Ansatte frykter for jobbene

Frykten for å bli avspist med nye og mindre engasjerende arbeidsoppgaver, gjør at OAS-ansatte er skeptiske til sammenslåingsplanene med SiO.

Publisert Sist oppdatert

•Studentsamskipnadene SiO og OAS har ansvaret for blant annet helse- og idrettstilbud, kantinedrift og studentboliger til Oslos 55 000 studenter.

•Visjonen om en sammenslåing ble først lansert i 2003, men arbeidet startet for alvor i 2007. Begrunnelsen fra studentpolitikerne som har gått inn for sammenslåing har vært at én samskipnad står sterkere overfor stat og kommune, man oppnår betydelige stordriftsfordeler, og man slipper unødig konkurranse mellom to like organisasjoner. Dette skal komme studentene til gode i form av større bevilgninger, mindre penger til administrasjon og mer til å bedre velferdstilbudet.

•Særlig helsetilbudet har vært et omdiskutert tema i fusjonsprosessen, ettersom samskipnadene er svært ulike på det feltet. Mens SiO har en velutbygget tjeneste med fastlegeordning, baserer OAS seg hovedsakelig på refusjonstjenester.

•Universitetsstyret skal 24. november ta stilling til sammenslåingen. Styrene i SiO og OAS vil ta sin avgjørelse umiddelbart etter det.

En drøy måned før styret i Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) etter planen skal stemme over planene om en sammenslåing med Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), er det fremdeles helt i det blå om det blir noe av en felles studentsamskipnad i Oslo.

Frykter å bli slukt

Prosessen med å skape en felles samskipnad i hovedstaden har pågått over flere år, og innad i OAS-styret har det like lenge vært stor skepsis til en sammenslåing. Det blir blant annet pekt på at SiO som organisasjon vil sluke OAS, og at det er OAS-ansattes jobber som kommer til å være mest utsatt ved omstrukturering.

Selv om utredningsarbeidet har konkludert med at ingen vil miste jobben ved sammenslåingen, er det et tosifret antall stillinger, hovedsaklig i administrasjonen, som i dag er besatt i begge organisasjonene. Det er etter det Universitas erfarer frykten for at OAS-ansatte blir nedprioritert og satt til å gjøre andre arbeidsoppgaver som er hovedgrunnen til sammenslåingsskepsisen.

Men det er også tvil om fordelene ved å være én i stedet for to, spesielt knyttet til økonomiske besparelser, er så store som sammenslåingsforkjempere har argumentert for.

Avklaring i desember

Ingen av OAS’ tre ansatt-representanter i styret, Grethe Røsok, Geir Texnes eller Sepp Mantel, ønsker å utdype sine synspunkter overfor Universitas. Men Mantel, økonomiansvarlig ved spisestedene til OAS, sier:

– Om vi kommer til å gå inn for en sammenslåing, ønsker jeg ikke å kommentere før vi skal stemme over saken på styremøtet 2. desember. Foreløpig er alt åpent.

Styreleder Øyvind Gjengaar i SiO understreker at det ikke vil være slik at ansatte i OAS eller SiO vil bli sagt opp ved en sammenslåing. Men personer vil måtte finne seg i å utføre andre arbeidsoppgaver enn i dag.

– Jeg har forståelse for at enkelte ønsker å jobbe i en liten organisasjon med et mangfold av arbeidsoppgaver og korte beslutningsveier. Men det er ikke for de ansatte man driver en studentsamskipnad, det er for studentene. Og det er et faktum at det er blitt dyrere å drive studentsamskipnader, og vi må rasjonalisere driften.

Det er jo flere funksjoner i de to samskipnadene som vil overlappe hverandre ved en sammenslåing?

– Vi vil måtte stokke om på noen ansatte, men dette er få sett i lys av at den nye samskipnaden vil ha 800 ansatte. I hovedsak vil folk fremdeles jobbe med det de jobber med i dag, som innenfor kantinedrift og barnehager. Men vi vil måtte gjøre en effektivisering innenfor administrasjon og lederstillinger. Jeg håper vi skal klare å få det til med naturlige avganger, blant annet.

Frykter ikke speksis

Frykter du at skepsisen blant OAS-ansatte kan velte sammenslåingen?

– Nei, jeg er veldig optimistisk. Utredningene vi har utført viser at det er en god idé å slå sammen de to samskipnadene i Oslo. Studentene skal bli hørt i slike prosesser, og det er derfor studentrepresentantene har flertall i styrene i samskipnadene.

Direktør John Hvidsten i OAS registrerer at det innad i organisasjonen og styret finnes flere meninger rundt sammenslåingsspørsmålet.

– Vi har meninger som enkeltpersoner og som gruppe. Jeg har inntrykk av at alle parter er interessert i å få en avklaring rundt dette spørsmålet. Det ligger et vedtak i SiO om hvordan en sammenslåing eventuelt skal skje, men vi (OAS) har ikke gjort et tilsvarende vedtak, sier Hvidsten til Universitas.

Powered by Labrador CMS