Sov på sofa: Selv Norges mektigste student slet med å finne seg bolig da han kom til Oslo i sommer.

Norges mektigste student:

– Det er vel noen som vet hvem jeg er?

Siden første juli har Håkon Randgaard Mikalsen vært på jobb tjuefire sju for din skyld – selv om du ikke vet hvem han er.

Publisert Sist oppdatert

Fem kjappe

  • Guilty Pleasure?
  • Hæ, nei? Finnes det? Ting man liker som man skjuler for seg selv?

  • Cv-fyll eller fylla?
  • Ehm. Fylla?

  • Universitas eller Khrono?
  • Universitas. Selvfølgelig. Den eies av studentene.

  • Ex on the beach eller Debatten?
  • Debatten. Jeg ser litt på Paradise, da, men. Jeg slutter å snakke nå.

  • Astrid S eller Iselin Nybø?
  • Nybø. Vi jobber mye med Iselin Nybø.

– Ingen? Det er vel noen som vet hvem jeg er?

Nylig tiltrådt leder av Norsk studenterorganisasjon (NSO) Håkon Randgaard Mikalsen (26) ser vennlig på oss og vi ser tilbake. Fra veggen kikker kongeparet ned på oss. Mikalsen har vervet som Norges mektigste student., men synes ikke det er så farlig at du ikke vet hvem han er. Ikke så lenge du kjenner til organisasjonen hans. Er det likevel så likegyldig hvem han er? Om hans forgjenger ble det sagt at kunnskapsministeren tar telefonen når han ringer, men hva vil egentlig Mikalsen si om Iselin Nybø plukker opp røret?

En HF-gutt

Mannen foran oss har haiket gjennom Europa alene, ramlet inn i studentpolitikken på nach, ble eskortert gjennom ørkenen av marokkansk sikkerhetspoliti og kobler av med Paradise Hotel. Han har sju år bak seg på midtøstenstudier, snacks og noen verv på Universitetet i Bergen, men likevel ingen grad. Skjønt, mer om alt det en annen gang: For Mikalsen selv er nemlig midt i en historisk redegjørelse for hvordan NSO ble til.

– Og fra vi ble NSO i 2010 har vi fått gjennomslag for mye. Frem til da hadde det blitt bygget i underkant av tusen studentboliger, nå snakker alle partier om hvor viktig det er å bygge. Tallet er doblet. Vi har fått 11 måneder studiestøtte, men lange perspektiver som dette er vanskelig å få frem, sier han og smiler et skjevt smil.

– Var det kanskje et litt langt svar?

Mikalsen om studentrabatt på «fillers»: – Svært skeptisk

Vår mann på tinget

Flere studentboliger, øke studiestøtten til 1,5 ganger grunnstøtten og kanskje lage en internasjonal studentforening. Mikalsen er fra Venstrealliansen (VA) ved Universitetet i Bergen.

– Venstrealliansen i Bergen er ganske tverrpolitisk. VA i Oslo er vel bare Rødt-folk?

I politikkens verden plasserer dette den sindige hamarsingen lenger til venstre enn sin forgjenger Mads Beldo fra Moderat liste ved Universitetet i Tromsø. Studentpolitikkens verden spiller imidlertid etter andre regler.

Les også: – Skrev stiler om Hitler på barneskolen

Riktignok bekymrer Mikalsen seg for at markedskreftene skal få gjøre utdanning til en vare, og ikke en rettighet. Sjefskontorstolen skal imidlertid være like nøytral som både han og den, virker det som.

– Det har vært sprikende uenigheter i studentpolitikken før, men slik er det ikke nå. Det er langt mindre politisering.

– Men er ikke dere en politisk organisasjon?

– Ta studiestøtte. Det må man ha. Og skal heltidsstudenten lykkes, så må den holde et visst nivå. Sånt er det vanskelig å gjøre politisert.

Vil bryte arbeidsmiljøloven

– Hva ville du gjort hvis du var statsminister for én dag, og hadde tilgang på oljefondet?

– Nei, heh. Det blir vel flere studentboliger og øke studiestøtten til 1,5 G det.

– Er det alt?

– Altså, jo mer vi karrer til oss, dess mindre får andre. Jeg tror studenter er flinke til å tenke helhetlig. Vi ble beskyldt for å være kråker i et leserinnlegg for litt siden, og for bare å krafse til oss. Der følte jeg vedkommende bommet stygt.

Da Mikalsen ble valgt til leder: – Nå gleder jeg meg til å ta en pils

NSO-lederen legger seg litt bakover i stolen og smiler igjen. Vi kjenner oss varme og litt øre i toppen, kanskje. Og selv om vi fortsatt er litt usikre på hva han skal gjøre, så kan han forsikre om at han skal gjøre det mye.

– Dette får jeg aldri muligheten til å gjøre igjen, så nå må jeg bare kose meg. Jeg kan bryte arbeidsmiljøloven så mye jeg vil.

Powered by Labrador CMS