PÅ GANGEN: 15 stykker måtte på grunn av plassmangel foreta bønnen på gangen da Universitas besøkte mosallaen i Fredrikke-bygget på fredag.

Muslimer raser mot teolog

Muslimsk Studentsamfunn er opprørt etter at dekan Trygve Wyller stiller seg kritisk til bruk av en gymsal til fredagsbønn. Det er to år siden MSS sendte inn sin forespørsel til UiO om å få benytte et større rom til fredagsbønnen. De venter fortsatt på svar.

Publisert Sist oppdatert

– Wyllers utspill i denne saken er forbausende og ikke minst svært skuffende, sier leder for Muslimsk Studentersamfunn (MSS), Bushra Ishaq.

Uniforum skrev i forrige uke at dekanene Hans Petter Graver ved Det juridiske fakultet og Trygve Wyller ved Det teologiske fakultet (TF) er negative til å bruke en gymsal i Frederikke-bygget til fellesbønn hver fredag. Det har falt MSS tungt for brystet.

– Dekanene tegner i sitt utspill et bilde av muslimer som kravstore. Det er langt fra sannheten, sier Ishaq.

Hun er spesielt skuffet over Wyller, som hun ellers oppfatter som en tolerant og konstruktiv skikkelse som har jobbet mye for dialog ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Viser ikke troverdighet

Senest under rektorvalgkampen lovet Wyller å jobbe for at muslimene skulle få et mer egnet lokale til sin fredagsbønn.

– Wyller viser verken integritet eller troverdighet når han under valgkampen lovet oss å jobbe videre med å få på plass et bedre lokale til fredagsbønnen, sier Ishaq.

SKUFFET: Mohammad Usman Rana er indignert over utspillet fra dekanene, og ønsker ingen polariserende debatt om muslimers plass ved universitetet.

Heller ikke tidligere MSS-leder Mohammad Usman Rana skjønner mye av utspillet.

– Jeg er lei meg, skuffet og indignert over det dekanene sier. Vi er stolte over å gå på et universitet som tilrettelegger for muslimer og ønsker ingen polariserende og opprivende debatt om muslimers plass ved universitetet, sier Rana.

Trygve Wyller er lei seg for hvordan saken har blitt framstilt.

– På bakgrunn av oppslaget i Uniforum forstår jeg at muslimske studenter er skuffet og kan føle seg sviktet, sier han.

Skeptisk SiO

Ifølge Wyller bygger hans uttalelser på et administrativt forslag fra UiO om å bruke den store gymsalen på Frederikke til fredagsbønn. MSS’ forslag har hele tiden dreid seg om et ønske om å kunne benytte en av de mindre aerobicsalene.

– Vi har ikke stilt noe krav, men for oss er dette et forslag til løsning på et praktisk problem. Nå har vi folk ute på gangen hver fredag. Alt vi har spurt om er å få er et større rom der vi kan holde fredagsbønnen, forteller bønneleder og medisinstudent Muzakar Amin.

– Hvis det er snakk om en mindre aerobicsal har vi kanskje reagert på noe som er helt feil. Dersom det er tilfelle er dette en ikke-sak for meg, sier Wyller.

Det er Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som driver treningssenteret på Frederikke. Direktør for Studentidretten Asbjørn Amundsen er skeptisk til å tillate religiøse seremonier der.

– Vi ønsker at våre haller i størst mulig grad skal brukes til idrett, sier han.

Bønnerom-ja

Wyller sier han står på det han sa under rektorvalgkampen, og at muslimske studenter bør få innfridd ønsket om et større rom å holde fredagsbønnen i.

– Siden det er blitt plassmangel i mosallaen (universitetets bønnerom for muslimer, journ.anm), er det opplagt at muslimene har behov for et større rom til sin fredagsbønn, sier han.

Wyller mener UiO bør utvikle en mer gjennomtenkt og faglig forankret religionspolitikk for et flerreligiøst samfunn.

– Et tema i en slik strategiutvikling bør være forholdet mellom sekulære fellesrom og religiøse rom ved UiO, mener han.

– Jeg er lei meg dersom dette føles som en slags kristen kritikk mot muslimer. Forholdet mellom teologisk fakultet og MSS har alltid vært godt, og det håper jeg det fortsetter å være også framover, sier Wyller.

Har ventet to år

– Vi håper nå at UiO-ledelsen tar ansvar. Vi vil respektere et nei på vår søknad, men synes det er merkelig at man har gått ut i media på denne måten, sier leder for MSS Bushra Ishaq.

Hun er skuffet over den lange behandlingstiden.

– Etter at vi sendte brevet for snart to år siden har vi ikke blitt tatt med på møter eller invitert til dialog. Vi håper at UiO sentralt vil gi oss en rettferdig behandling og en ryddig prosess, sier hun.

Studiedirektør Monica Bakken sier derimot at UiO fikk i stand en midlertidig løsning slik at to rom kunne benyttes til fredagsbønn i 2007.

– Etter dette har bedre løsninger blitt utredet, og MSS har fått mulighet til å gi innspill til arbeidet, sier Bakken.

Powered by Labrador CMS