Foreningslederen: Sander ønsker ikke å
stille med fullt navn til Universitas. Han håper foreningen kan bli en møteplass for likesinnede.
Foreningslederen: Sander ønsker ikke å stille med fullt navn til Universitas. Han håper foreningen kan bli en møteplass for likesinnede.

Jordan Peterson-forening på UiO

Den nystiftede foreningen mener ikke at Peterson er en fiendtlig figur. – Vi var litt redde for at noen skulle møte opp og være aggressive.

Publisert Sist oppdatert

Fire unge menn samles på Blindern en søndag ettermiddag. De trosser det lette regnet og slår seg ned på en benk. Anledningen? Semesterets første møte i den nystiftede foreningen 12 regler: En Jordan Peterson-forening

Foreningens leder, Sander (23), presiserer at formålet med foreningen er å møte hyggelige mennesker. Verken han eller de andre i foreningen vil oppgi etternavn til Universitas.

– Foreningen er bygget på antagelsen om at man møter mange hyggelige folk i sfæren av de som synes Peterson er interessant.

Jordan Peterson

  • Jordan Bernt Peterson (61)

  • Kanadisk forsker og klinisk psykolog

  • Tidligere professor i psykologi ved University of Toronto

  • Han har blitt svært populær – spesielt blant unge menn med sine foredrag og selvhjelpsboka 12 Rules for Life

  • Youtube-kanalen hans har over 7 millioner abonnenter

Forrige uke gikk Høyre til topps i skolevalget, og fikk en oppslutning på 21,9 prosent av stemmene. Hakk i hæl kom Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) med 19,5 prosent. Det har fått deler av venstresiden til å rope varsko om en høyrebølge de mener er i ferd med å skylle over landets unge. 

Også i voksenvalget ble det Høyre som stakk av med seieren. Oppslutningen på landsbasis havnet på 25,8 prosent. Etter et Arbeiderparti på 21,6 prosent følger Fremskrittspartiet med 11,4.

Til Klassekampen koblet FpU-leder Simen Velle ungdomspartiets fremgang til en venstreside som glemmer at mange unge liker Jordan Peterson. Muligens er det ikke bare blant landets videregående skoler at dette er tilfellet. Jordan Peterson-foreningen ble startet på Universitetet i Oslo for å fylle det foreningens leder mener er et behov for en samlingsplass for likesinnede på et universitet hvor mange professorer stemmer Rødt.

Møter avvisning

Jordan B. Peterson er en omstridt kanadisk psykolog og tidligere professor. De siste årene har han gjennom sine selvhjelpsbøker og Youtube-kanal blitt en selvutnevnt forkjemper for unge menn. Kritikerne mener han bruker farlig retorikk og fremmer giftig maskulinitet. Hans tilhengere hyller fokuset hans på tradisjonelle verdier og at han ytrer seg uten filter.

Han slo gjennom som politisk aktør i 2016 da han kritiserte den kanadiske menneskerettighetsloven «Bill C-16», som fastslår at det er ulovlig å diskriminere på grunnlag av kjønnsidentitet.

Petersons kritikk var rettet mot formuleringen av loven som han mente ville gjøre det lovpålagt å bruke nyskapte kjønnspronomen i omtale av transpersoner.

Tilbake til benken på Frederikkeplassen handler diskusjonen rundt bordet om å være kritisk mot staten og en søken etter sannhet. De bruker reaksjonene til Petersons protest mot «Bill C-16» som et eksempel på at staten forsøker å tøyle ytringsfriheten til mennesker som stiller seg imot makta.

– Problemet er ikke at folk har sin kjønnsidentitet, men når man åpner for at folk skal straffes, så legger man også til rette for utilsiktede konsekvenser, sier Sander.

– Cringe!

De nye medlemmene forteller at de meldte seg inn i foreningen for å møte likesinnede. Sander forteller at han selv har opplevd avvisning etter å ha avslørt sin interesse.

– «Liker du Peterson? What! Cringe!» Så kaller de meg noe stygt før de sparker meg ut av Discord-gruppa, sier han.

Ikke et problem: Gruppen var litt redde for at noen skulle møte opp og være aggressive, men det har foreløpig gått fint, ifølge Sander.
Ikke et problem: Gruppen var litt redde for at noen skulle møte opp og være aggressive, men det har foreløpig gått fint, ifølge Sander.

Han mener at det er mange misforståelser rundt Peterson, og at mye skyldes feilrepresentasjon i pressen. Han innrømmer at Peterson kan «bli litt revet med», for eksempel sist gang han var med på podcasten til Joe Rogan og snakket om autogynefili.

Begrepet autogynefili er ment til å beskrive menn som tenner seksuelt på tanken av seg selv som kvinne. Begrepet ble introdusert på 80-tallet, men har senere blitt forkastet som pseudovitenskap.

– Han malte kanskje med litt bred pensel der, sier Sander.

Rundt bordet blir det sagt at Peterson tross alt bare er et menneske.

– Det er veldig få mennesker i dag som tør å virkelig gå imot strømmen og være kritiske, sier Vasek, et medlem av foreningen.

Struktur i livet

Sander forteller at han først ble introdusert for Petersons selvhjelpsmetoder på videregående. Resultatene var slående, ifølge ham selv. Han fikk bedre karakterer, bedre relasjoner, og dessuten bygget han opp motet til å be ut jenter på date.

– Og lyktes med det. Det var ganske vilt, sier han.

Alle disse positive endringene kom fra Petersons «self-authoring program», som baserer seg på å visualisere seg livet man helst vil ha, og deretter lage en metodisk plan for å oppnå det. Han ønsker rett og slett at foreningen kan være en plattform for å hjelpe hverandre med å ta seg sammen.

– Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag om jeg ikke hadde hørt om Peterson på riktig tidspunkt, konstaterer han.

Kontroversiell

Peterson har de siste årene vært en meget kontroversiell figur i offentligheten. Han har blant annet blitt kritisert for et utsagn om at menns aggressivitet må kues av en kvinnelig partner.

– I et samfunn hvor det er veldig mange menn som ikke finner seg en partner, ser man mange negative konsekvenser, hevder Sander.

En av disse konsekvensene er at menn kan bli utagerende, sier han. 

– Er det kvinners ansvar å kue aggressive menn?

– Det følger jeg ikke. Altså, det er ikke noen hemmelighet at hvis du tar et samfunn med veldig mange menn som ikke finner en partner, så kan de bli utagerende, og det er ikke en positiv situasjon. Petersons poeng er riktignok at det er menns egen skyld hvis de ikke finner seg en partner, og at de må ta seg sammen, sier han og legger til:

– Hvis alle kvinner avviser deg så er det ikke kvinnene som er problemet.

– Er det noen damer med i foreningen? 

– Ja! Det første medlemmet som ble med på Discord var faktisk en superradikal lesbisk feminist. Hun er kjempeinteressert i Peterson, fastslår Sander.

Da han var på et Peterson-arrangement i Oslo Spektrum, var det ifølge ham en meget variert publikumsgruppe. I tillegg mener han at Petersons overordnede mål er å gi folk et bedre liv. Dette mener han er et universelt budskap uavhengig av kjønn og seksualitet.

Transfobi

I 2022 ble Peterson suspendert fra Twitter/X for hatefull oppførsel etter en tweet om skuespiller og transperson Elliot Page. I tweeten brukte han skuespillerens gamle navn og hevdet at han fikk brystene fjernet av en kriminell lege. Den nystiftede foreningen mener derimot ikke at Peterson er transfobisk.

– Transfobisk. Hva skal det bety? Jeg tror ikke at han er redd for transpersoner, sier Sander.

Det at folk misliker Peterson begrunner han med at vi i dag har et stort fokus på mangfold og likestilling.

– Mangfold og likestilling er en stor del av kulturen vår nå. Vi har pride-parader og alt mulig rart. Hvis man er assosiert med noen som tør å stille spørsmål ved dette, og har konservative verdier, går det veldig på kryss av kulturelle skillelinjer.

Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag om jeg ikke hadde hørt om Peterson på riktig tidspunkt.

Sander, foreningsleder

Likevel mener han at det er ytterst få i dag som aktivt har noe imot homofile og lesbiske.

– Jeg har inntrykk av at folk går lei av hvor mye det snakkes om. At det blir dedikert en hel måned og at det holdes parader. Det blir litt mye av det gode, sier Sander.

– Er det ikke bra at en gruppe mennesker som historisk sett har blitt forfulgt og undertrykt, og i deler av verden fremdeles blir det, får både feire og kjempe for retten til å elske den de vil?

– Absolutt, det synes jeg for all del, sier Sander og utdyper:

– Samtidig er det mange som tenker på konservative verdier som er noe som står i motsetning til skeives rettigheter. Det kjenner jeg meg ikke igjen i. I tillegg, når jeg snakker med folk, er inntrykket mitt at det kan bli for mye og at folk går lei. Det kan gjøre mer skade enn godt.

Foreningslederen har ikke inntrykk av at de er en kontroversiell forening.

– Vi var litt redde for at noen skulle møte opp og være aggressive fordi de ikke liker Peterson. Universitetet er jo et sted hvor mange tilhører venstresiden. Men det har hittil ikke vært et problem, avslutter Sander.

Powered by Labrador CMS