Mellom slagene: Vi får møte Nybø etter lanseringen av Studeiebarometeret Forsknings- og utdanningsministeren kommer som regel hjem mellom ni og elleve om kvelden. -Du kan ikke styre landet mellom åtte og fire. Hvert minutt må utnyttes når du får lov til å ha hånda på rattet i denne viktige sektoren. _-Kommer du til å si det samme om fire år, når du begynner å bli sliten?_ -Jeg håper ikke jeg blir sliten. Jeg håper det blir en oppadgående kurve i engasjement og energi.
Mellom slagene: Vi får møte Nybø etter lanseringen av Studeiebarometeret Forsknings- og utdanningsministeren kommer som regel hjem mellom ni og elleve om kvelden. -Du kan ikke styre landet mellom åtte og fire. Hvert minutt må utnyttes når du får lov til å ha hånda på rattet i denne viktige sektoren. _-Kommer du til å si det samme om fire år, når du begynner å bli sliten?_ -Jeg håper ikke jeg blir sliten. Jeg håper det blir en oppadgående kurve i engasjement og energi.

Iselin Nybø: «Verdens kjedeligste person»

I en politisk verden preget av tafsing og alkohol, drikker Iselin Nybø Cola Zero på fest. Hennes møte med ukultur skjedde lenge før #metoo-kampanjen ble sparket i gang.

Publisert Sist oppdatert

5 kjappe:

  • Hva gjør du når du er helt alene?
  • – Ser på Netflix. Akkurat nå «Grace and Frankie».

  • Hva får deg til å gråte?
  • – Det er ikke godt å si. Jeg holdt på å begynne å gråte på slottsplassen, men det gikk godt – jeg kunne jo ikke ødelegge all den make up-en!

  • Største forbilde?
  • – Hillary Clinton. Kul dame som har utretta mye innenfor politikk, i et land der det å være kul dame ikke er så lett som det kanskje er her.

  • Leve i nuet eller planlegge alt?
  • – I denne jobben er det noen andre som planlegger, og så må du leve i nuet.

  • Politikk eller juss?
  • – Oooooooh! Åååååååh! Vet du hva, jeg nølte ikke med å si ja til denne jobben her, selv om jeg hadde en fantastisk jobb i Statskassen. Så akkurat nå er det politikk.

– Det er fordi jeg skal møte kongen, det er derfor jeg er kledd sånn.

Med et silketørkle knyttet rundt halsen, svart skjørt og dressjakke, sitter Iselin Nybø i en av Kunnskapsdepartementets mange beige sofaer. Hun er rak i ryggen, har plassert den ene foten bak andre ankel, og kler godt rollen som politiker som snart skal møte kongen. Vi har 25 minutter til å fyre løs før hun må videre. Det er ikke rart den nybakte forsknings- og høyere utdanningsministeren snakker fort.

– Det er så hektisk at jeg ikke rekker grue meg i forkant. Du får ikke så mye tid til å være nervøs.

Det er fredag formiddag, og Nybø har så vidt rundet en uke som minister. Forrige onsdag sto hun på Slottsplassen under et lass med blomster, på rekke med de nitten andre landets nye Høyre-Frp-Venstre-regjering.

– Jeg holdt nesten på å begynne å grine, det var så rørende med alle som kom og ga blomster.

To dager tidligere sitter 36-åringen på gulvet i leiligheten i Stavanger, med mobilen trygt koblet til stikkontakten. Telefonen hun venter på er viktig. Svært viktig. Batteriet er lavt. Hun er redd for at mobilen skal «daua» midt i samtalen. Endelig ringer det. Hun tar telefonen, og hører den velkjente stemmen fra Venstres partileder Trine Skei Grande i andre enden. Hun skal bli minister.

Tirsdag drar Nybø på jobb i advokatfirmaet hun jobber i, får permisjon, reiser hjem, pakker i hui og hast før hun skynder seg til flyplassen. Onsdag gliser hun til blitzregnet. Var hun forberedt på dette?

– På å bli statsråd? Nei, ikke i det hele tatt.

– Jeg tror både samboeren min og jeg opplevde at det var litt uvirkelig.

Så bare balla det på seg

Vi spoler tilbake til 1999. Telefonen ringer hos familien Nybø. Denne gangen er det Randaberg Venstre. Vil Nybø stille på liste for dem? 18 år gamle Nybø har visst hun skulle bli jurist siden hun var 12. Men hun er interessert i politikk også.

– Så tenkte jeg: «Vil jeg stå på en politisk liste? Og for Randaberg Venstre?»

Svaret på begge ble ja.

– Så bare balla det på seg.

Året etter begynner Nybø på jusstudiet ved Universitet i Bergen. Dagene består av åtte timer på lesesalen, og to timer som leder i Bergen Unge Venstre. Nybø har en rekke verv i Randaberg Venstre, så i bystyret i Stavanger, hvor hun også blir nestleder i kommunalstyret for oppvekst. I 2010 blir hun nestleder i Rogaland Venstre, og et par år senere hopper hun videre til Venstres sentralstyre. Mye av tiden er hun også i fulltidsjobb som jurist.

– Du bruker jo all fritiden din på politikken, da. Men det er jo det som er hobbyen.

– Jeg har vært opptatt av å ta de mulighetene som har bydd seg. For du kan jo ikke planlegge en karriere i et parti som Venstre, sant?

Les om andre politikere:Portrettet med Jonas Gahr Støre

Fylkesårsmøtet 2012

Søndag morgen på Rogaland Venstres årsmøte i 2012, våkner Nybø til dramatisk beskjed. Daværende nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, er anklaget for å ha voldtatt en 17 år gammel jente i løpet av natta. Nybø er den som konfronterer Solum Larsen.

– Det var mye for meg, mye for partiet, og mye for han og jenta. Vi prøvde å skåne de to. Det var et medietrykk som er ubeskrivelig for alle som ikke har stått i det selv.

– Jeg unner ingen å være på verken den ene eller andre siden av en sånn sak.

Solum Larsen ble etterhvert lagt inn på psykiatrisk avdeling. Saken blir senere henlagt. Helt frem til han dør i 2015 av en akutt hjerneblødning, besøker Nybø ham ofte.

– Det er jo klart, Helge var en av mine beste venner før dette skjedde. Når noe slikt skjer blir det vanskelig å stå i relasjonene. Men jeg vil si at han var en av mine beste venner til han døde.

Avsløringene som har skjedd i norske politiske partier denne vinteren gjør at Nybø ofte får spørsmål om erfaringene fra 2012.

– Mye av sakene som har kommet opp er tilsvarende saker, sier hun og legger til at hun ikke vet om de har blitt politianmeldt eller ei.

– Jeg kan ikke si at jeg vet hvordan de har det, men jeg vet litt om hvordan det er å stå i en sånn sak.

Les om Sandra Kolstad:Kapitalist i eget liv

En rastløs strikker

I 2013 trasker Venstre over sperregrensa, og Nybø får plass på Stortinget. I fire år er hun første nestleder i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen. Høsten 2017 glipper stortingsplassen, og Nybø må pakke kofferten og reise tilbake til Stavanger. I snaue fire måneder er hun igjen heltidsjurist, denne gangen i advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig.

Gjør Nybø noe annet enn juss og politikk? Facebook viser en ny side av dama som ender de fleste ord på «å». Fjelltopper bestiges og boller bakes. Nybø er dessuten veldig glad i å sy og strikke.

– Er det noen gang fristende å legge fra seg det hektiske livet, og bare …

– Bare strikke? Ja, jeg bruker det jo som en avkobling. Men da jeg røk ut av Stortinget, merka jeg fort at jeg ikke er en person som kan sitte hjemme. Jeg må liksom ha noe å gjøre. Jeg kjeder meg litt fort.

– Kan du ikke bare helle litt cola oppi?

Universitas tar en telefon til Nybøs far for å høre om den unge Iselin. Han forteller at Iselin var glad i å sykle. I dag har de gått over til sykkel med motor. Hver sommer setter de to seg på motorsykkelen, far Olav foran og Iselin bak. Med Iselin som guide kjører de en ukes tid rundt i Norge, eller ut i Europa, gjerne med spots på Unescos verdensarvliste som mål.

Nybø kaller seg «verdens kjedeligste menneske». Da hun var tenåring droppet hun en eventuell rebellperiode, og dirigerte heller et gospelkor. Hun holdt seg til advokatplanen, dro på fester og ringte på vei hjem. Hun smakte på alkohol, men likte det ikke.

– Jeg mistet på en måte vinduet mitt da jeg ikke begynte å drikke med jevnaldrende. Når du blir voksen kan du ikke drikke for å drikke, da må du gjøre det fordi du liker det. Og når du ikke liker det, da er det ikke vits!

At hun er avholds gjør henne ikke mindre populær. Spesielt ikke på statsmiddager. Nybø spør kelneren om cola zero (hvis hun er «gæren» tar hun to), og politikerkavalerne får sloss om vinen hennes. Det er bare én ting hun irriterer seg over ved å droppe fyll på fest.

– Hvis kelnerne begynner å risle og rasle og ta vekk alle disse vinglassene, og setter fram et melkeglass med cola, tenker jeg: «Må du gjøre sånn big deal ut av det? Kan du ikke bare helle litt cola oppi?».

Å hoppe etter Wirkola

Nybø må løpe. Kongen venter, tross alt. Det blir ikke mye tid til å kjede seg for den forkjølte dama framover. Selv om Venstre har vært med på mye av politikken som har blitt ført med Høyre bak rattet, vil det merkes at Venstre har overtatt sjåførsetet, mener Nybø. Hva slags forsknings- og utdanningsminister kan norske studenter forvente seg?

– Jeg håper jeg blir oppfatta som en som jobber hardt og tar oppgaven med stort alvor, men òg en person som går på med entusiasme og pågangsmot, sier hun:

– Altså, Torbjørn Røe Isaksen har jo vært veldig godt likt i denne sektoren. Men jeg er jo ikke ham. Jeg må jo gjøre ting på min måte, ikke på hans måte, sant?

Skal hun prøve å konkurrere med Isaksens beryktede Instagram-konto?

– Da må jeg i så fall få meg én! Men det blir vel litt som å hoppe etter Wirkola, i hvert fall på Instagram.

Powered by Labrador CMS