ET ANNET FOKUS: Kyrre Lekve, politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, bryr seg om at KD kommer dårlig ut i undersøkelsen, men vil heller at folk skal ha et godt inntrykk av skoler og universiteter.

Kunnskapsdepartementets omdømme på bunn

En ny spørreundersøkelse viser at departementet skårer dårligst av 81 etater og organisasjoner når befolkningen spørres om hvem som er flinke når det gjelder «samfunnsansvar«.

Publisert Sist oppdatert

Profilundersøkelse

Totalinntrykk: Fem på topp

1. Meteorologisk institutt

2. KRIPOS

3. Forbrukerombudet

4. Forbrukerrådet

5. Mattilsynet

Totalinntrykk: Fem på bunn

77. Statens landbruksforvaltning

78. Utlendingsdirektoratet (UDI)

79. Kunnskapsdepartementet

80. Jernbaneverket

81. Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Omtrent 1000 nordmenn over 15 år har vurdert 81 etater og organisasjoner.

I konkurranse med 81 offentlige etater skårer Kunnskapsdepartementet (KD) svært lavt i flere kategorier:

Tallene kom fram i en Aftenposten-artikkel om «Synovates profilundersøkelse 2008».

  • 79. plass på «totalinntrykk».
  • 78. plass på «kompetanse».
  • 81. plass på «samfunnsansvar».

Koster å si nei

Politisk rådgiver i KD, Kyrre Lekve (SV), kan tenke seg årsakene til resultatet.

– Det er nok to grunner til at vi kommer dårlig ut. Det har vært en negativ debatt om skolen over lenger tid. Kunnskapsdepartementet får skylden for at det går dårlig med skolen. Dessuten er det ofte departementets jobb å si nei, og dette er med på å gjøre en upopulær.

– Bryr dere dere om resultatet?

– Vi bryr oss jo om at vi kommer dårlig ut, men vi vil heller at folk skal ha et godt inntrykk av skolene og universitetene. Det er ikke Kunnskapsdepartementet som er viktig, det er de som faktisk møter folk som er viktige.

– Du tror ikke noteringen i undersøkelsen har sammenheng med hvordan statsråden oppfattes?

– Jeg tror ikke dette handler om det. Det handler om rollen til departementet, at vi må si nei, holde fast på regler og at noen ting noen ganger tar litt lang tid.

– Skal departementet foreta seg noe for å vinne høyere anseelse hos befolkningen?

– Det viktigste vi gjør er å jobbe for bedre skole, universiteter og forskning. Til syvende og sist avgjør det hvordan det går med departementet, sier Lekve.

BI og NIH godt fra det

Handelshøyskolen BI opplever en svak tilbakegang. På «totalinntrykk» havner BI på 23. plass, ifølge informasjonssjef Nordan Helland. I fjor kom lærestedet på 19. plass.

Ifølge Synovate har en tilbakegang i omdømmet til utdanningsinstitusjonene skyld i negativ omtale da statsbudsjettet for 2008 ble behandlet.

BI-rektor Tom Colbjørnsen mener at det er rart at BI, som i vår ble akkreditert som vitenskapelig høgskole, opplever tilbakegang.

– BIs fall i omdømme fra i fjor til i år henger sammen med en negativ utvikling for utdanningsinstitusjonene generelt. Våre resultater (BIs egne resultater, journ. anm.) er gode og BIs fall i omdømme er derfor overraskende, sier Colbjørnsen.

Norges idrettshøgskole (NIH) er derimot godt fornøyd:

«Det er hyggelig å registrere at vi ligger på topp blant utdanningsinstitusjoner i Norge (vitenskapelige høgskoler og universiteter). En 14. plass på «totalinntrykk» av samtlige målte etater er også noe vi er fornøyde med,» skriver informasjonssjef Karen Christensen på NIHs nettside.

Powered by Labrador CMS