Avkjønn toalettene nå

Vi skulle aldri kjønnet toalettene. Nå må de avkjønnes.

Publisert Sist oppdatert

Har du tilgang til toalett? Jeg óg! Er det ikke deilig? Tja. Det er i hvert fall beleilig. Men i likhet med evnen til å puste, tenker man ikke særlig over det før man plutselig ikke har det.

Men til og med for denne cismannen fra bibelbeltet fremstod det tilnærmet mirakuløst hvor kjønnede toalettene ved Blindern var, da jeg først ankom. Trolig fordi jeg – i likhet med hvordan de fleste av oss er vant til å kunne gå på do på alle bygg til enhver tid – var vant til at byggets hovedtoalett var kjønnsnøytralt.

Ved Universitetet i Agder gikk de fleste på det kjønnsnøytrale hovedtoalettet, såfremt de befant seg relativt sentralt på Campus Kristiansand. Det er like ved hovedinngangen. Når du åpner døren ser du jenter, gutter, og andre, alle vaske hendene i samme rom. I andre enden er det rundt tjue båser på rekke og rad, med grønne eller røde lys over døren, for å signalisere om det er åpent eller låst. Toalettet spiller relativt høylydt ambient-musikk fra et surround-system – diverse hverdagslige lyder og ulyder – fra alle ender av rommet. Tanken med det sistnevnte var å senke terskelen for å lage lyder når man er på do. Bråker du her, er det ingen som vet om det var deg, noen andre, eller lydanlegget.

Til å begynne med var det noe uvant. Som da jeg tok følge med to veninner av meg ut fra forelesning, for så å plutselig ikke splitte lag, men heller gå inn på samme rom. Men vi mennesker blir vant til mye rart – som at alle toaletter skal kjønnes til å begynne med.

Jeg tror jeg snakker for alle på UiA når jeg sier at vårt kjønnsnøytrale hovedtoalett bør være gullstandarden for alle fremtidige bygg.

Men hvordan står det til i Tigerstaden? Kjønne der det kjønnes kan synes å være mottoet. For ett års tid sjekket jeg, og registrerte at Oslomet hadde sikret kjønnsnøytrale toaletter i alle bygg. Ved Universitetet i Oslo vedtok de allerede i 2016 kjønnsnøytrale toaletter ved alle fakulteter. Men hvor er de, spurte Universitas. Svaret kom aldri.

Før ni måneder senere, da Universitas-journalist Armann Kippersund valgte undersøke på nytt. Til vår store overraskelse hevdet Eiendomsavdelingen at kravene var møtt. Dette fikk vi rett og slett ikke til å stemme. Selv tenkte jeg: Hvis kravet er ivaretatt, hvor er de kjønnsnøtrale toalettene ved Eilert Sundts hus? Så traff det meg. Studentparlamentets vedtak var kjønnsnøytrale toaletter ved «alle fakulteter». Siden Psykologisk institutt er en del av Det samfunnsvitenskapelige fakultet – og selv har fikset kjønnsnøytrale toaletter ved sitt institutt – slipper Eiendomsavdelingen å gjøre noe mer. Saken er biff, og biffen er bra. Nå kan ikke-binære statsvitenskapsstudenter på en ti minutters spasertur hver vei fra Eilert Sundts hus til Forskningsparken urinere på rundt 22 minutter. Og si hva du vil om 22 minutter – det er definitivt færre enn 23. For andre fakulteter gjelder tilsvarende krav. Så lenge Norsk senter for molekylærbiologi har kjønnsnøytrale toaletter, er det ingen krav om at Fysikkbygningen må ha det. De er begge en del av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Derfor trenger vi et nytt og bedre vedtak. La meg foreslå kjønnsnøytrale toaletter ved alle bygg der minst ett institutt holder til.

Blir ikke det litt dyrt da, spør du? Hvor mange tissetrengte transpersoner er det der ute? Jeg vet ikke, men må det være så forbanna komplisert? Det er så vidt meg bekjent ingen som har foreslått en ny «kjønnsnøytral» etasje på toppen av Sophus Bugges hus, der alt er lilla, og hvite menn skytes av ikke-binære geriljasoldater det sekundet de dukker opp. I en perfekt verden er kanskje alle toaletter som det kjønnsnøytrale toalettet ved UiA, men steg én må da være at ikke-binære får gå på do? I så fall er neppe veien så lang som turen til Det teologiske fakultets hovedbygg, der et tidligere handicap-toalett har fått påklistret et intersex-symbol.

Den strategien slår for øvrig meg som bedre enn ingenting, men unødig komplisert. På Universitas-kontoret, der jeg her og nå sitter, har vi to kjønnsnøytrale toaletter. Ikke fordi vi har transformert to kjønnede toaletter til «hen-toaletter» – hva enn det er – men fordi vi aldri kjønnet dem til å begynne med. Hvorfor skulle vi kjønnet dem?

Kjønning av toaletter er ingen jernlov, men et vilkårlig valg vi tok, før vi glemte at vi kunne gjort det annerledes. Nå bør det reverseres. Nye bygg bør gå for noe tilsvarende UiA. Eksisterende toaletter kan avkjønnes, eventuelt markeres som kjønnsnøytralt. Tagger med det dette @Studentparlamentet. Gi lyd.

Si din mening

Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

  • Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom. Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende.
  • Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.
Powered by Labrador CMS