LITE FRA KUNNSKAPSDEPARTEMENTET: Etter hva Universitas erfarer vil det bare bli smuler til forskning og høyere utdanning i revidert statsbudsjett. (Arkivfoto)

Gir ikke mer til høyere utdanning

Høyere utdanning og forskning får lite eller ingenting å glede seg over i det reviderte statsbudsjettet. Opposisjonen er overhodet ikke imponert.

Publisert Sist oppdatert

Etter regjeringens budsjettkonferanse som ble avsluttet tirsdag, er det lite som tyder på at forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland får oppfylt sine ønsker og prioriteringer med det første.

Universitas har vært i kontakt med flere sentralt plasserte kilder, som bekrefter at det kun blir smuler til forskning og høyere utdanning i det reviderte statsbudsjettet tidlig i mai. Tilbakeføringen av det såkalte «hvileskjæret», der institusjonene ble kuttet med over 270 millioner kroner for 2007, var et krav fra sektoren som ikke ble realisert i årets statsbudsjett, og som det heller ikke kommer penger til i denne runden.

Kritisk opposisjon

– Det hadde jeg forventet som et minimum fra en ny statsråd, sier Odd Einar Dørum (V), som mener det er en overkommelig kostnad på revidert statsbudsjett.

Heller ikke Ine Marie Eriksen Søreide (Høyre) er fornøyd:

– Rapporter fra sektoren sier at dette kuttet har rammet studentene og undervisningskvaliteten, så skaden vil allerede ha skjedd på 2009-budsjettet.

Heller ikke tilleggsmidler til det stipulerte behovet for 520 nye stipendiatstillinger i året kommer i denne omgang. Dersom det overhodet kommer midler til forskning og høyere utdanning i revidert statsbudsjett, kommer det mest sannsynlig en mindre sum til vitenskaplig utstyr og muligens noe til miljøforskning, får Universitas bekreftet.

Dørum minner om at regjeringen allerede har forpliktet seg til et tosifret millionbeløp til miljøforskning gjennom Klimaforliket.

Valgbudsjettet

Statsbudsjettet for 2009, som blir lagt frem i oktober, virker derimot lysere. Etter det Universitas erfarer, er det i stor grad enighet i regjeringen om å styrke basisbevilgningene til universitetene og høyskolene, og opptrappingen av stipendiatstillinger vil trolig fortsette.

Det overbeviser ikke Eriksen Søreide:

– Å gjøre noe først i valgkampbudsjettet 2009 er ikke spesielt imponerende, og ingen reell satsing. Det er egentlig bare et plaster på det såret regjeringen selv har skapt.

Videre forventes studentboliger å få prioritet i regjeringens siste statsbudsjett før neste stortingsvalg, når SV kjemper for å gjenvinne tapt troverdighet blant studenter og forskere.

Dagrun Eriksen (KrF) er imidlertid skeptisk til om regjeringen greier å oppfylle målene i Soria Moria-erklæringen.

– Vi er ikke dumme, og det er ikke sektoren heller. Etter å ha gløttet litt på Soria Moria-erklæringen, så har de nok noen andre områder hvor de også ligger etter, sier hun.

Kunnskapsdepartementet ønsker ikke å kommentere budsjettsaker så mange måneder i forveien.

Powered by Labrador CMS