Lenket fast: Aktivistene fra XR satt lenket fast i hverandre og jordkloden av pappmasjé for å lage en menneskelig blokade for et transporttog til Gardermoen.
Lenket fast: Aktivistene fra XR satt lenket fast i hverandre og jordkloden av pappmasjé for å lage en menneskelig blokade for et transporttog til Gardermoen.

XR-aktivister blokkerte tog med drivstoff:

– Det er morderisk politikk

I tolv timer satt klimaktivister fra Extinction Rebellion Norge fastlenket i en blokade på kalde togskinner. Målet var å påvirke flytrafikken på Gardermoen.

Publisert Sist oppdatert

Extinction Rebellion (XR)

  • Aktivistgruppe etablert i Storbritannia i 2018
  • Bruker sivil ulydighet for å rette oppmerksomhet mot natur- og klimaendringer
  • Beskriver seg selv om et opprør mot politikere som setter folk flests vilje og interesser til side.

Hver morgen klokken 05:00 kjører 300 meter langt tog fra Sjursøyhavna i Oslo for å forsyne Gardermoen med drivstoff. Men ikke i dag. Når togføreren ankommer stasjonen for å koble på vognene, forstår han at det blir vanskelig å gjennomføre.

På skinnene foran toget er det satt opp en menneskelig blokade, bestående av rundt 30 klimademonstranter fra organisasjonen Extinction Rebellion Norge, samt en to meter høy jordklode av pappmasjé. Demonstrantene er lenket sammen, og den eneste måten å fjerne dem på, er ved å ødelegge jordkloden.

Det er ikke bare symboltungt, men skal også vise seg å bli en hard nøtt for politiet. Mest vrient er det med demonstrantene som har lenket seg fast på taket av toget. Der er det ikke mulig å bruke vinkelsliper, siden toget er fylt med eksplosivt brensel. Om de klarer å påvirke flytrafikken på Gardermoen, er det en stor seier.

– Vi klarte å oppholde toget i omlag tolv timer. Det har vært en helt sjukt bra aksjonsdag, sier aktivist Anna Keane til Universitas i etterkant av aksjonen.

– Utover dagen satte de inn Delta-tropper, og da ble situasjonen litt tilspisset og ubehagelig

Anna Keane, XR-aktivist

– Vi skapte skikkelig kaos, og politiet ble stressa når de fikk press ovenfra. Men utover dagen satte de inn Delta-tropper, og da ble situasjonen litt tilspisset og ubehagelig.

Delta er navnet politiet bruker på sin antiterror-styrke.

Keane pleide å studere ved Universitetet i Oslo, men droppet ut av studiene for å vie mer tid til klimakampen.

– Måten vi snakker om klimakrisen gjør meg bekymret. Omstillingen må skje nå, og det er aksjoner som er det naturlige skrittet mot et oljefritt samfunn. Sivil ulydighet har funket før, og nettopp fordi det er en tidspresset situasjon og handlingsrommet til å endre kurs er lite, har jeg trua på denne fremgangsmåten, sier hun.

Les også: XR-demonstrasjon mot UiOs klimastrategi: – Har blitt helt utvannet

Aksjoner på Blindern

Keanes aktivisme har ikke bare vært å stoppe kjøretøy på svarte natta. I starten av mars deltok hun på forelesning-avbrytelsene på Georg Sverdrups hus på UiO. Aktivister fra XR gikk rett inn i forelesninger på universitetet, og avbrøt opplegget for å komme med sitt budskap.

Aktivist på fulltid: Anna Keane droppet ut av studiene til fordel for klimakampen, og er villig til å gå så langt det trengs. Etter aksjonen på Sjursøyhavna ble hun arrestert.
Aktivist på fulltid: Anna Keane droppet ut av studiene til fordel for klimakampen, og er villig til å gå så langt det trengs. Etter aksjonen på Sjursøyhavna ble hun arrestert.

Hun beskriver det som skummelt og nervepirrende. Notatene, med det hun hadde forberedt å si, hadde hun skrevet ned på en mobil som døde akkurat idet hun skulle be om oppmerksomheten til forelesningssalen.

Hun sier det ikke noe å gøy å måtte avbryte. Men at klimakrisen er en nødsituasjon de og det gjelder å handle. Blant studentene i forelesningssalen ble noen sinte, men det var også andre som dukket opp på neste møte, forteller hun.

– Hvordan var klimaengasjementet da du selv gikk på UiO?

– Da jeg gikk på Blindern møtte jeg folk som så alvoret, og som turte å diskutere det. Vi var enige om at vi trenger en dyp endring. Men da man begynte å diskutere hvordan, møtte man veggen, da turte man ikke gå hele veien, sier Keane.

– På den tiden følte jeg på en del maktesløshet og frustrasjon over at det ikke var like nødvendig for alle å ta det neste, vanskelige skrittet, og faktisk handle. Man beveger seg så fort videre til andre emner, men det er klimaet som er det vesentlige.

– Vi er nødt til å sette kroppene våre i veien for oljegalskapen som foregår.

Jesper Lagerman, talsperson i Extinction Rebellion Norge

Les også: Helsefarlig stoff funnet på Blindern: Studentlederer reagerer

Internasjonal kampanje

Havna på Sjursøya tar imot og transporterer 40 prosent av alt fossilt brensel som sendes ut i landet. Det er derfor et viktig knutepunkt klimaaktivistene aksjonerer mot denne mandagen.

– Aksjonene må være noe mer enn bare uttalelser. Vi er nødt til å sette kroppene våre i veien for oljegalskapen som foregår, sier Jesper Lagerman, talsmann i XR, til Universitas.

Blokaden på Sjursøyhavna er en del av en større internasjonal kampanje, kalt Global Civil Resistence, som ble igangsatt for to måneder siden. Den skapte blant annet overskrifter da en aktivist iført en t-skjorte med teksten «Just Stop Oil», lenket seg fast til et fotballmål under en kamp mellom Newcastle og Everton på Goodison Park.

Nødvendige aksjoner: Talsmann i XR, Jesper Lagerman, mener det må flere aksjoner til for å få regjeringen til å handle.
Nødvendige aksjoner: Talsmann i XR, Jesper Lagerman, mener det må flere aksjoner til for å få regjeringen til å handle.

Aksjonen på Sjursøyhavna er ingen enkeltstående hendelse, men én av flere som vil foregå de kommende ukene. XR Norge planlegger å ramme fossil infrastruktur i lignende aksjoner som denne, helt til kravet de har fremlagt innfris. Kravet er i denne omgang todelt: Norge må stanse utdelingen av lisenser for å lete etter olje på norsk sokkel, og de må legge frem en plan for en rettferdig omstilling for oljearbeidere.

– Norge tar overhodet ikke ansvar for bidraget vår eksport av olje gir til klimakrisen. Vi har allerede funnet mer olje og gass enn vi forsvarlig kan brenne, så det er galskap å lete etter mer, uttaler Lagerman.

En av aktivistene tilstede, Vebjørn Bjelland Berg (26), begrunner aksjonen slik:

– Den norske staten velger å grave opp ny fossil energi i en tid da alle internasjonale utvalg sier vi må nedskalere og stanse alle nye lisenser. Dette garanterer oss over to grader. Det er morderisk politikk, sier han.

Når denne avisen går i trykken onsdag kveld, er det enda to aksjoner gjennomført på Sjursøyhavna. Det er antageligvis bare begynnelsen. Jesper Lagerman sier avslutningsvis:

– Vi vil vende tilbake og aksjonere på nytt og på nytt, inntil norske styresmakter innfrir kravet vårt: full stans i letinga.

Les også: UiO brukte miljømillioner på nedbetaling av intern gjeld: – En skandale

Powered by Labrador CMS