Store prisforskjeller på bøker

Du kan spare hundrelapper ved å sjekke bøker i flere butikker – hvis du holder tunga rett i munnen.

Publisert

Hvor mye kan du spare på å kjøpe pensum i rett bokhandel? Universitas har sammenlignet prisene hos ulike fagbokhandlere for deg. Syv bokhandlere og ni bøker på seks ulike fakulteter settes her under lupen.

Verdt jobben

En av bøkene vi undersøkte var en utgave av «The New Testament» av Bart Ehrman, som er pensumbok på teologisk fakultet. På Mao.no kostet boka 320 kroner, mens du må ut med 419 kroner inkludert frakt for samme boka på Akademika. I vår test varierte prisforskjellene på bøkene mellom 53 og 233 kroner, avhengig av fraktkostnader.

Det kan altså være mye å spare på å sammenligne priser. Ofte kan bøkene være mye billigere på nettet. Men det vil ikke si at det alltid er vits i å tråle verdensnettet: Mange bokhandlere, som blant annet Nordli og Akademika, opererer nemlig stort sett med samme priser både på nett og i butikk.

– Tilbudspriser kan variere hos lokale forhandlere. Men i utgangspunktet skal det være samme pris i butikk og på nettet, sier Per Olaf Aarnæs, som er markedssjef i Akademika.

Det samme gjelder stort sett alle nettforhandlere som har butikker.

Dyr frakt

En annen ting som er verdt å merke seg, er at de fleste nettbutikker opererer med frakt. Gnist.no kommer dårlig ut i vår pristest på grunn av dette ekstratillegget. De fleste netthandlere har en frakt på rundt 50 kroner.

Ikke alltid blir bøkene dyrere selv om frakt legges på. Du får for eksempel «The New Testament» av Bart Ehrman billigere hos Gnist.no enn hos Akademika.no, selv om førstnevnte tar frakt og sistnevnte ikke tar det. Bestiller du flere bøker hos samme nettbokhandler, kan det lønne seg å betale litt frakt dersom prisen på bøkene er lave.

Pass på!

At nett er enkelt og greit er ofte sannheten, men det er likevel noen ting å passe på: Prosjektleder Frode Elton Haug i Forbrukerombudet mener man må tenke seg godt om før man betaler på forhånd på nettet – særlig hos internasjonale forhandlere.

– Man stiller svakt dersom man har betalt på forhånd. I internasjonale butikker er det ikke alltid man har samme rettigheter som i Norge, særlig hvis man frivillig oppgir kortnummer, sier Elton Haug.

I Norge har du som kjøper angrerett inntil 14 dager. Forbrukerrådet har fått få klager som gjelder bokkjøp på nett.

– Vi har minimalt med klager på bokbutikker. De klagene vi får går ofte på leveringstid. Går det lang tid over det butikken har oppgitt, har man rett til å heve kjøpet, konstaterer førstekonsulent Øyvind Næss.

Powered by Labrador CMS