KHiO fjerner trappekritikken

Kunsthøgskolen i Oslo fjerner papirbokstavene i skolens trapp, som blant annet kritiserer skolen for håndteringen av varsler om seksuell trakassering.

Publisert Sist oppdatert
FJERNES: Denne mailen ble sendt til studenter ved KHiO.

–⁠ Det er ikke et varig verk eller prosjekt, og deler er allerede tatt vekk, sier Jørn Mortensen, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), til Universitas.

–⁠ Det er bedre at vi tar det vekk på ordentlig måte og orienterer om det, sier Mortensen.

Beskjeden kom i en fellesmail sendt til studenter ved KHiO.

Kritikken mot KHiO: Rasisme, død feminisme og en opphopende varselbunke

Teksten som møtte kunststudentene mandag morgen kritiserer skolens opptakspraksis for å være rasistisk, og at den mangler «antirasistiske, postkoloniale perspektiver». I tillegg kritiseres KHiO for ikke å vedkjenne seg maktstrukturer, samt være et sted man ikke tør komme med kritikk. Det refereres til ansatte som skal ha brukt «n-ordet» og som har sagt at «feminismen er død».

–⁠ Skal diskuteres

Skolen har det siste året mottatt flere varsler om seksuell trakassering, og i vår sluttet to ansatte: én fikk sparken og én sa opp selv. Kunstneren bak teksten på trappa påstår at seksuell trakassering først fikk konsekvenser da det skadet skolens rykte.

Allerede tirsdag ettermiddag var en del av trappekunsten fjernet. «Welcome to love and fuck with KHiO / happy to have you», stod det blant annet.

Kunstnerens identitet er heller ikke kjent, men tirsdag fortalte rektor Mortensen at det ikke får konsekvenser for vedkommende om det er en nåværende student som står bak.

–⁠ Det er viktig at diagnosen som blir stilt blir diskutert på KHiO. Det er en ambisjon fra min side, sier Mortensen.

Powered by Labrador CMS