Second time around: Daglig leder ved Blindern Studenterhjem Gro Osland mener de håndterer smitten godt. Det er snart halvannet år siden studenthjemmet hadde et lignende utbrudd.

Koronautbrudd på studenthjem: – Bydelen gir oss god hjelp

Syv studenter sitter i isolasjon på Blidern Studenterhjem. – Vi har god oversikt over situasjonen, sier daglig leder, Gro Osland.

Publisert Sist oppdatert

I oktober 2020 ble Blindern Studenterhjem rammet av et den gang stort koronautbrudd, hvor ti personer ble bekreftet smittet. Nå har smitten funnet veien tilbake til studenthjemmets korridorer, men i et samfunn med proporsjonalt mye høyere smittetrykk.

Daglig leder ved Blindern Studenterhjem Gro Osland forteller på telefon til Universitas at det er syv beboere som er smittet med koronavirus. De sitter nå i isolasjon. I tillegg sitter flere i karantene mens de venter på svar på PCR-test.

– Vi har egne isolasjonsboliger der beboerne har hvert sitt rom med eget bad og egen inngang, og her får de servert mat, sier hun.

Studenthjemmet har syv isolasjonsboliger, og per tirsdag 25. januar er kapasiteten sprengt. Dersom det blir flere smittede vil smittevernkontoret hjelpe til med å skaffe boliger.

Fire beboere avslutter isolasjonsperioden onsdag 26. januar. Da vil det være ledig kapasitet igjen, ifølge den daglige lederen.

Les også: Ti studenter på Blindern Studen­ter­hjem koro­nasmittet

Stort fokus på smittevern og -håndtering

Osland har daglig kontakt med beboerne som er smittet, både via telefon og når hun serverer dem mat, med god avstand selvsagt.

– Jeg tror ikke isolasjonen er et stort problem for dem, annet enn at det er kjedelig. De får nok dagene til å gå. Det er nok ikke rosenrødt, men vi følger opp så godt vi kan, sier hun.

– Det er umulig for alle å holde orden på koronasmitten, og den dukker opp overalt

Gro Osland, daglig leder på Blindern Studenterhjem

Hun forteller at de ikke vet hvor smitten kommer fra, men peker på at det er stort smittetrykk overalt og at det nå er vanlig at smitteveier er ukjente.

– Vi jobber iherdig med å hindre smitte, men om vi alltid lykkes tror jeg ikke. Det er umulig for alle å holde orden på koronasmitten, og den dukker opp overalt. Vi opplever at vi har god oversikt over situasjonen, og vi har gode systemer for håndtering, sier Osland.

Hun har ikke informasjon om de smittede har beveget seg på campus tilknyttet noen av hovedstadens læresteder.

På spørsmål om hvordan de arbeider med smittesporing og -håndtering svarer daglig leder følgende:

– De som sitter i isolasjon har direktekontakt med smittevernkontoret. De har blitt pålagt av smittevernkontoret til å ta kontakt med sine nærkontakter og dette blir fulgt opp der.

– I matsalen er det begrenset med hvor mange som kan spise samtidig, og vi følger regler om bruk av munnbind og avstand, sier hun.

Livet på Blindern Studenterhjem preges normalt av mange arrangementer og aktiviteter, men Osland forteller at dette tilbudet i stor grad er redusert for tiden:

– Vi ønsker at vi snart kan omgås på normal måte. Det har vært veldig begrenset med arrangementer og aktiviteter. Vi skulle blant annet hatt en fest i februar som har blitt avlyst, og vi har enda ikke startet med bar-aktiviteter.

Les også: –⁠ Korona er ikke et trium­fe­rende hensyn i alle saker

Studentleder opplever ingen misnøye

– Mitt inntrykk er at beboerne er veldig flinke og hensynsfulle når det kommer til å følge regler og tiltak, sier studentleder ved Blindern Studenterhjem, Ingrid Elise Grigson Eian, på telefon til Universitas.

– Jeg vet ikke om noen som er misfornøyde med smittetiltak og smittehåndtering. Jeg har inntrykk av at folk stort sett er tilfredse med hvordan Blindern Studenterhjem har håndtert smittevern.

Hun vil ikke si noe om de smittedes egne opplevelse av situasjonen, men viser til at det generelt er god kommunikasjon mellom beboere og administrasjonen.

– Vi er et mindre studenthjem med et sterkt sosialt miljø, der det er lagt til rette for at studentene skal kunne kommunisere sine interesser og ønsker, sier Eian.

Eian trekker også frem at sosiale aktiviteter er viktig for beboerne på studenthjemmet:

– Arrangementer og tradisjoner er en viktig del for oss som bor på Blindern Studenterhjem, så vi ser på muligheter for å gjennomføre det som er mulig innenfor reglene. Vi har løpende dialog mellom studenthjemmets foreninger og administrasjonen, samt kollegiet når det er naturlig.

Les også: –⁠ Digital under­vis­ning er både en utfordring og en gevinst

Samarbeider med bydelen

– Vi jobber tett med bydelsoverlegen og tar kontakt med dem når vi har spørsmål. Vi hadde et stort smitteutbrudd for ett og et halvt år siden, og siden dette har vi hatt et godt samarbeid med dem, sier Gro Osland.

Hun roser bydelen for hvordan de følger opp smitte ved studenthjemmet:

– Bydelen gir oss god hjelp. Ettersom bosituasjonen hos oss er annerledes enn mange andre steder opplever vi at bydelen prioriterer oss.

Powered by Labrador CMS