Slakter halve utdanningen

Politistudentene er sterkt misfornøyde med to av fire hoveddeler av utdanningen. Samtidig er kapasiteten sprengt både i teoretiske og praktiske fag.

Publisert Sist oppdatert
Trangt om plassen: Tillitsvalgt Are Arneberg mener plasskapasiteten er sprengt ved Politihøgskolen.

– To av fire hovedområder i evalueringen har vært veldig bra, og to har ikke innfridd til forventningene, sier Simen Bakke, tillitsvalgt for politistudentene som ble uteksaminert i sommer.

Forebyggende politiarbeid, og politi og samfunn er delene av politiutdanningen som ikke holder mål, ifølge en evaluering av det tredje studieåret utført av studentene som gikk ut av Politihøgskolen (PHS) i år.

– Enkelte av fagene innen disse områdene er mindre relevante. Undervisningen kan ha vært mangelfull og lite yrkesrettet. Noen av fagene gir oss lite utbytte sett i lys av yrket vi skal uttøve, sier Bakke.

Vil føre til endringer

Etter en ny rammeplan, som kom i 2007, ble de forskjellige fagene i det tredje året på PHS delt inn i fire forskjellige hovedområder. Disse områdene er nå blitt evaluert. Åtte av ti politistudenter er enten lite eller middels fornøyd med hovedområdet «Politi og samfunn».

Hovedområdet «Forebyggende politiarbeid» var også lite populært blant politistudentene, 65 prosent av studentene svarte at de enten var lite eller middels fornøyd med området.

Assisterende rektor ved PHS, Nina Skarpenes, bekrefter at evalueringen vil få konsekvenser allerede for dagens politistudenter.

– Vi har en pågående prosess, og vi tar studentene på alvor. Noen endringer blir det allerede i år. Samtidig skal vi i gang med en større rammeplanevaluering, som settes i gang nå. Da vil vi se på muligheten for grundigere endringer, sier Skarpenes.

Ønsker mer operativ trening

Studentene er langt mer fornøyd med områdene «Etterforskning» og «Operative oppgaver». Mange av studentene ønsker mer trening innen disse fagene.

– Vi mener det kan være vanskelig å forsvare at fag som privatrettslig juss og kriminologi får så mye plass, sammenlignet med de yrkesrelaterte, politioperative fagene, sier Bakke.

Seniorrådgiver ved PHS, Anette Sund, er ansvarlig for evalueringen. Hun mener den operative delen av utdanningen har blitt styrket de seneste årene, samtidig som mange ønsker en ytterligere forbedring.

– Det har lenge vært diskutert om utdanningen legger for lite vekt på operativ trening, både når det gjelder kvantitet og kvalitet. Dette er et utdanningsinnhold som krever store ressurser, og er styrket de siste årene. Til tross for dette vet vi at mange ønsker ytterligere styrking av dette utdanningsinnholdet, sier Sund.

Sund trekker frem at en av forbedringene de siste årene er at strykprosenten på våpengodkjenning har gått ned.

Sprengt kapasitet

Det har lenge vært trangt om plassen ved PHS på Majorstua. Og i år blir det trangere enn noen gang. Dette er det første året skolen skal romme 720 studenter på hvert undervisningstrinn.

– Studentantallet er tredoblet på få år. Politihøgskolen i Oslo er opprinnelig dimensjonert for langt færre studenter. Bare for få år siden hadde vi 240 studenter per trinn, mens vi nå har 720 studenter per trinn. De operative emnene har spesielt dårlige rammeforhold. Operative disipliner gjennomføres i leir, sier Anette Sund.

Tillitsvalgt for årets politistudenter, Are Arneberg, mener kapasiteten er sprengt.

Kapasiteten i Oslo er sprengt både på de teoretiske fagene og de praktiske. På enkelte forelesninger må vi bruke eksterne klasserom med videooverføring, i tillegg til skolens største auditorium.

Are Arneberg, tillitsvalgt for politistudentene.

– I år har vi samlet sett de største kullene noensinne. Kapasiteten i Oslo er sprengt både på de teoretiske fagene og de praktiske. På enkelte forelesninger må vi bruke eksterne klasserom med videooverføring, i tillegg til skolens største auditorium.

Assisterende rektor Nina Skarpenes mener PHS har kapasitet til å ta imot de studentene som går der nå. Samtidig er hun åpen på at den manglende plassen setter begrensninger for studentene.

– Studentene må gjennomføre sin operative trening i leir. Men slik har det alltid vært. Vi kan ikke ha større bachelorkull på Majorstua enn det vi har nå. Vi ser på muligheten sammen med Statsbygg for å bygge ut på Majorstua.

Kunne utnyttet plassen bedre

Arneberg er også opptatt av at dagens lokaler kunne blitt utnyttet på en mer effektiv måte.

– Vi burde hatt bedre fasiliteter for operativ trening. PHS kunne også vært flinkere til å utnytte de nåværende fasilitetene og la studentene drive egentrening, sier Arneberg.

Simen Bakke, som var tillitsvalgt før Arneberg, er enig med sin arvtager.

– Fasilitetene der man kan øve praktisk er ikke dimensjonert for dagens studentkull. Men vi utnytter heller ikke plassen og utstyret optimalt nå. Vi har for eksempel bare én skytesimulator. Det kan være tilstrekkelig, men da burde vi også bruke den hele året. Her er det viktig å få logistikken til å gå opp, sier Bakke.

På tross av utfordringene ved PHS, synes Bakke ledelsen er flinke til å høre på studentenes tilbakemeldinger.

– Studentdemokratiet blir inkludert i flere viktige utvalg. Vi ser i løpet av studieåret at ledelsen erkjenner at det er forbedringspunkter, og at tilbakemeldingene nytter, sier Bakke.

Powered by Labrador CMS