Løpesedler til besvær

Hver dag blir det delt ut hundrevis av løpesedler ved UiO, selv om det er forbudt.

Publisert Sist oppdatert
SATT PÅ GATA: Leder Ida Monasdatter Lynne (t.v.) og pr-sjef Marthe Lunde-Hanssen fra Menneskerettighetsuka får ikke dele ut løpesedler inne på UiOs område, og må derfor gå ut på gata.

– Vi ble først klar over regelverket da vi fikk avslag på søknaden. Da ble vi henvist til et regelverk vi ikke har vært i stand til å finne på nettet, sier pr-sjef for Menneskerettighetsuka, Marthe Lunde-Hanssen.

Menneskerettighetsuka, som blir arrangert av jusstudenter i Amnesty International, fikk blankt nei da de søkte om tillatelse til å dele ut løpesedler på universitetets område. Teknisk avdeling ved Universitetet i Oslo (UiO), som behandlet søknaden, viste til at de har innført nye regler for et grønnere UiO. Regelverket er laget for å redusere avfallsmengden på universitetet.

Mange bryter regelverket

På de fleste lesesalene ved UiO brytes regelverket hele tiden. Nye løpesedler for ulike arrangementer og formål blir lagt ut daglig. Menneskerettighetsuka ønsker imidlertid ikke å bryte regelverket i frykt for at det kan få konsekvenser for framtidige arrangementer.

– Problemet er at de ikke har informert om dette, og at regelverket ikke håndheves. Dersom man ikke søker, så er det ingen sanksjoner, sier Lunde-Hanssen.

Jusstudentene har brukt 5000 kroner på materiell, men sliter med å få det distribuert. I stedet bruker de nærliggende kafeer og området rundt Blindern.

– Synd med forbud

Ingeborg Marie Østby Laukvik, representant i arbeidsutvalget til Studentparlamentet, mener studentforeningene ved UiO bør få markedsføre seg fritt. Hun synes det er synd at det skal være totalforbud mot å markedsføre seg med løpesedler.

– Dette er en god måte for foreningene å nå ut til studentmassen med budskapet sitt på. Vi antar at det har vært en nedgang i bruken av løpesedler ettersom foreningene i større grad har begynt å ta i bruk sosiale medier på internett, og dette slår ut positivt for både foreningene og miljøet, sier hun.

Laukvik sier at Studentparlamentet mener at UiO heller bør ta tak i alle de komersielle aktørene som deler ut løpesedler og håndheve reglementet overfor dem. De krever at universitetet skal være en plass der studenter får gå i fred for «innpåslitne selgere».

Godt gjemt regelverk

– Vi har mange hundre studentforeninger, og de må selv holde seg orienterte om universitetets reglement, sier driftssjef ved UiO, Astri Ottesen.

Hun forteller at UiO har laget en instruks som ligger på nettet, og at løpesedler har vært forbudt i mange år. Hun er imidlertid ikke klar over hvilken adresse instruksen ligger på, men forteller at Studentliv arbeider med å lage en nettside der regelverket skal stå.

Driftssjefen synes løpesedler er sløsing med papir, og at det skaper mye søppel. Videre sier hun at universitetet ikke har anledning til å bøtelegge dem som bryter regelverket, og at det ikke hjelper å anmelde slike forhold ettersom politiet vanligvis henlegger slike saker raskt.

«Dessverre er vi ikke politi, og vi kan ikke gå rundt å stoppe folk.»

Astri Ottesen, driftssjef ved UiO

– Dessverre er vi ikke politi, og vi kan ikke gå rundt å stoppe folk som legger ut løpesedler. Bygningene våre er åpne, sier Ottesen.

Powered by Labrador CMS