Tar saken i egne hender: Jonas Kittelsen, miljøaktivist og koordinator for XR, vil styrke samholdet mellom professor- og studentengasjement.

70 møtte til klimademo på Blindern:

Vil legge maksimalt press på politikere

Jonas Kittelsen sikter på å fylle hele Frederikkeplassen med klimademonstranter i løpet av våren.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag samlet rundt 70 personer seg på Frederikkeplassen på Blindern. Ifølge miljøaktivist og arrangør Jonas Kittelsen, er målet å minske gapet mellom hva vitenskapen sier og hva politikerne gjør, og å kreve mobilisering av akademia.

Klimademonstrasjonen ble arrangert av Senter for utvikling og miljø (SUM), støttet av Studentparlamentet. Miljøaktivisten Jonas Kittelsen beskriver studentene som en gruppe bekymrede folk på Blindern som kommer sammen annenhver uke for å demonstrere.

Demonstrasjonen koordineres av Kittelsen, som har konkrete mål om å mobilisere flest mulig i akademia, samt legge maksimalt press på politikere. Han har et klart budskap:

– Nå er det nok.

Håp om et samlet akademia

Sammen med likesinnede professorer tok Kittelsen initiativ til å demonstrere i Blinderns kjerne annenhver onsdag. Kittelsen forklarer at akademia står i en særstilling i klimakampen, med mange som sitter på mye kunnskap og mye ansvar.

– Samtidig ser jeg at veldig mange akademikere er redde og frustrerte, fordi de vet hva som kommer. Derfor vil jeg prøve å samle dem og dra dem ut av kontorene sine, sier Kittelsen.

– Det finnes ingen studentbevelgelser for klima på Blindern, likevel har det aldri vært bedre grunn til å skrike ut.

Jonas Kittelsen, student og miljøaktivist

Han utdyper at målet er å styrke samholdet mellom professorer og studentbevegelsen, men også skape et lavterskel måte for studentene å engasjere seg på. Kittelsen opplyser at engasjementet så langt hovedsakelig har bestått av allerede dedikerte, og at bevegelsen sliter litt med å nå ut til alle studenter.

– Det vi håper på er at folk begynner å snakke om det, tar med seg en venn, sånn at vi kan vokse. Det finnes ingen studentbevelgelser for klima på Blindern, likevel har det aldri vært bedre grunn til å skrike ut, sier han.

– Dette handler om en manglende respekt for vitenskapen.

Jonas Kittelsen, Miljøaktivist

Han forklarer at den andre dimensjonen av opprøret er at vitenskapen ikke respekteres av politikerne.

– Gapet mellom hva vitenskapen sier og hva politikerne gjør, er for stort til å tie stille, spesielt når krisen er eksistensiell. Dette handler om en manglende respekt for vitenskapen.

Les også: “UiO med ny tiltaksplan for klima og miljø: – Savner tydeligere mål”

Sinte akademikere

To UiO-professorer tok ordet under onsdagens demonstrasjon.

Informatikkprofessor og direktør for Sustainability Lab Maja van der Velden beskriver seg selv som en «sint akademiker», og er enig med Kittelsen i at flere studenter og professorer burde mobiliseres.

– Dette krever modig universitetsledelse med effektiv etisk vurdering som minimumsstandard, sier Van Der Velden.

Talte: Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen.

I talen sin slår professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen fast at det burde bygges et grunnlag for en ny intellektuell revolusjon, hvor det er mulig å produsere kunnskap som kan brukes for endring.

– Vi alle synes det er viktig å prøve å redde planeten, og komme oss gjennom dette århundret på en anstendig måte, slik at vi kan bli bedre samfedre og sammødre for våre etterkommere, sier Hylland Eriksen.

– Professorene må begynne å lytte til denne uroen som finnes i unge.

Sidsel Roalkvam, direktør i Senter for utvikling og miljø

Engasjert?

Direktør i Senter for utvikling og miljø (SUM) Sidsel Roalkvam er enig i budskapet, og håper at demonstrasjonene utvikler seg videre utover våren.

– Professorene må begynne å lytte til denne uroen som finnes i unge, og studentene burde stille seg det genuine spørsmålet om å studere noe sånn at verden blir bedre, sier Roalkvam.

Hun forklarer videre at et godt samhold mellom studenter og professorer er svært viktig for studentengasjement, og opplever at mange på SUM deler mange nye ideer og initiativer med professorene.

Kittelsen sier videre at han har forståelse for at det er mange som synes at temaet er overveldende, har eksamener eller er usikre på hva de skal gjøre.

– Vår framtid avhenger av de neste to-tre årene. Jeg tror alle kommer til å våkne snart, og akademia må også våkne. Hvis du som student hiver deg med på bølgen nå og blir med i miljøkampen, vil du se tilbake på det som det viktigste du gjorde under din studietid. Da er en enkel måte å ta lunsjen ut hit, så vi kan gå fra å være 70 stykker til flere hundre på null tid.

Les også: “XR-aktivister blokkerte tog med drivstoff: – Morderisk politikk”

Powered by Labrador CMS