Milliontap på strømbørsen

De tre siste årene har SiO betalet over gjennomsnittet på strømbørsen. Det har kostet dem i overkant av 7,2 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Tall Universitas har fått tilgang til viser at Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har kjøpt strøm som er dyrere enn gjennomsnittet på strømbørsen Nordpool fra 2008 til 2010. Det er kraftforvaltningsselskapet Bergen Energi som kjøper inn strømmen for SiO.

Selv om det er snakk om få øre per kilowattime, utgjør det med SiOs årlige forbruk på 40 til 45 millioner kilowattimer et betydelig beløp. Til sammen har Studentsamskipnaden betalt 7,2 millioner kroner over gjennomsnittet.

Senior Portefolio Manager i Bergen Energi, Thomas Angell, bekrefter at de har handlet dyrere enn gjeldene markedspris de aktuelle årene, og forklarer det med finanskrisen.

– Hvis vi ser tilbake mot 1998, når vi begynte å handle strøm for SiO, så skiller disse årene seg veldig ut. Det var da finanskrisen slo inn, og prisen i markedet ble halvert på veldig kort tid.

Sikrer mot prishopp

Angell forklarer at deres strategi går ut på å skjerme studentene fra de store svigningene i kraftprisen, uten at det skal koste for mye. Det gjøres ved at prisen blir bundet for en viss periode, på samme måte som man i en bank kan binde utlånsrenta. Når markedsprisen faller kraftig vil man tape på å ha bundet prisen, forklarer Angell.

– Noen år vil det koste litt å være sikret, andre år vil man tjene på det, sier Angell.

Ifølge Angell er det neppe aktuelt å la studentene betale markedspris da det potensielt kan føre til budsjettødeleggende strømregninger.

– I vinter var prisene høye, men hadde det ikke vært for at januar og februar ble milde måneder kunne prisene fort blitt doblet. Hvordan skulle de betalt for det? Det ville vært hasardiøst å la studentene risikere den prisøkningen.

Forbedringspotensiale

Boligdirektør i SiO, Tom Olstad, sier at SiO de siste ti årene totalt har oppnådd en lavere pris med sin sikringsstrategi, enn hva de ville fått ved å følge markedsprisen.

– Vi har lykkes rimelig godt med vår langsiktige strategi og målsetning, sier han.

Olstad er fornøyd med avtalen med Bergen Energi, og sier at for å oppnå så gode priser som mulig på kraftbørsen er man avhengig av spisskompetanse.

– Den kompetansen har vi valgt å kjøpe fra et selskap som har dette som profesjon, sier han.

Likevel tror Olstad det er rom for forbedringer i sammarbeidet med Bergen Energi.

– Vi har løpende kontakt gjennom hele året og gjenomfører kvartalsvise statusmøter. Når det er sagt er det i alt arbeid og samarbeid potensiale for å gjøre ting annerledes og bedre.

– Har den beste avtalen

Boligdirektøren mener at sikringsstrategien de opererer med er hensiktsmessig.

– Å kjøpe kontrakter for en gitt pris for fremtidig forbruk mener vi er det som skaper mest forutsigbarhet hva gjelder energipriser til leietakerne.

– Har studentene i SiO-boliger den beste mulige avtalen for energi?

– Ja. Sikringsstrategien vi opererer etter vil derimot medføre at vi vil få enkelte år isolert hvor vi ikke lykkes å oppnå markedspris. Tilsvarende vil sikringsstrategien også gjøre at vi andre år vil kunne tilby strøm til lavere priser en ellers i markedet.

Thomas Angell i Bergen Energi kan opplyse om at for øyeblikket ligger markedsprisen på energi betydelig over det som blir tilbudt i SiOs boliger.

Med andre ord: Det er ikke bare sorg og elendighet i sagaen om strømregningene.

Powered by Labrador CMS