EN FOT INNENFOR: Vigdis Gammelsæther har fått stipend fra Institutt for forsvarsstudier til å skrive masteroppgaven sin.

Rekrutterer studenter

Forsvaret finansierer også studenter i håp om å kunne ansette dem.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare forskerne som jobber aktivt opp mot Forsvaret. De sponser også studenter i studietiden. Førstkommende torsdag skal Vigdis Gammelsæther levere masteroppgave i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har fått stipend fra Institutt for Forsvarsstudier (IFS) og har også hatt kontorplass der det siste halvåret.

– Det å få en fot innenfor forskermiljøet og få diskutere problematikken med ekstremt dyktige folk har vært utrolig lærerikt og veldig verdifullt, sier Gammelsæther.

Hun søkte på IFS-stipend etter å ha hatt en IFS-ansatt som foreleser på Blindern. Gammelsæther har skrevet om endringer i amerikansk irakpolitikk, og mener at president Bush har nedjustert sine målsetninger i Irak de to siste årene.

– De har gått fra et mål om et demokratisk Irak til å ha et mål om et fritt Irak, og gått fra å snakke om «victory» til å snakke om «success», sier hun.

Til tross for sin ferske ekspertise i forsvarspolitikk har hun ingen planer om en karriere i Forsvaret.

– Jeg for min del har nok ikke rettet meg inn mot Forsvaret, jeg har fått jobb i hovedkontoret til Røde Kors. For min del var nok dette mest for å øke min kunnskap om amerikansk utenrikspolitikk, sier Gammelsæther.

IFS har et omfattende samarbeid med UiO, ifølge Frode Liland, seniorrådgiver ved IFS. Foruten stipender til mastergradsstudenter og forskere er det flere IFS-ansatte som har professor 2-stillinger ved UiO, og UiO-ansatte som har professor 2-stillinger på stabsskolen.

– Vi har til enhver tid inne en håndfull mastergradsstudenter, og bruker vel mellom hundre og to hundre tusen kroner på det hvert år. De fleste studentene får 4 000 kroner i måneden i seks måneder, mens enkelte blir tildelt et såkalt «superstipend» på omtrent 100 000 kroner, sier Liland.

Stipendene er åpne for mastergradsstudenter ved alle studiesteder, men de fleste kommer fra historie og statsvitenskap ved UiO. Liland bekrefter at en av årsakene til at IFS deler ut dette stipendet er potensiell rekruttering av studenter, men sier samtidig at det ikke er noen automatikk i at studenter blir ansatt hos IFS etter å ha fått stipend derfra.

– Det er ikke vanlig, men det har nok hendt.

Powered by Labrador CMS