MANNLIG VETERINÆRSTUDENT: Eyvind Nistad tok med seg tre hester og en hund på flyttelasset fra Tyskland til hybelen på Lier utenfor Oslo.
MANNLIG VETERINÆRSTUDENT: Eyvind Nistad tok med seg tre hester og en hund på flyttelasset fra Tyskland til hybelen på Lier utenfor Oslo.

Mannsbølge på Veterinærhøgskolen

I fjor innførte Veterinærhøgskolen ekstrapoeng til mannlige søkere. I år kommer gutta.

Publisert Sist oppdatert

*SØKERTALL FOR NVH*

Prosent mannlige søkere

Prosent menn tatt inn i 1. inntak:

2004

16,7

38,1

2003

13,5

7,1

2002

14,7

18,9

2001

13,5

9,4

Antall mannlige studenter som har kommet inn på veterinærhøgskolen er

mangedoblet siden i fjor.

I september 2003 skrev Universitas at Norges Veterinærhøgskole (NVH) ønsket å gi to kjønnspoeng til mannlige søkere. Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) ga i fjor høst grønt lys, og ved årets hovedopptak ble 24 av 63 plasser tilbudt mannlige søkere. Til sammenligning var fire av 56 plasser tilbudt menn ved hovedopptaket i 2003.

NVH-rektor Lars Moe er svært fornøyd med utviklingen.

– Det er viktig for læringsmiljøet at begge kjønn er representert i alle undervisningsgrupper. Det ser ut til at vi har oppnådd en informasjonseffekt ved å innføre ekstrapoengene som har gjort at flere menn klar over veterinærstudiet, sier han.

Moe viser til en økning i antall mannlige primærsøkere på 25 prosent, og at 14 av 24 menn som i hovedopptaket fikk tilbud om plass, kom inn uavhengig av kjønnspoeng.

– Mange mulige forklaringer

Medlem av Stortingets utdanningskomité, Arne Sortevik (FrP), har tidligere uttalt seg kritisk til bruk av ekstrapoeng på grunnlag av kjønn. Han ser nå gledelig på tallene fra høstens opptak, men er ikke sikker på om det nødvendigvis er ekstrapoengene som har styrket interessen blant menn.

– Her er det mange faktorer som spiller inn, og det er viktig å merke seg at slikt svinger fra år til år. Det viktigste for meg er at Norge klarer å skape mange dyktige veterinærer uavhengig av kjønn, sier Sortevik.

– Kan ha virket positivt

Studentrepresentant i NVH-styret Roy Anders Berg var i utgangspunktet motstander av kjønnspoeng. Han utelukker likevel ikke at tiltaket kan ha hatt heldige virkninger.

– Et av hovedargumentene mot bruk av ekstrapoeng var at dette kunne bli en sovepute for informasjonsarbeidet. Men har tiltaket gjort flere gutter interessert i studiet, taler det til fordel for bruk av ekstrapoeng, sier han.

Berg mener likevel at det beste ville være bruk av ren informasjon, og at poengene bør fjernes dersom man klarer å holde interessen blant mannlige søkere stabil.

Rektor Lars Moe ønsker å beholde ordningen inntil videre, men understreker at den vil bli overflødig dersom søkertallene skulle jevne seg ut.

Oppmuntret

– Jeg hadde egentlig tenkt å begynne på veterinærstudiet i Tyskland, men bestemte meg til slutt for å begynne her i Norge. Det hjalp godt på motivasjonen å se at de etterlyste flere mannlige studenter, sier Eyvind Nistad (25), som tror bruken av ekstrapoeng har oppmuntret flere menn til å søke.

I sommer tok han med seg de tre hestene sine fra Tyskland for å starte studiene ved NVH. Han gleder seg stort til å sette i gang.

– Jeg tror det er mange som gleder seg over at flere gutter er kommet inn, og jeg tror definitivt det er bra for miljøet, sier Nistad.

Powered by Labrador CMS