FOREBYGGENDE: SiO skal fra høsten av starte opp et prosjekt for å forebygge at studenter dropper ut av studiene på grunn av ensomhet.

Gir ensomme studenter et nettverk

1 av 3 som oppsøkte Studentrådgivningen til SiO i fjor hadde emosjonelle problemer. I høst starter Rådgivningstjenesten opp et prøveprosjekt for å redusere ensomhet.

Publisert Sist oppdatert

Henvendelser til Studentrådgivningen i 2006:

  • 826 personer hadde time hos Studentrådgivningen, i forhold til 777 personer i 2005.
  • Antall konsultasjoner økte fra 1961 i 2005 til 2184 i 2006.
  • I tillegg har antall henvendelser per telefon/e-post økt fra 1100 i 2005 til 1400 i 2006.
  • 269 personer kontaktet rådgivningen med emosjonelle problemer.

I 2006 var 32 prosent av henvendelsene til Studentrådgivningen ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), såkalte emosjonelle problemer, som ensomhet, spiseforstyrrelser, søvnløshet og andre følelsesmessige problemer.

Til sammenligning omhandlet 18 prosent av henvendelsene langvarig sykdom.

Nå har Studentrådgivningen fått 450 000 kroner til å starte opp et prøveprosjekt til høsten, ved navnet «Studentnettverket». Gjennom samtalegrupper skal dette nettverket forebygge ensomhet og isolasjon blant nye studenter.

– Vi ser det er et behov blant studentene, og at dette er et område hvor vi kan gjøre noe. Vi vet det er mange som slutter på studiene fordi de føler seg ensomme. Prosjektet kan motvirke at folk dropper ut, sier ledende sosionom for Studentrådgivningen, Anne Karine Lie, som understreker at prosjektet fortsatt er i utviklingsfasen.

– Vi vet at det er en økning i befolkningen generelt når det gjelder psykiske lidelser, særlig når det gjelder depresjoner. Dette gir seg også utslag blant studenter. Unge mennesker er blant dem som er mest utsatt for å utvikle psykiske lidelser, sier sjefspsykolog i SiO, Rigmor Morgård.

Kulturelt betinget

Morgård mener den norske kulturen er veldig individfokusert, og at det er opp til hver enkelt av oss å velge sin vei i livet. Hun forklarer at presset ligger på at man ikke bare skal velge, man skal også velge riktig.

– Samtidig er det mye i livet vi ikke har kontroll over, så det er lett å komme til kort. Dette spiller en rolle når en utvikler depresjoner, får dårlig selvtillit eller har en følelse av at man er lite verd, sier Morgård, og legger til:

– Det tankemønsteret man kan komme inn i om man ikke har noen å snakke med, kan føre til ensomhet. Det er derfor et nettverk er så viktig når det kommer til psykisk helse. Å ha noen å dele tankene med kan fungere som en buffer mot at problemene vokser seg for store.

Banebrytende prosjekt

«Studentnettverket» blir finansiert av stiftelsen Helse og Rehabilitering, og støttes av organisasjonen Mental Helse.

– Dette er et viktig tema, og vi har ingen erfaring med lignende prosjekter for studenter. Det er et banebrytende prosjekt i så måte, sier Truls S. Bjaaland hos Mental Helse.

Prosjektet vil ha to hovedsatsningsområder, det ene er samtalegrupper for studenter, det andre er integrering av internasjonale studenter.

– Vi vet det er et ønske om å bli kjent med kulturen her, og det er trist hvis de bare har vært sammen med andre internasjonale studenter og reiser fra landet uten å ha fått noen norske kontakter. Så dette er en veldig viktig del av internasjonaliseringen, mener Lie.

Powered by Labrador CMS