Universitas opplyser ham om at både studentpresten og pårørende av sektmedlemmene er bekymret for sektens virksomhet, vil han se nærmere på saken.

Dårlig husk

– Det er synd at den kollektive hukommelsen til Universitetet er så kort, sier studentprest Inger Anne Naterstad.

For to år siden hadde hun stor pågang av studenter som hadde vært med i sekten og som hadde store vanskeligheter med å gjenoppta sitt normale liv. De hadde alle vært med på møtene til Fre Dax, navnet Kristi forsamling den gang brukte på studentorganisasjonen sin.

Naterstad har hatt lange dialoger med tidligere leder for forsamlingen på Blindern, Sigmund Barø.

– Den mannen er farlig. Forsamlingen tror at de er de eneste som er sanne kristne. Dette er et typisk sekttegn, sier Naterstad.

Hjernevasking

– Driver Kristi forsamling med hjernevasking?

– Ved hjernevasking er en fiende inne i bildet. Her er det en form for vennskapsforhold, men det blir omtrent det samme. Den gamle identiteten blir ødelagt og erstattes med en ny identitet, sier tidligere medlem Buvarp.

– Jeg må le litt av anklager om hjernevasking. Selv har jeg mange gode venner fra andre områder enn menigheten, sier student og medlem av Kristi forsamling, Ingvild Tveite.

Hun har forståelse for at folk kan bli provosert av menighetens virke.

– Vi har en utfordrende kristendom. Vi tror på Bibelen og følger misjonsbefalingen, så jeg kan forstå at det vekker reaksjoner hos enkelte, sier Tveite.

Tveite mener omvendelse av andre er en del av menighetsgjerningen i likhet med å gi økonomisk støtte til forsamlingen.

– Vi betaler en tiende som Bibelen sier. Kollekten er frivillig og den gis anonymt, sier hun.

– Oslo Kristi forsamling er en underavdeling av International Church of Christ som er utbredt over store deler av verden.

– Sekten er den nyreligiøse bevegelsen som for øyeblikket vokser raskest i verden.

Forsamlingen ble etablert i Norge i 1993.

– De cirka 70 medlemmene i Norge har gudstjenester på Håndtverkeren hver søndag og møter på Blindern hver torsdag.

Powered by Labrador CMS