Frustert: For lektorstudent Oline Eikill-Moen har rødt nivå i barnehagen skapt problemer for avvikling av praksis og eksamen

Rødt nivå i barnehagene skaper problemer for studentforeldre:

Oline (27) har ikke hatt en ordentlig leseuke siden januar

Kortere åpningstider og bortfall av lørdagsåpne barnehager i eksamenstiden er noen av konsekvensene når SiO-barnehagene er på rødt nivå.

Publisert Sist oppdatert

– For en arbeidstaker er det lettere å si at man har manglet tid på grunn av syke barn eller stengte barnehager. Som student kan vi ikke det. For oss kommer eksamen enten vi vil det eller ikke.

Det sier Oline Eikill-Moen (27). Hun er lektorstudent i nordisk og historie, og mamma. Siden datteren hennes begynte i barnehage i februar, har barnehagene i Oslo i lengre perioder vært på rødt nivå. Det betyr en rekke endringer i tilbudet, som begrenset åpningstid og bortfall av lørdagsåpen barnehage i eksamenstiden.

– Vanligvis er barnehagen åpen fra 7.30 til 17.00, men for oss er det nå 8.45–15.30. De omlag seks timene er alt jeg har til rådighet til forelesninger, skolearbeid og sosialt med medstudenter. Det blir en del færre lesetimer nå enn i et vanlig år.

Eikill-Moen har forståelse for at barnehagene må rette seg etter reglene, og har inntrykk av at de ansatte har det hektisk under de nye smitteverntiltakene. Likevel synes hun det er dumt at mange av de ekstra tilbudene for studenter i har falt bort i eksamensperioden.

– Det var jo derfor vi søkte disse barnehagene. Spesielt mai blir en voldsomt stressende periode for oss, med alle helligdagene i tillegg, da barnehagen uansett er stengt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tidsklemme: Eikill-Moen merker at det blir mindre tid til studier når barnehagene kortere åpningstid.

Strekker seg langt

Dordi Sylte, leder for SiO Barnehage, sier det har vært en krevende situasjon det siste året. SiO-barnehagene har etter pålegg fra kommunen gått mye frem og tilbake mellom gult og rødt nivå de siste månedene. Likevel sier hun at de har forståelse for at studentforeldre opplever situasjonen som frustrerende.

– Lørdagsåpne barnehager er ikke mulig med dagens restriksjoner, da dette er et tilbud der man må samle barn fra flere barnehager. Da ender man opp med å blande kohorter.

Sylte sier det er viktig å presisere hvor strenge restriksjonene er under rødt nivå. Dette medfører at det ikke kan være samhandling mellom hverken ansatte eller barn på tvers av kohorter innad i hver enkelt barnehage. Likevel forsøker barnehagene å strekke seg så langt som mulig. I april i fjor, da alle barnehagene var stengt, holdt SiO åpent for barn av blant annet sykepleierstudenter som gjennomførte praksis.

– Når det gjelder eksamensgarantien ved sykt barn, så er dette noe vi vil vurdere ut fra hvert enkelt tilfelle og ut fra gjeldende smittevernregler. Vi ser frem til å kunne drifte barnehagene våre med færre restriksjoner så fort nasjonale og lokale føringer tillater det, sier hun.

Som studentforelder føler jeg at man ofte kommer litt i klem

Oline Eikill-Moen, lektorstudent med barn i SiO-barnehage

Studentforeldre i klem

Etter en pressekonferanse onsdag formiddag ble det klart at barnehagene i Oslo går tilbake til gult nivå fra og med 10. mai. Det innebærer normale åpningstider, og hel dag i barnehagen for Olines datter, og andre barn i SiO-barnehagene.

Det har imidlertid vært en krevende periode i lengre tid for Eikill-Moen. Da hun var i sin lektorpraksis i mars, opplevde hun stor forståelse fra instituttet og fra den videregående skolen der hun fikk praksis. Hun fikk lov til gå tidligere fra skolen, men sier likevel at hun opplevde den korte åpningstiden i barnehagen som problematisk.

– Faren til datteren min ble nødt til å levere om morgenen. Samtidig følte jeg at jeg måtte være på tilbudssiden med praksisskolen min når jeg gikk glipp av ting. Jeg ble ofte sittende med mye arbeid på kvelden etter datteren min hadde lagt seg.

Eikill-Moen tror det hadde blitt svært vanskelig å gjennomføre semesteret dersom hun hadde vært enslig.

– Andre studier enn lærerstudiet er nok vanskeligere å få til å gå opp. Jeg kjenner på det at det begynner å hope seg opp med arbeid nå i mai. Som studentforelder føler jeg at man ofte kommer litt i klem, sier hun.

Les også: Eksamen på tom mage: Møt studentene som kombinerer ramadan med eksa­menstid

Samfunnskritiske foreldre prioriteres

Statssekretær Grunde Almeland i Kunnskapsdepartementet sier i en e-post til Universitas at ingen barnehager er blitt er blitt særskilt vurdert under utarbeidingen av av det midlertidige regelverket for barnehagene under pandemien.

– Ved begrensninger i oppholdstiden skal sårbare barn og barn av foreldre med kritiske eller viktige samfunnsfunksjoner prioriteres, slik at de i størst mulig grad får et stedlig tilbud ut fra barnets behov, og for at foreldrene skal kunne utføre den kritiske funksjonen.

På spørsmål om det kunne vært en mulighet å prioritere barn av enkelte grupper studenter i samme kategori som barn av foreldre med kritiske eller viktige samfunnsfunksjoner, svarer Almeland at det er viktig at barnehageplassene forbeholdes dem som har disse funksjonene og til de sårbare barna som trenger oppfølging.

– Listen over kritiske og viktige funksjoner handler om hva som er viktig for å kunne holde samfunnet i gang, ikke hva som er viktig for den enkelte innbygger. Det beste vi kan gjøre, er å følge smittevernreglene, slik at smitten blir lav nok til at barnehagene kan ha vanlige åpningstider igjen.

Les også: Curt Rice går av som rektor ved Oslomet

Vaksinasjon er redningen

Leder i Velferdstinget, Idun Kløvstad, sier hun er usikker på hvor hensiktsmessig det ville vært med unntak eller egne rammeverk for studentbarnehagene. Hun håper utdanningsinstitusjonene er så fleksible som de kan være, med tanke på tilrettelegging.

– Dette er en krevende situasjon og jeg tror vi må være ærlige på at den eneste permanente løsningen er vaksinering. Det er viktig at de som får tilbud om vaksine tar den, slik at vi raskest mulig kommer tilbake til normalen.

Eikill-Moen sier de ansatte i barnehagen gjør en fantastisk flott jobb og er godt fornøyd med barnehagen ellers. Innsikten i dagliglivet i barnehagen er imidlertid endret siden foreldrene nå ikke få lov til å komme inn for å hente og levere.

– Det tærer på kreftene når man ikke har hatt en ordentlig normal leseuke siden januar. Det er en litt håpløs situasjon.

Etter en pressekonferanse onsdag formiddag ble det klart at barnehagene i Oslo går tilbake til gult nivå fra og med 10.mai. Det innebærer normale åpningstider, og hel dag i barnehagen for Olines datter, og andre barn i SiO-barnehagene.

Les også: Slik blir nye Blindern studenthus

Powered by Labrador CMS