OBSTERNASIGE? Til tross for grundige vurderinger bak innstillingene valgte landsmøtet å trosse flere av anbefalingene.

NSO-medlem trekker seg etter landsmøtet: – Altfor mange stemmer etter geografi

Kun halvparten av de innstilte kandidatene til arbeidsutvalget i Norsk studentorganisasjon ble valgt inn. Nå blir valgkulturen kraftig kritisert.

Publisert Sist oppdatert

I helgen ble Norsk studentorganisasjons (NSO) landsmøte avholdt i Tønsberg. Studenter med ulike verv fra hele Norge var samlet. Etter at valgkomiteen hadde innstilt seks kandidater til de forskjellige vervene i arbeidsutvalget (AU), var det til slutt kun halvparten som ble valgt inn av landsmøtet.

– Jeg tror altfor mange overser hvor flinke kandidatene er.

En som ikke lenger tåler valgkulturen i NSO er Ola Nestvold. I protest trakk Bodø-studenten sitt kandidatur til neste års valgkomité. Han begrunner valget med at altfor mange studenter stemmer etter geografi og institusjon, og ikke på kandidatenes kvalifikasjoner.

– Mye tyder på at mange stemmer etter institusjonene de representerer. Det så man også i år, sier han.

Bakgrunn: Valgkomiteen innstilte Oslo-student som leder, men landsmøtet valgte Tromsø-studenten(1)

Oslo-sentrert

Nestvold vil derimot ikke kritisere valgkomiteen og mener de har lagt et solid arbeid til grunn for sin innstilling. Han er derimot forarget over stemmekulturen på landsmøtet til NSO.

– I fremtiden håper jeg flere stemmer etter hvilke kandidater som er best egnet. Ikke hvor de kommer fra.

Valgkomiteen har tidligere denne uken blitt kritisert for å ikke ha nok geografisk spredning blant de kandidatene som ble innstilt. Fire av seks har tilknytning til Oslo, og kun én av disse ble valgt inn av landsmøtet.

– Geografisk spredning er et viktig prinsipp i NSOs organer, men i et arbeidsutvalg skal de utvalgte først og fremst velges basert på sine ferdigheter, egenskaper og verdier, mener Nesvold som nå melder seg ut av studentpolitikken.

Kommentar om landsmøtet: Distrikts-Norge strikes back

VAR FAVORITT: UiO-studenten Hans Christian Paulsen var innstilt som leder av NSO, men ble vraket av landsmøtet.

Ekstra vanskelig for UiO-studenter

På Twitter har debatten vært omfattende. En av dem som har tatt del i debatten er Amanda Schei, tidligere studentpolitiker i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun er klar i sin sak.

– Det er ikke første gang landsmøtet har kastet flinke folk fra Oslo. Av erfaring vil jeg si det nok er ekstra vanskelig å bli valgt som UiO-er, sier Schei og legger til:

– Det er også en påstand i organisasjonen om at mange UiO-ere er arrogante. Det er noe jeg ikke kjenner meg igjen i.

Schei, som nå studerer i Bergen, mener at dette er en tendens som henger sammen med en generell Oslo-motstand i landet.

– De fra hovedstaten sitter nær makten, er kanskje mer polerte og vant til å snakke med politikere. Det er et viktig perspektiv at studentene bor i hele Norge.

– Hva tenker du om at lederinnstillingen og halve AU ble kastet til fordel for folk utenfor Oslo?

– Det speiler egentlig landsmøtene i NSO ganske godt. Det går an å kritisere valgkomiteen for å ikke ta nok hensyn til institusjonene studentene kommer fra, men tidligere har man kanskje tatt for mye hensyn til dette. Det gjør nok at mange Oslo-folk ikke får sjansen de fortjener.

Forvirret? Dette er studentpolitikken – og så mye koster den!

Studentpolitiker: Amanda Schei har vært studentpolitiker i mange år. Hun mener det er ekstra vanskelig å være UiO-student i NSO.

Les også: Den første raknet på starten av andre verdenskrig. Den andre ble veltet av KGB og CIA. Nå prøver NSO igjen.

Kompetanse viktigere enn geografi

Valgkomité-leder Synne Grønvold er ikke enig i at det er en pågående geografisk konflikt.

– Nei, jeg vil ikke si det er en geografisk konflikt. Man støtter opp mot hvem man kjenner. Kanskje skulle vi vært enda tydeligere i flere av våre vurderinger. Men jeg vet at vi har gjort en svært grundig prosess i år, sier Grønvold.

Det var valgkomiteen som blant annet innstilte de seks kandidatene til arbeidsutvalget i NSO. Hun mener det er viktigere med et godt team og hver enkeltes kompetanse, enn geografi.

– Vi startet med å nullstille oss for å gi hver kandidat en fair sjanse. Og som vi har sagt flere ganger, så er det kun i arbeidsutvalget det ikke var en like god geografisk spredning, men det skal sies at flere av kandidatene har gått på flere forskjellige skoler rundt om i landet. Og det forstår vi at ikke alle vet før man blir kjent med kandidatene, forteller Grønvold.

Flere av de som deltok ved NSOs landsmøte som Universitas har snakket med er enig i at komiteen har gjort en grundig innsats. Likevel valgte flesteparten av deltakerne å stemme mot komiteens anbefalinger i flere av tilfellene.

– Det har alltid vært litt slik at man kjemper for sine egne kandidater på landsmøtet.

Mer studentpolitikk: 80 år med opp- og nedturer

– Vi snakker om nasjonal politikk

Personen som var innstilt som leder av NSO, Hans Christian Paulsen, vant ikke valget. Han synes komiteen gjorde en grundig jobb, men har ikke noe godt svar på hvorfor han ikke vant valget.

– Det er nok veldig mange faktorer som spiller inn der. Jeg håper landsmøtet stemte på Mats fordi han var den beste kandidaten.

Nå vil Paulsen tre inn i rekken som studentpolitikerpensjonistene sier han på Twitter, selv om engasjementet fortsatt er på topp.

Det var Mats Johansen Beldo som gikk av med seieren som den nye lederen av NSO. Han har også bare skryt å gi til valgkomiteen, det til tross for at han ikke ble innstilt.

– Jeg tror jeg vant fordi landsmøtet mente jeg var den beste kandidaten, forklarer Beldo.

– Tror du landsmøtet ville ha mer geografisk spredning blant de i AU?

– Ja, det tror jeg. I bunn og grunn snakker vi om nasjonal politikk her. Landsmøtet representerer hele Student-Norge. De velger uavhengig av geografi, men de har min fulle tillit, sier Beldo.

VANT: Tromsø-studenten Mats Johansen ble leder av NSO på landsmøtet i helgen.

Innrømmer ikke bommert

Valgkomiteens Synne Grønvold mener de har utført et godt arbeid, det til tross for at landsmøtet virker uenig.

– Er det ikke litt ydmykende?

– Nei, på ingen måte. Hvis jeg får være så ydmyk å si det selv, så har vi gjort en knalljobb. Medlemmene i komiteen har lagt alt til side for å arbeide med dette, sier Grønvold.

– Innrømmer du at dere har bommet?

– Det syns jeg blir for dumt å si. Vår jobb er ikke å gjette et resultat, men å komme med en anbefaling basert på en grundig vurdering.

Powered by Labrador CMS